Ajankohtaista

10.12.2018

Joulukuun Jalmari on ilmestynyt

...

Tässä numerossa mm: Hallituksen ääni: Tarinoiden äärellä, Nordqvistin serenadi, Onko sinun kirjasi Vuoden Sukukirja 2018?, Huomionosoituksia syyskokouksessa, Suku 2019, Sotilas henkeen ja vereen, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Seuran tulevat koulukset.

Tämän ja jo ilmestyneet Jalmarit voit lukea myös JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää JalmaristaMikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

Jalmarin toimitus toivottaa kaikille sukututkijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

09.12.2018

Huomionosoitukset syyskokouksessa 24.11.2018

...

Seuran huomionosoituskäytännön mukaan hallitus voi myöntää jäsenelle kunniamaininnan erityisestä aktiivisuudesta vapaaehtoistoiminnassa, mikä käytännössä tarkoittaa vähintään 10 vuoden toimintaa, tai kiitettävästä aktiivisuudesta vapaaehtoistoiminnassa, mikä käytännössä tarkoittaa vähintään 5 vuoden toimintaa. Tunnuksena erityisestä aktiivisuudesta luovutetaan kunniakirja sekä Seuran pöytäviiri ja kiitettävästä aktiivisuudesta kunniakirja.

Hallitus on päättänyt myöntää kunniamaininnan erityisestä aktiivisuudesta seuraaville jäsenille: Christer Kuvajalle, joka on ollut vuodesta 2009 lähtien Teemalauantai-työryhmän jäsen, ja Markku Vainiolle, joka on ollut vuodesta 2009 lähtien Suku Forumin moderointityöryhmän jäsen.

Hallitus on päättänyt myöntää kunniamaininnan kiitettävästä aktiivisuudesta seuraaville jäsenille: Kari T. Ahoselle, joka on ollut vuodesta 2014 Juridisen toimikunnan jäsen ja Juha Mäkeläiselle, joka on ollut vuodesta 2014 Suomi-tietokantahankkeen projektiryhmän jäsen.

03.12.2018

Sukututkijan joulukalenteri Seuran blogissa

Jo perinteeksi muodostunut Sukututkijan joulukalenteri avaa luukkujaan taas Seuran blogissa! Luvassa on taidetta, taiteilijoita ja tietysti sukuja jouluaattoon asti. Voit arvuutella henkilöitä ja sukuja tai vain ihailla muotokuvia. Joulukalenterista vastaa FT Tiina Miettinen.  Seuraa sukututkijan joulukalenteria täältä.

Hauskaa joulunodotusta!

30.11.2018

Seura Tieteiden Yössä 10.1.2019

...

Suomen Sukututkimusseuran kirjastossa on Tieteiden yönä 10.1.2019 avoimet ovet klo 17–21. Tule saamaan henkilökohtaista sukututkimusneuvontaa, ostamaan antikvaarista kirjallisuutta, kuulemaan tietoiskuja tai tutustumaan Seuran toimintaan ja kirjastoon.

Ohjelma

klo 18.00 SEKÄ klo 19.00 Tietoisku: Riikka Piironen, DNA-testeillä lisää tietoa sukututkimukseen

DNA-testien käyttö ja siitä saatavan tiedon määrä lisääntyy koko ajan sukututkimuksessa. Pohdimme sitä, miksi ja mitä tietoa eri DNA-testeillä haetaan sukututkimukseen ja miten aloitan geneettisen sukututkimuksen. Esitelmä sopii erityisesti uusille sukututkimustaan vasta aloitteleville ja erityisesti dna-testin teettämistä suunnitteleville. Tietoiskun kesto noin 30—40 min.

Tervetuloa!

24.11.2018

Sukutarinakilpailun 2018 voittajat palkittiin

...

Sukutarinakilpailun 2018 yleisöäänestyksen voittajaksi nousi nimimerkki Serafiinan eli Anita Hoppendorffin tarina "Isovanhempieni perhe-elämän ristiaallokossa" huimalla 37,7% ääniosuudella. Toiseksi tuli nimimerkki Pelleriini eli Leena Linhola tarinalla "All Hands and Feet" 19,3% ääniosuudella ja kolmanneksi nimimerkki Pojantytär eli Asta Ihamäki tarinalla "Kirje Toivo-ukille", joka sai 14,9% äänistä. Voittajat palkittiin Seuran syyskokouksen yhteydessä 24.11.2018 Helsingissä Tieteiden talolla. Kilpailun tarinoita äänestettiin taas vilkkaasti ja kaikkien äänestäneiden kesken arvoittiin Tiedekirjan lahjakortti. Arpaonni osui tällä kertaa Rauno Sarantauksen kohdalle. Onnittelut Raunolle! Jos et ole vielä lukenut tämän vuoden sukutarinakilpailun satoa, voit uppoutua tarinoihin täällä.

Lämpimät onnitelut kaikille voittajille sekä kiitokset kaikille osallistujille ja tarinoita äänestäneille!

19.11.2018

Genos 4/2018 on ilmestynyt!

...

Genos 4/2018, joka on vuoden 1918 teemanumero, on ilmestynyt digitaalisena tänään. Digi-Genoksen tilaajilla on myös mahdollisuus ladata numerot omalle laitteelle pdf-tiedostoina ja näin nauttia Genoksesta missä vain, myös ilman nettiyhteyttä, ja arkistoida lehdet sähköisesti. Tässä numerossa: Tiina Lintusen "Älä anna surulle valtaa, se ei auta”. Miten punaiset naiset selvisivät sisällissodan jälkeisestä ajasta, Arja Rantasen Inbördeskriget i bilder, Reetta Laitisen Punamuistelmia ja muuta vuoden 1918 aineistoa Kansan Arkistossa, Pete Pesosen ja Minna Sannikan Vuosi 1918 työväen muistitiedossa, Terho Asikaisen, Ritva Jurvasen ja Kaija Salmisen Havaintoja 1600- ja 1700-lukujen Bagge-suvuista sekä Heikki Vuorimiehen Suuren Pohjan sodan jälkeen tehdyt palkkaselvitykset. Genos 4/2018 kolahtaa myös paperisen lehden tilaajille postilaatikkoon lähiviikkoina.

Mukavia lukuhetkiä!

17.10.2018

Suku 2019 -tapahtuman liput myynnissä

...

Suku 2019 -tapahtuman liput ovat nyt myynnissä Sukututkijan verkkokaupassa. Suomen Sukututkimusseuran jäsenet saavat osallistumismaksusta 20 prosentin alennuksen alennuskoodilla Suku2019. Valittavana on neljä eri hyttivaihtoehtoa:

Vaihtoehto 1. Seaside Standard -hytti (ikkunallinen) kannella 4, 5 tai 6; yksi henkilö hytissä. Hinta 283 €/henkilö, Suomen Sukututkimuseuran jäsenille 226,40 € (alennus 56,60 €).

Vaihtoehto 2. Inside Standard -hytti (ikkunaton) kannella 4, 5 tai 6; yksi henkilö hytissä. Hinta 259 €/henkilö, Suomen Sukututkimuseuran jäsenille 207,20 € (alennus 51,80 €).

Vaihtoehto 3. Seaside Standard -hytti (ikkunallinen) kannella 4, 5 tai 6; kaksi henkilöä hytissä. Hinta 217 €/henkilö, Suomen Sukututkimuseuran jäsenille 173,60 € (alennus 43,40 €).

Vaihtoehto 4. Inside Standard -hytti (ikkunaton) kannella 4, 5 tai 6; kaksi henkilöä hytissä. Hinta 204 €/henkilö, Suomen Sukututkimuseuran jäsenille 163,20 € (alennus 40,80 €).

Tapahtuman osallistumismaksuun kuuluu ohjelma laivalla, buffet-illallinen perjantaina ja lauantaina sekä meriaaminen lauantaina ja sunnuntaina. Tukholmassa tehtävät retket tulevat myyntiin erikseen lähiaikoina.

Lippuihin sovelletaan verkkokaupan koulutusten toimitusehtoja.

Tervetuloa mukaan!

08.10.2018

Tulevaisuuden suku- ja henkilöhistorian arkistoaineistot vaarassa

...

Suomen Sukututkimusseuran hallitus päätti kokouksessaan 29.9.2018 antaa valtiovarainministeriölle lausunnon ns. tiedonhallintalain luonnoksesta. Seura tarkastelee lakiluonnosta nimenomaan tutkijan näkökulmasta ja kiinnittää vakavan huomion siihen, että tulevaisuuden suku- ja henkilöhistorian harrastajien käytettävissä on nykyiseen verrattuna käyttöarvoltaan merkittävästi heikompia tutkimusaineistoja.

Esitetyssä muodossa toteutuessaan tiedonhallintalaki johtaisi siihen, että valtaosa julkishallinnossa syntyneistä henkilöitä koskevista tietoaineistoista hävitettäisiin ja pitkäaikaissäilytykseen päätyisi lähinnä tilastollista aineistoa sekä tietoa merkittävien toimijoiden tärkeistä päätöksistä ja olennaisista tapahtumista.

Arkistoaineistojen oleellinen sisällöllinen köyhtyminen vaikuttaisi huomattavalla tavalla akateemisen historiantutkimuksen tasoon tulevaisuudessa, sillä käytettävissä olisi lähinnä vain organisaatiohistoriaan kelpaavaa aineistoa.

Erityisen vakavasti tiedonhallintalaki uhkaisi muuta historiallista tutkimusta kuten suku- ja henkilöhistoriaa, paikallishistoriaa ja kotiseutututkimusta, joiden lähteet koostuvat nimenomaan henkilöitä koskevista tietoaineistoista.

Lakiluonnos vaarantaisi myös julkisuusperiaatteen toteutumisen, kun kansalaisilla ei enää olisi mahdollisuutta tutustua laajaan ja monipuoliseen yksilöitä koskevaan arkistoaineistojen kirjoon. Kansalaiset käyttävät runsaasti viranomaisten arkistoja monenlaista tiedontarvetta tyydyttääkseen. 

Lue Suomen Sukututkimusseuran lausunto tästä ja asiaa käsittelevä blogiteksti tästä.

PT. Kuusiluoma, Toiminnanjohtaja

11.09.2018

Omat Juuret -esittelyvideo nyt Seuran YouTubessa!

...

Seuran Omat Juuret -projektin esittelyvideo on nyt katsottavissa Seuran YouTube-kanavalla. Omat Juuret on verkkopalvelu, jossa jokainen voi koota oman ja ajan myötä täydentyvän kokonaisuuden omista juuristaan, perinteistään ja kotiseudustaan. Se on konkreettinen apuväline omien juurien, oman suvun ja paikallisyhteisön tutkimiseen ja esittämiseen. Verkkopalvelu on suunnattu kenelle tahansa omasta taustastaan kiinnostuneelle eikä sen käyttäminen vaadi ennakkotietoja tai -osaamista.

Omat Juuret -hanke saa EU:n Leader-rahoitusta Aisaparin ja Rieska-Leaderin kautta. Paikallisina yhteistyökumppaneina ovat Härmä-Seuran sukututkijat, Erkkilän sukuseura ja Himangan kotiseutuyhdistys. Hankkeen osa-aikaisena projektipäällikkönä toimii Teppo Ylitalo, omatjuuret(a)genealogia.fi.

28.08.2018

Juha Vuorelasta Seuran uusi jäsenneuvoja

...

Seuran uutena jäsenneuvojana aloittaa syyskuussa Juha Vuorela nykyisen toimistosihteeri Maaria Haartmanin siirtyessä opiskelualansa tutkimusprojektiin. Juha Vuorela on jo tuttu monille sukututkijoille ja on ollut Seuran toiminnassa mukana monissa vapaaehtoistehtävissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on toiminut mm. Suku Forumin ja Facebook-yhteisön moderaattorina sekä sukututkimus-kouluttajana. Hänen käsialaansa ovat myös Seuran YouTube-kanavan opastusvideot. Vuorela on myös Seuran hallituksen jäsen. 

Uuden jäsenneuvojan myötä myös Seuran asiakaspalveluajat muuttuvat. Ne ovat 3.9.2018 lähtien: tiistaisin klo 9.00-15.00 ja torstaisin klo 12.00-16.00. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse numerossa 050 3733 715 ja sähköpostitse osoitteessa  seura(a)genealogia.fi. Jäsenneuvojan puoleen voi kääntyä samoissa asioissa kuin toimistosihteerin eli mm. jäsenyyteen, osoitteenmuutoksiin, Seuran palveluihin ja koulutuksiin liittyvissä asioissa.

Seura haluaa toivottaa Juhalle onnea uuteen pestiin ja Maarialle onnea ja menestystä uusille urillle!

06.08.2018

Ansiomitaleita ansioituneille sukututkijoille

...

Suomen Sukututkimusseuran hallitus on päättänyt myöntää Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin suomalaisen sukututkimuksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä seuraaville henkilöille: Mervi Lampi (esittäjä Hämeenlinnan sukututkimusseura ry), Aimo Laukkanen (esittäjä Laukkasten sukuseura ry), Alli Rahko (esittäjä Antti Suutaran Sukuseura ry), Markku Ruuskanen (esittäjä Sihvosten sukuseura ry), Vappu Sipilä (esittäjä Kuhmoisten Tervalan sukuseura), Ilkka Teerijoki (esittäjä Hämeenlinnan sukututkimusseura ry) ja Elina Ylä-Närvä (esittäjä Kuhmoisten Tervalan sukuseura). Lue tiedote ja tarkemmat perustelut tästä. Seura onnittelee lämpimästi kaikkia mitalisteja!

05.06.2018

Kaksi alustavaa linjausta lisää käytännesääntöihin

...
Suomen Sukututkimusseura on osana sukututkimustoimialan käytännesääntötyötä laatinut kaksi alustavaa linjausta koskien EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen soveltamista sukututkimuksessa. Toinen alustava linjaus koskee rekisteröidyn oikeuksia ja rekisterinpitäjän velvollisuuksia, toinen informointivelvoitteen toteuttamista. Sukututkimusseura toivoo saavansa linjauksista palautetta sukututkijoilta ja sukuseuroilta osoitteeseen pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi 29.6.2018 mennessä.

22.05.2018

Seloste henkilötietojen käsittelytoimista Seurassa

...
Suomen Sukututkimusseura on julkaissut EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 30 artiklan mukaisen henkilötietojen käsittelytoimia koskevan selosteen. Siinä tiedotetaan Seuran varsinaiseen toimintaan liittyvästä henkilötietojen käsittelystä. Kunkin käsittelytoimen osalta kerrotaan oikeudellinen peruste, rekisteröityjen ryhmät, käsiteltävät henkilötiedot ja säilytysajat. Lisäksi selosteessa ilmoitetaan käsittelyn turvatoimet ja rekisteröityjen oikeudet. Lue seloste tästä. 

15.05.2018

Sukutarinat 2017

...

Suku 2018 -tapahtumassa 10.3.2018 Tampereella julkistettiin Maria Vasenkarin ja P. T. Kuusiluoman toimittama teos Sukutarinat 2017. Tähän antologiaan on koottu Sukutarinakilpailun satoa ja tarinat on ryhmitelty viiteen temaattiseen osaan: naiskohtaloita, mieskohtaloita, perheen ja suvun vaiheita, siirtoja ja siirtymiä sekä vuosi 1918. Jokaisessa tarinassa kirjoittaja antaa omalla persoonallisella tavallaan äänen menneiden polvien ihmisille. Sanoittamalla heidän elämäänsä kirjoittaja osoittaa, että jokaisella on tarina.

Sukutarinat 2017 -antologiaa voi ostaa 10 € hintaan Tiedekirjasta sekä Seuran kirjastosta.

07.05.2018

Sukututkimuksen käytännesääntötyö on käynnistynyt

...

Suomen Sukututkimusseura on ilmoittanut tietosuojavaltuutetulle käynnistäneensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 40 artiklan mukaisten käytännesääntöjen laatimisen sukututkimustoimialalle. Tehtävässä Seura noudattaa tietosuoja-asetuksen johdantolausekkeessa 99 esitettyä periaatetta, jonka mukaan laatimisessa on kuultava sidosryhmiä.

Käytännesääntöjen toteutus tapahtuu siten, että Seura laatii alustavia linjauksia tietosuoja-asetuksen soveltamisesta sukututkimuksessa. Niitä julkaistaan Jäsenviesti Jalmarissa huhti-, touko- ja kesäkuussa. Sukututkijoilla on mahdollisuus kommentoida alustavia linjauksia lähettämällä niitä koskevat lausunnot toiminnanjohtajalle osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi. Lausunnot huomioidaan käytännesääntöjen luonnosta laadittaessa. Se lähetetään kesällä tietosuojavaltuutetun hyväksyttäväksi. Lue tästä Milloin henkilötietojen käsittely sukututkimuksessa on laillista?

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)