Suomen Sukututkimusseuran järjestämien etäkoulutuspäivien tallenteet tulevat katseltaviksi Seuran YouTube-kanavalle. Katseltavana on myös etäluentoja. Tallenteiden katseluoikeuksia voi ostaa Sukututkijan verkkokaupasta ja ne ovat voimassa kuukauden ajan.
Lisää koulutustilaisuuksien tallenteita löytyy Videokirjastosta, jossa on yli 160 Seuran järjestämää esitelmää videotallenteina. Seuran verkkosivustolla on sekä ajanmukainen että temaattinen luettelo Videokirjaston sisältöön. Videokirjasto on Seuran jäsenetu.
HUOM! Syksyn 2020 aikana pidettävät etäkoulutuspäivät rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto ja sen vuoksi myös niiden tallenteet ovat toistaiseksi vapaasti katsottavissa. Katseluoikeus on kuitenkin haettava Sukututkijan verkkokaupasta.
Otathan yhteyttä ongelmatapauksissa osoitteella seura(a)genealogia.fi.
Etäkoulutuksessa perehdytään Y-DNA testien tuomiin mahdollisuuksiin sukututkimuksessa. Isälinjaisten Y-DNA testien avulla miespuolisilta henkilöiltä voidaan selvittää isälinjainen haploryhmä (esimerkiksi N, I tai R) ja sitä kautta selvittää testatun miehen suoran isälinjan historiaa aina esihistorian hämäriin saakka.
Y-DNA-testeillä on myös runsaasti mahdollisuuksia esimerkiksi historiallisen ajan sukulaisuuksien varmistajana tai vaikkapa laajojen savolaissukujen historiallisen alkuperän selvittäjänä. Isälinjaisten testien lisääntyessä Suomesta on myös löytynyt selkeitä alueellisia ryppäitä sukuja, jotka yhtyvät toisiinsa keskiajalla tai rautakauden loppupuolella.
Tallenne koostuu 20.10.2020 (2,5 h) ja 27.10.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttajat: Jere Markkanen ja Ari Kolehmainen.
Etäkoulutuspäivän aikana tutustutaan sukututkimuksen keskeisimpään lähdeaineistoon eli kirkonkirjoihin. Koulutus on tarkoitettu sukututkimusta aloittaville tai sitä jo vähän aikaa harrastaneille. Tavoitteena on antaa perusvalmiudet tehdä itsenäisesti sukututkimusta kirkonarkistojen avulla ja perehtyä niiden järjestelmään ja logiikkaan.
Suomen Sukututkimusseura järjestää kevätkaudella 2021 koulutustilaisuuden Kirkonkirjat sukututkimuksen lähteenä 2. Se on työpaja, jossa käytännössä syvennetään verkon monipuolisen sukututkimuslähteiden käytön osaamista.
Tallenne koostuu 5.10.2020 (2,5 h) ja 12.10.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Erkki Kiuru.
Tämä etäkoulutuspäivä opastaa käyttämään tehokkaasti Suomen Sukututkimusseuran Omat Juuret -sukupuupalvelua. Omat Juuret on verkossa kaikille avoin ja sen käyttäminen on maksutonta. Koulutuksessa rakennetaan Omat Juuret -palvelussa henkilön sukupuuta ja esivanhempiin liittyviä paikkakuntia, kyliä, taloja, torppia ja muita yhteisöjä. Etäkoulutuspäivä antaa valmiudet Omat Juuret -verkkopalvelun käyttämiseen oman sukutaustan dokumentoimisessa.
Tallenne koostuu 23.11.2020 (2,5h) ja 30.11.2020 (2,5h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Juha Vuorela. Tallenne tulee Sukututkijan verkkokauppaan tilattavaksi 25.12.2020.
Kaksiosainen etäluento antaa hyvät valmiudet hyödyntää Suomen Sukututkimusseuran suosituinta verkkopalvelua. Luennossa käsitellään laajasti hakujen tekemistä kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloihin. Samalla käydään läpi myös HisKi-hakujen sudenkuopat. Lisäksi etäluennon aikana selviää, kuinka perustietoja seurakunnista on löydettävissä helposti ja kattavasti.
Kesto yhteensä 1,5 h. Luennoitsija: Juha Vuorela.
DNA-testien ja erityisesti serkkutestien avulla on mahdollista varmistaa perinteisen sukututkimuksen avulla tutkittuja sukulinjoja ja perheyhteyksiä. Joskus asiakirjoissa mainittu isä ei olekaan biologisesti sukua lapselle, vaan biologinen isä on joku muu. Serkkutestien avulla voidaan siis sekä varmistaa että poissulkea asiakirjoihin perustuvia sukulaisuuksia.
Autosomaaliset DNA-testit antavat myös niin kutsuttuja etnisyysarvioita, joiden käytettävyys sukututkimuksen tukena vaihtelee tapauskohtaisesti. Koulutuksessa käsitellään myös näiden etnisyysarvioiden luotettavuutta ja pureudutaan yleisemmin eri testejä tarjoavien yritysten eroihin. Testien käyttöä esitellään runsain esimerkein.
Tallenne koostuu 10.11.2020 (2,5h) ja 17.11.2020 (2,5h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttajat: Jere Markkanen ja Ari Kolehmainen.
Tässä etäkoulutuksessa keskitytään muihin kuin sukututkimuksen kirkollisiin digitaalisiin lähteisiin, joita on mahdollista käyttää verkossa. Koulutuksen aikana tutustutaan verkossa oleviin sivustoihin, joissa esitellään sukututkimuksen erilaisia lähdeaineistoja ja niiden tutkimista, sekä arkistojen hakutoimintoihin, kirjastotietokantoihin ja kuvakokoelmiin. Samoin perehdytään tärkeimpiin suomalaisia 1900-luvun sotilaita koskeviin verkkopalveluihin. Lisäksi käydään läpi hautakiviaineistoja ja sukututkijoiden keskusteluryhmiä.
Etäkoulutuspäivä antaa sukututkijalle perusvalmiuksia muiden kuin kirkonkirjoja koskevien digitaalisten aineistojen käyttämiseen esivanhempia koskevassa tutkimuksessa.
Tallenne koostuu 7.9.2020 (2,5 h) ja 14.9.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Juha Vuorela.
Etäkoulutuksessa keskitytään muihin kuin sukututkimuksen kirkollisiin digitaalisiin lähteisiin, joita on mahdollista käyttää verkossa. Koulutuksen aikana tutustutaan verkossa käytettävissä oleviin digitaalisiin sukututkimusta hyödyntäviin lehtiin samoin kuin kartta-aineistoihin ja Suomen asutuksen yleisluetteloon. Lisäksi käydään läpi eri tahojen verkossa ylläpitämiä biografiapalveluja.
Etäkoulutuspäivän tarkoituksena on laajentaa sukututkijan valmiuksia käyttää erilaisia verkon digitaalisia aineistoja. Suomen Sukututkimusseura järjestää kevätkaudella 2021 koulutustilaisuuden Sukututkimuksen digitaaliset lähteet 3. Se on työpaja, jossa käytännössä syvennetään verkon monipuolisen sukututkimuslähteiden käytön osaamista.
Tallenne koostuu 18.11.2020 (2,5h) ja 25.11.2020 (2,5h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Juha Vuorela. Tallenne tulee Sukututkijan verkkokauppaan tilattavaksi 25.12.2020.
Etäkoulutuspäivän aikana perehdytään siihen, kuinka sukututkimusta jatketaan ajassa taaksepäin kirkonkirja-aineiston jälkeen. Kirkonarkistoja on vaihtelevasti käytettävissä eri seurakunnista, ja joissakin seurakunnissa joudutaan jo 1800-lukua tutkittaessa siirtymään valtionhallinnon tuottamiin lähdeaineistoihin. Koulutuksessa käydään läpi 1800-luvun henkikirjojen ja läänintilien sekä voudintilien tutkimista. Lisäksi tutustutaan lyhyesti sotilasrulliin ja tuomiokirjoihin
Tallenne koostuu maanantaina 9.11.2020 (2,5h) ja 16.11.2020 (2,5h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Erkki Kiuru.
Etäkoulutuksessa käydään läpi perusteet tuntemattomien sukulaisten jäljittämiseen DNA-testien avulla. Kurssi keskittyy pääosin autosomaalitestien (ns. serkkutestien) käyttöön jäljityksessä, mutta lyhyesti käydään läpi myös isälinjainen Y-DNA ja äitilinjainen mtDNA sukulaisten löytämisen työkaluina. Koulutus soveltuu hyvin myös aloittelijalle, joka on vasta tutustumassa DNA-testauksen tuomiin mahdollisuuksiin sukututkimuksessa.
Koulutuksen aikana tutustutaan tärkeimpiin työkaluihin tuntemattomien sukulaisten jäljittämisessä, aina triangulaatiosta X-kromosomin käyttöön sukulaisuuspolkujen määrittämisessä. Kurssi ei ole sidottu tiettyyn testejä tarjoavaan yritykseen, vaan käymme myös läpi eri yritysten eroja DNA-testien tarjoajana, erityisesti tuntemattomien sukulaisten etsinnän näkökulmasta.
Tallenne koostuu 22.9.2020 (2,5 h) ja 29.9.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Jere Markkanen.
Tämän etäkoulutuspäivän aikana tutustutaan pienessä ryhmässä 1800-luvun kirkonkirjojen käsialoihin. Koulutus sopii aloittelevalle sukututkijalle ja sen tarkoituksena on opastaa omatoimisesti tulkitsemaan alkuperäisten kirkonkirjojen tekstejä.
Tallenne koostuu 21.9.2020 (2,5 h) ja 28.9.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän istunnoista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Juha Vuorela.
Oletko ajatellut DNA-testin teettämistä tai saitko jo mahdollisesti testin tulokset, mutta et tiedä, miten niitä luetaan? Mitä ovat markkerit, mutaatiot tai senttimorganit? Perustietojen hallinta luo vankan pohjan geneettiselle sukututkimukselle. Tästä etäkoulutuspäivästä saat hyvän perustietopaketin siitä, mitä DNA-testeillä tutkitaan ja miten tietoa voidaan käyttää sukututkimuksen apuna. Tutustumme eri DNA-testeihin ja niiden valintaan.
Etäkoulutuspäivän aikana käsitellään mm. seuraavia aihealueita:
Tallenne koostuu tiistaina 24.8.2020 (2,5 h) ja 31.8.2020 (2,5 h) pidetyn etäkoulutuspäivän tallenteista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Riikka Piironen.
Etäkoulutuspäivänä keskitytään DNA-testien tulkintaan sekä siihen, miten ja mistä saamme enemmän tietoa geneettiseen sukututkimukseen. Tutkimme isä- ja äitilinjoja sekä perehdymme autosomaalitestien tulosten monipuoliseen käyttöön sukututkimuksessa. Tutustumme myös geneettisen sukututkimuksen projekteihin.
Etäkoulutuspäivän aikana käsitellään mm. seuraavia aihealueita:
Tallenne koostuu maanantaina 7.12.2020 (2,5h) ja 14.12.2020 (2,5h) pidetyn etäkoulutuspäivän tallenteista. Kesto yhteensä 5 h. Kouluttaja: Riikka Piironen. Tallenne tulee Sukututkijan verkkokauppaan tilattavaksi 15.1.2021.