GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Tiedonantoja - Meddelanden


Vähäinen lisä kirkkoherra Johan Amnellin elämäkertaan

A. R. C.

Tämän varsin tunnetun kirkonmiehen ja vapauden ajan valtiolliseen elämään innokkaasti ja tarmolla osallistuneen pappisedustajan (s. 1692, k. 1772) avioliittosuhteista antavat käytettävissä olevat tietokirjat puutteellisia, osaksi erehdyttäviä tietoja.

Biografisessa Nimikirjassa aikanaan annetut puutteelliset tiedot uusiintuvat hiukan lisättyinä Finsk Biografisk Handbokissa, Kansallisessa Elämäkerrastossa ja Svenskt Biografiskt Lexikonissa.

Kirkkoherra Amnell oli kolmasti naimisissa. Ensimmäinen puoliso, jonka kanssa hän solmi avioliiton 10.10.1725, oli Margaretha Arctopolitana, Lohjan kirkkoherran Gregorius A:n ja hänen puolisonsa Elisabeth Petrejan (Petrejus) tytär. Margaretha Elisabeth Amnell kuoli nuorella iällä jättäen jälkeensä alaikäisen tyttären, josta aikanaan tuli Turun yliopiston professorin Olof Pryssin puoliso (Ad . Neovius, Lojo sockens kyrkliga förhållanden, KSP X, 1909-1910; G. Rein, Lohjan historia I; Gunnar Sarva, Muistiinpanoja Arctopolitanus-suvusta, Genos 1944).

Johan Amnellin toinen puoliso oli vuodesta 1738 Anna Maria Stjernhorn. Mistä hän oli kotoisin ja kenen tytär hän oli, ei ole käyttämissämme lähteissä mainittu. Nimi kirjoitetaan eri lähteissä Stjernhorn, Schirhorn, Schiernhorn, Chierhorn. Ensi kertaa oli hän avioliitossa majuri Philip Wellingkin kanssa, joka oli Lohjalta kotoisin, Laakspohjassa syntynyt 1685 ja kuollut Lohjan Ventelässä 17.4.1728. Anna Maria Amnell kuoli 1750 (Rein, e.m.t.; Adam Lewenhaupt, Karl XII:s officerare, Wellingk).

Amnellin kolmas puoliso oli Eva Elisabeth Borgström (s. 12.1.1715, k. 1784), jonka kanssa hänet vihittiin Tammelassa 22.12.1751. Kolmannen puolison vanhemmat olivat kapteeni Johan Borgström ja Anna Beata Kuhlman (Sarva, e.m.t.).


Genos 16(1945), s. 22-23

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1945 hakemisto | Vuosikertahakemisto