GENOS - Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Edellisen arvostelun johdosta

Kaarlo Teräsvuori

Olen neiti Liina Holmille kirjoittanut Gerhard Snellmanin Sotkamonmatkasta pääasiassa samanlaisia vastaväitteitä kuin maisteri Impiwaara tekee kirja-arvostelussaan. Mainittu arvostelu kaipaa kuitenkin pieniä oikaisuja.

Gabriel Ståhlberg vanhempi ei koskaan asunut Utajärvellä, vaan pysyi Muhoksella Utajärven kappalaiseksi tultuaankin.

Elsa Greta-nimistä tytärtä ei hänellä tosiaankaan näy olleen, vaan on tämä lapsi »syntynyt» luultavasti Lena Gretan nimen väärin kirjoittamisesta tai lukemisesta. Siitä huolimatta Gabriel Stg:llä oli ainakin neljä tytärtä, nim. Helena Margareta (»Lena Greta», synt. 1730, naimisissa apulaisen, sittemmin Hailuodon kappalaisen Gabriel Lagerbergin kanssa), Elsa Elisabet (puoliso Oulun kaupunginviskaali Andreas Lagerberg), naimattomana kuollut Jacobina (Hiereuologia Ostrobotnican mukaan) ja Anna Kristina. »Ståhlbergin suvun» painattamisen aikaan en vielä tuntenut tytärten vanhinta veljeä Esaias Georgia (synt. 1729, kuoli kauppiaana Kokkolassa 1772).

Luultavasti Liina Holmin julkaisemat sukumuistot Gerhard Snellmanin kosintamatkasta ja häistä ovat menneet sekaisin m.m. siitä syystä, että Muhoksella oli jälekkäin pappeina kaksi Gabriel Ståhlbergia, isä ja poika, joista nuorempi oli kahdesti naimisissa ja kuoli Sotkamon kappalaisena 1819. Hänen ensimäinen vaimonsa Magdalena Flander, Paavolan pitäjänapulaisen Jakob Fl:n ja Magdalena Forsmanin tytär, syntyi 25/12 1753 ja joutui Stg:n kanssa naimisiin noin 17-vuotiaana päättäen siitä, että heidän vanhin lapsensa Jakob Gabriel, sittemmin Hyrynsalmen nimismies, syntyi jo 30/3 1771 (Utajärven kirkonkirjojen mukaan). Magdalena Flanderilla oli kaksi sisarta, mutta hän ei ollut tyttäristä nuorin.

»Ståhlbergin suku» ihmoittaa Genealogia Sursillianan mukaan G. Stg:n ja Magdalena Fl:n vanhimmaksi lapseksi Elsa Magdalenan, joka olisi syntynyt 9/12 1770 ja joutunut naimisiin itsellisen Johan Hyyryläisen kanssa Paavolasta. Käydessäni viime kesänä Utajärven kirkonkirjoja tutkimassa huomasin mainitun päivämäärän oikeaksi, mutta vuosiluku onkin 1774. Seuraava tytär on Margareta Kristina (kirkonkirjoissa myös »Greta Stina», synt. 17/5 1776, puoliso apulainen, sittemmin Kuhmoniemen kappalainen Jonas Gustaf Högman), kolmas tytär Maria Elisabet (kirkonkirjoissa myös »Maija Lisa», synt. 13/10 1777, puoliso joku ruotsinmaalainen, nimeltään tuntematon puuseppä) ja neljäs tytär Anna Katarina (»Anna Caisa», synt. 11/3 1783, kuoli nuorena).

Eiköhän näissä nimissä piille »Liisa Madlenan» ja »Maija Stiinan» alkumuodot? Sukumuistojen tuntema talonpoikainen avioliitto ja 17-vuotias morsian on täten myös löydetty.


Genos 2(1931), s. 146-147

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1931 hakemisto | Vuosikertahakemisto