GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Pieniä löytöjä - Små fynd

Dannenberg

Aarno Tertti

Taipalsaarelaisen ratsutilallisen Johan Danbergin (Dannenbergin) ja piika Anna Elisabet Pylsen kihlaus aiheutti vuonna 1734 sekasotkun, joka oli myös tuomiokapitulin selviteltävänä (VA: Porv. tuomiokapit. ark.: Eb-sarja, saap. asiakirjat, 20.9.1734). Kihlaus oli näet riidanalainen: morsiamen väitettiin olevan jo ennestään kihloissa seppä Juhana Simonpoika Kurjen kanssa.

Jutun yhteydessä mainitaan suuri joukko sukulaisia ja todistajia. Johan Danbergin vanhempi veli oli Aleksander Danberg, ja hänen lankonsa nimismies Mathalin; morsiamen isä oli Erik Pylse; todistajana esiintyi mm. kersantti Petter Reiher.

Aleksander ja Johan Danbergin vanhemmat olivat entinen korpraali ja Korholan tilallinen Georg Danberg ja Beata Montanus; Georg Danberg puolestaan oli luutnantti Henrik Danbergin eli Dannenbergin ja Margareta Henrikintytär (Korhosen) poika (K.A. Ilmoniemi, Heinricius-suvun alkuperä. SSV X, 1926: 247-254). - Nimismies Mathalin lienee sama henkilö kuin edellisellä vuosikymmenellä Taipalsaarella tavattava pitäjänkirjuri Anders Matalin (Matlin). - Erik Pylse kuulunee alunperin nevanlinnalaiseen, sittemmin viipurilaiseen kauppiassukuun. - Kersantti Petter Reiherin voidaan olettaa olevan se kapteeni Karl Magnus Reiherin poika, josta Carpelan Ättartavlor III -teoksessaan mainitsee lyhyesti vain "Petter d. ogift i Livland".


Genos 47(1976), s. 52

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1976 hakemisto | Vuosikertahakemisto