GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Artikkelin loppu ]

Pieniä löytöjä - Små fynd

Arctopolitanus

ANITA TUURALA

Porin kirkkoherran, rovasti Gregorius Arctopolitanuksen (k.v. 1662) syntyperästä eivät tutkijat ole selvillä (Genos 1944, s. 147). Koska tämä tuntuu olevan visainen ongelma, lienee paikallaan julkaista seuraava pieni löytö, jonka tiedoista asiaa tutkivalle voi olla hyötyä. Ruoveden talvikäräjillä v. 1678 syytettiin Virtain Hauhuun kylän Morrin talon emäntää Brita Antintytärtä noituudesta (Ylä-Satakunta KO a 6, s. 285, ja Jokipii, Vanhan Ruoveden historia I, s. 528). Hän oli tyttärensä häissä pistänyt käärmeen pään vadin alle. Tästä kauheasta syytteestä hänet kuitenkin vapautettiin saman vuoden syyskäräjillä (s. 409-410), jolloin kolme Ruoveden seudun pappia, kappalaiset Tuomas Laxenius ja Erik Frosterus, sekä apulainen Kristoffer Laxenius todistivat, että Brita Antintyttärestä ja hänen pojastaan Juho Tapaninpojasta ei koskaan oltu kerrottu mitään noituuteen viittaavaa. Lisäksi Britasta ilmoitettiin, että hän oli kunniallista syntyperää ja entisen Porin rovastin, autuaan herra Gregorius Arctopolitanuksen serkku ("Denne Brita är aff ährligt afkombst och Syskonebarn med fordom Probsten i Björneborg Sahl Hr Grels Arctopolitanus"). Tiesivätkö sukulaisuuden lautamiehet, vai edellä mainitut kolme pappia, sitä ei ilmoiteta, mutta tuskinpa tieto oli Britan oman ilmoituksen varassa. Ei kai häntä silloin olisi uskottu näin vakavan syytteen ollessa kysymyksessä.

Brita Antintytär lienee ollut Virroilta kotoisin. Siihen viittaa erään toisen oikeusjutun antama todiste. Britan pojantytär oli syytteessä aviottoman lapsen saamisesta, ja asian yhteydessä oli haastettu todistajaksi Virtain lukkari Yrjö Heikinpoika, josta ilmoitettiin, että hän oli syytetyn isän, Juho Tapaninpojan äidin sisaren poika, siis Brita Antintyttären sisaren poika (Ylä-Satakunta KO a 30, v. 1708, s. 911). Lukkari Yrjö Heikinpojan vanhemmista ei ole tarkempaa tietoa, mutta lieneekö sattuma, että hän otti viljelykseensä Uotilan kruununtilan Rautaveden kylässä, tila oli vuosina 1696 ja 1697 ollut rakuunarykmentin saarnaajan Gregorius Arctopolitanuksen (Yrjön pikkuserkun) virkatalo (Ylä-Satakunta KO a 19, v. 1699, s. 138).

Britan aviomies oli Morrin talon isäntä Tapani Laurinpoika (1638 - 1651). Hänen isänsä oli Lauri Laurinpoika Morri (1621 - 1637) ja hän oli jo alkuaan virtaalainen, minkä todistaa Laurin käymä oikeusjuttu v. 1628 veljenpoikiensa kanssa perintöosasta erääseen eräveteen (Vanhan Ruoveden historia, I s. 285).


Genos 48(1977), s. 99

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1977 hakemisto | Vuosikertahakemisto