GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Referat | Artikkelin loppu ]

Suvun valokuvakokoelmaa keräämään!

Maat. ja metsät.kand. Kaarina Räsänen, Ristiina

Sukututkimus on viime vuosina saanut paljon harrastajia. Kaikki asiaan innostuneet eivät kuitenkaan voi mennä valtionarkistoon tai maakunta-arkistoihin tutkimuksiaan tekemään. Ruotsissa ollaan tässäkin meistä edellä. Siellä saa mikrofilmit ja niiden katselulaitteet kotiin lainaksi. Muutamiin kirjastoihin on meilläkin hankittu näitä välineitä, mutta nekään eivät ole kaikkien ulottuvilla.

Kuitenkin, tämä päivä on huomispäivän historiaa. Epäilen, että monet, jotka nyt tuijottavat menneisyyteen, jättävät tallentamatta sen, mikä meillä on nyt ja mikä herkästi häviää. On varmasti vielä isoisiä ja isoäitejä, joista ei jää edes kuvaa tuleville sukupolville, vaikka kuvauslaitteita on melkein jokaisella perheenjäsenellä. Haluankin nyt puuttua tähän kuva-asiaan.

Kävin sukulaisissa vanhoja kuvia etsimässä. Eteeni kannettiin vanha kuvasto, »albumi», ja sieltähän löytyivätkin tädit miehineen ja sedät rouvineen sekä serkut vihreän nuoruutensa kukoistuksessa. Albumin nykyinen omistaja sanoi: »Tunnetko sinä näitä? Pane nimi kaikkiin, jotka tiedät.» Hänelle suvunkin jäsenistä monet olivat tuntemattomia. Osan kuvista tunsin, mutta paljon oli sellaisia, joista meillä kummallakaan ei ollut aavistustakaan.

Kuviin pitäisi aina merkitä kuvattujen nimet, ottopäivä, kuvan ottaja, jos hän on amatööri, sekä kuvan ottajan tai omistajan sukulaisuussuhde kuvattavaan, jos hän on sukua. Myös tilaisuus, missä kuva on otettu, voi olla myöhemmin vaikea muistaa ellei sitä ole merkitty. Kuvia pitäisi myös valmistaa useammalle annettavaksi. Tulipalo voi hävittää kokoelmia, ja ainoan kappaleen häviäminen voi olla korvaamaton vahinko.

Suvustaan kiinnostuneille on suvun valokuvakokoelman laatiminen sukututkimuksen vaihtoehto tai tärkeä täydennys. Tähän pitäisi samalla liittää henkilötietojen merkitseminen. Runkotiedoiksi on syytä koota syntymästä ja kuolemasta aika- ja paikkatiedot sekä tiedot ammatista ja asuinpaikasta. Kokoamalla aina saatavissa olevat tiedot myös kuvattujen puolisoista ja vanhemmista saadaan samalla tietoaineistoa sukuselvitystä varten. Jos kuvatuista on erikoisseikkoja tai hauskoja juttuja tiedossa, kokoelmasta voi tulla hyvinkin mielenkiintoinen.

Kuvia alkuperäisinä ei tietenkään saa omistukseensa paljonkaan, mutta niitähän voi lainata ja jälleenkuvata. Jälleenkuvausta varten tarvitaan valokuvauskoneeseen lisälaite. Se ei ole monimutkainen eikä kallis. Asiantuntijan opastuksella sen varmaan voisi itsekin valmistaa.

Kuvakokoelmaa tehdessä on hyvä ottaa mukaan vanhemman polven nuoruudenkuvat. Värikuvista pitäisi tehdä mustavalkeat kopiot. Sanotaan värikuvien häipyvän vuosien kuluessa. Tietenkin värikuvauskin kehittyy, mutta ainakin on syytä säilyttää kuvat ilman vaikutukselta suojattuina. Muovisuojus ei kuitenkaan ole sopiva. Muovi sisältää aineita, jotka tuhoavat kuvat vähitellen.

Kokoelman laatimiseen mahdollisesti innostuvalle on vielä sanottava, ettei se ole mikään muutaman päivän tempaus. Minulta meni pari vuotta käynteihin, kirjeisiin ja puhelinsoittoihin sekä tietenkin kuvauksiin ja kopiointiin ennenkuin sain suvustani n. 100:n kuvan kokoelman. Täydentäminen näyttää olevan yhtä vaikeaa. On syytä ensin suunnitella millaisen kokoelman aikoo tehdä. Kuten harrastukset yleensä on tämäkin harrastus hauska, jopa jännittäväkin.


Referat

Samla släktfotografierna! Författaren uppmanar släktforskarna att samla kopior av släktmedlemmarnas fotografier och att utreda vem äldre bilder föreställer medan detta ännu är möjligt. När man frågar efter bilder är det samtidigt skäl att insamla personalia om personerna. Färgfotografier torde inte vara hållbara och bör kopieras i svart-vitt. Plastfodral bör undvikas, de skadar bilderna. Kopior borde förvaras på olika håll för att säkerställa, att unika bilder inte går förlorade.


Genos 49(1978), s. 61-62

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1978 hakemisto | Vuosikertahakemisto