GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Neuvoja ja opastusta - Råd och upplysningar


Pietariin ja Inkerinmaalle muuttaneiden etsiminen

PJVo

"Minun vaarisäni oli kotoisin Mikkelin läänistä ja hänen nimensä oli Heikki Sihvola. Syntymävuotta en tiedä. Hänen isänsä kuoli silloin, kun Heikki ei ollut vielä täysivuotias ja sentähden talo jäi äitin huoleksi joka ei surunut kauan miehensä kuolemaa ja joi talon velkoihin."

Tähän tapaan alkavia kirjeitä meille tulee varsin usein. Monet kirjeet tulevat Yhdysvalloista, mutta joskus myös muualta. Niihin on yleensä toivotonta yrittää etsiä vastausta, ellei kirjeessä ole mitään tarkempia tietoja. Sen vuoksi kysyjän, jolla ei ole tarkkoja tietoja kerrottavana, pitäisi antaa tieto kuitenkin kaikesta siitä vähästä, minkä hän tietää.

Tuossa kirjeessä oli se tärkeä tieto, että vaarisä Heikki, kysyjän isän isoisä, oli suuttuneena äitiinsä muuttanut Inkerinmaalle. Lisäksi kysyjä tiesi Heikin lasten nimet ja ilmoitti Heikin pojanpojan, oman isänsä syntymävuoden. Tällä kertaa nuo lisätiedot riittivät jäljille pääsemiseen.

Kaikkien Venäjälle muuttaneiden suomalaisten piti hankkia passi ja esittää se Pietarissa olevalle Suomen passivirastolle. Tästä arkistosta on Max Engman kirjoittanut selostuksen (Genos 1979, s. 49-61 ja 83-94). Arkistosta on huomattava osa tallella, ja siihen liittyy tarkat hakemistot, myös pääosin tallella olevat. Hakemistoista löytyikin kaksi Heikki Sihvolaa, ja toisella heistä oli ilmoitetut lapset. Kysyjälle voitiin siten antaa hänen toivomansa vastaus.

Sukutarinoissa on yleensä aina osa totta ja osa virheellistä tietoa. Tässä tapauksessa tieto Heikin isän varhaisesta kuolemasta osoittautui perättömäksi. Isä oli elänyt jopa äitiä kauemmin. Oliko sitten kodin alkoholinkäytössä kuitenkin ollut toivomisen varaa, sitä eivät kirkonkirjat kertoneet.


Genos 53(1982), s. 159-160

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1982 hakemisto | Vuosikertahakemisto