GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Viitteet | Referat | Artikkelin loppu ]

Florentina Sofia Gestrinin tarina

Toimitusjohtaja Terttu Sainio, Helsinki *

Outo merkintä kastekirjassa

Askolan kastekirjassa on 1.1.1743 syntyneen ja 7.1.1743 kastetun Elisabet-lapsen vanhemmiksi merkitty Adam Kymberg ja Florentina Gestrin. Lisäksi mainitaan nimeltä muutama kummi, ei muuta. Merkinnästä saa sen käsityksen, että kysymyksessä on aviopari ja heille syntynyt lapsi. Kysymyksessä on kuitenkin mitä ilmeisimmin virhemerkintä, josta sitten on seurannut erheellisen "elämäntarinan" muodostuminen. [1]

Seuraavassa yritetään valaista tilannetta kastelapsen ympärillä. Florentina Sofia Gestrin on karoliinikapteeni Nils Gestrinin ja hänen 1. vaimonsa Katarina Sorthanin tytär. On toki mahdollista, että hän - syntymävuodeksi kun on mainittu 1718 - ei olisikaan isänsä tästä avioliitosta, kun näet isä 1717 pakeni Kostromasta sotavankeudesta jättäen sinne vaimonsa ja lapsensa. Myöhemmin kapteeni Gestrin oli naimisissa Maria von Burmanin kanssa. Tämän äidiksi näyttäisi sopivan everstiluutnantti Rutger von Burmanin leski Margareta Eleonora Taube, joka laati testamenttinsa Asikkalan Lettulassa v. 1730. [2]

Florentina Sofia vihittiin avioliittoon Orimattilassa 3.1.1739 luutnantti Gabriel Hagertin kanssa. Heidän poikansa Christian Conrad syntyi Askolassa 23.3.1741, ja luutnantti Hagert kuoli Askolan Käpykylässä 7.9.1742. Florentina Sofia jäi emännöimään Käpykylän kartanoa Askolassa.

Adam Kymberg taas oli Käpykylän monivuotinen rakuuna. Hänen ensimmäinen puolisonsa Elisabet Matintytär kuoli 1.4.1740 38-vuotiaana (vihityt 26.5.1729) ja leskimies solmi uuden avioliiton jo 6.7.1740, puoliso oli Elisabet Antintytär. Askolan kastekirjan mukaan heille syntyi vuosina 1745-63 kaikkiaan seitsemän lasta. Adam kuoli 69-vuotiaana suntiona 23.1.1771, hänen leskensä Liisa taas 12.11.1772. Näin ollen on selvää, ettei rakuuna ole samanaikaisesti voinut olla naimisissa myös talon emännän, monasti mainitun Florentina Sofian kanssa.

Voitaisiin tietysti olettaa, että lapsi onkin syntynyt avioliiton ulkopuolella. Jos katsomme tilannetta lähemmin, ei se tunnu uskottavalta. Luutnantti Hagert oli näet kuollut vain neljä kuukautta ennen lapsen syntymää; vielä toukokuussa 1742 hän näyttää oleskelleen kotona ja olleen vaimoineen kummina Askolassa. Oudolta tuntuisi sekin, että lapsi olisi saanut nimen Elisabet, joka oli isäksi ilmoitetun Adam Kymbergin laillisesti vihityn vaimon nimi. Kun Adam Kymberg oli naimisissa, olisi näin törkeästä aviorikoksesta jäänyt jälkiä asiakirjoihin. Eikä varmaankaan Florentina Sofian tytärpuoli - luutnantti Hagertin tytär hänen ensimmäisestä avioliitostaan Ulrika Carstenin kanssa - olisi suostunut kummiksi tälle lapselle siinä tapauksessa, että hänen isänsä muistoa olisi loukattu.


Virhemerkinnän taustoja

Ilmeisestikin sota-ajasta johtuen oli Askolan kappelissa kesällä 1742 puutetta papista. Kappalainen Johan Ferrin oli kuollut 1741 ja seurakuntalaiset olivat oma-aloitteisesti ottaneet papikseen erään Georg Smolanderin, jonka piispa Juslenius oli 1742 vihkinyt papiksi ja määrännyt Myrskylään. Kun sitten uusi kappalainen nimitettiin, halusivat kappelilaiset pitää Smolanderin ja jopa lukitsivat kirkon uudelta kappalaiseltaan. Asiasta sukeutui pitkällisiä kiistoja ja riitaisuuksia oikeusjuttuja myöten. [3]

Olipa nyt miten tahansa sympatioiden ja antipatioiden laita Smolanderin ja seurakuntalaisten kesken, osoittaa nyt puheena oleva merkintä ainakin sen, että Smolander tuntuu olleen huolimaton ja tietämätön. Myöhemmiltä vuosilta Smolanderista - joka Iitissä aiheutti samantapaista kohinaa kuin Askolassa - kerrottiin, että hän oli "ylimielinen ja itsepäinen sekä väkeviin taipuvainen". On todella varsin uskottavaa, että merkintä on alun pitäen huolimattomasti ja erheellisesti tehty.


Ristiäisten jälkeen

Ennen näitä ristiäisiä oli Käpykylässä ollut tämän tästä hautajaisia. Muutaman viikon kuluttua oli Florentinalla jälleen yhdet. Hänen viimeinen lähiomaisensa, isänäiti Katarina von Berg kuoli 12.2.1743 Padasjoella. Keväämmällä, 19.4.1743, oli vaihteeksi häät Käpykylässä. Florentinan tytärpuoli Ulrika Hagert ja kornetti Carl Gustav Amnorin vihittiin ja tästä nuoresta parista tuli uusi isäntäpari Käpykylään, joka oli Ulrikan äidinperintöä. Heistä tuli isäntäpari myös Adam Kymbergille, joka palveli kartanoa rakuunana vielä useita vuosia ja tuli viimein suntioksi Askolan kirkkoon.

Florentinan tapaamme jo seuraavana vuonna poikansa kera Orimattilan Mallusjoen Terriniemestä. Tämän kartanon isäntä oli leskimies, luutnantti Carl Henrik Lang, joka oli saanut haltuunsa Terriniemen edesmenneen puolisonsa Gertrud Maria von Essenin perintönä. Lang näyttää arvostaneen Florentinan tapaa toimia kartanonrouvana ja äitipuolena, koska toi hänet tähän tehtävään omaan kartanoonsa.

Tämän pariskunnan ensimmäinen lapsi syntyi 20.12.1744. Ristiäisiin saapui Käpykylän nuorirouva Ulrika Hagert ja kastelapsellekin annettiin nimi Ulrika. Niinpä Florentinan poika Christian Conrad Hagert, joka oli Ulrika Hagertin velipuoli, sai nyt toisenkin Ulrika-nimisen sisarpuolen. Tämän ja muun Lang-nimisen lapsikatraan kanssa poika sitten kasvoi aikuiseksi Terriniemessä ja antautui sotilasuralle, kuten talon muutkin miehet, mm. sittemmin Langenskiöld-nimisiksi aateloidut kasvinkumppanitkin.

Ulrikan ristiäisissä edusti Florentinan omaa sukua hänen isoäitivainajansa iäkäs sisar, luutnantti Carl Armfeltin leski Margareta von Berg. Naapureita edustivat Ruha-kartanon uusi isäntäpari, rouva Gertrud Eleonora Forstadius ja luutnantti (myöh. majuri) Henrik Löfving, joka tuli kuuluisaksi maa- ja lammastalouden uudistajana sekä verkakankaan ja erinomaisen tien, ns. Ruhan suoran teettäjänä.

Florentinan terveys oli heikentynyt hänen odottaessaan toista lastaan Terriniemessä. Lapsi syntyi 29.3.1748 ja sai kasteessa äitinsä nimen Florentina Sofia. Muita merkintöjä ei hänestä olekaan, hän kuoli ilmeisesti pienenä. Myös hänen äitinsä menehtyi 30-vuotiaana juhannuksen aikaan samana vuonna.

Ulrika Lang ja hänen velipuolensa Christian Conrad Hagert avioituivat kumpikin Bröijerien asikkalalaiseen sukuun. Ulrikan puoliso oli 28.12.1772 lukien kersantti Henrik Johan Bröijer, Conrad Hagertin taas 14.3.1776 alkaen edellämainitun pikkuserkku Sofia Elisabet Bröijer. Tässä yhteydessä voidaan korjata muuan Elgenstiernan Ättartavlor-teokseen eksynyt virhekin. [4] Bröijer-sukuun - Sofia Elisabetin sedän Christian Johanin kanssa - avioitunut Hedvig Maria Lang, s. 1727, k. 1798, ei näet ollut Florentina Sofia Gestrinin tytärpuoli, vaan ilmeisesti kokonaan toiseen Lang-sukuun kuuluvan Petter Langin (k. Asikkalassa 12.4.1771 87-vuotiaana) tytär. Ja kun virheiden korjaamista jatketaan, voidaan todeta, että Gentes Finlandiae -teossarjan V osassa olevassa Lang-suvun selvityksessä taulu 12 on joutunut väärään yhteyteen; sen muodostaja Bernhard Lang (1726-1788) oli äskenmainitun Hedvig Marian veli ja siis Petter Langin poika eikä vänrikki Adam Otto Langin (1705-66) poika.


Kuka siis oli 7.1.1743 kastettu Elisabet?

Voimme olettaa, joskaan emme tässä todistaa, että Elisabet oli Adam Kymbergin ja hänen toisen vaimonsa Elisabet Antintyttären ensimmäinen yhteinen lapsi. Siihen katraaseen hänen syntymäaikansa soveltuu hyvin. Ehkäpä Florentina miesväen ollessa sodassa hoiti lapsen kasteelle ja toimi samalla kummina. Ja ehkä lapsen oikean äidin nimi oli jäänyt pois siitä muistiinpanosta, jonka mukaan tapahtuma tuli kirjoitetuksi kastekirjaan. Tämäkin lapsi katosi asiakirjoista eikä häntä löydy sen paremmin Adamin kuin Florentinankaan yhteydestä myöhemmin.


* Toimituksen täydentämä.


Viitteet

[1]   Genos 1946, s. 49-54 ja Gentes Finlandiae V (1981), s. 47.

[2]   Gustaf Elgenstierna Ättartavlor VIII, s. 180.

[3]   Heikki Laurinmäki, Askolan historia I, s. 281-302 ja 347.

[4]   Elgenstierna, Ättartavlor VI, s. 462. Saman teoksen sivulla 457 tieto Ulrika Langin äidistä on väärä, samoin Bergholmin Sukukirjassa (s. 574) tieto Ulrikan äidistä.


Referat

Florentina Sofia Gestrins historia. Kapten Nils Gestrins (död 1741) dotter Florentina Sofia Gestrin (f. 1718) står i Askola doplängd angiven som mor till dragonen Adam Kymbergs 1.1.1743 födda dotter Elisabet. Florentina Sofia, som dog 1748, gifte sig 1739 med löjtnanten Gabriel Hagert (död 1742) på Käpykylä i Askola i hans andra gifte. År 1744 gifte hon om sig med löjtnanten Carl Henrik Lang (stamfar för ätterna Langenskiöld, död 1766) på Terriniemi i Orimattila, i även hans andra gifte. Den flicka som föddes nyårsdagen 1743 kan inte ha varit hennes dotter vare sig inom eller utom äktenskap.

Adam Kymberg dog som spögubbe i Askola 1771. Hans första hustru Elisabet Mattsdotter dog 1740 och samma år gifte han om sig med Elisabet Andersdotter, död 1772.

Florentina Sofia Gestrins dotter Ulrika Lang (1744-1794) gifte sig 1772 med löjtnanten Henrik Johan Bröijer (f. 1747). I anslutning till uppgifterna om dem rättas några fel i tidigare uppgifter om släkterna Bröijers och Langs genealogi.


Genos 54(1983), s. 60-63, 67

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku | Viitteet | Referat ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1983 hakemisto | Vuosikertahakemisto