GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Artikkelin loppu ]

Neuvoja ja opastusta - Råd och upplysningar


Aina kannattaa auttaa muita!

PJVo

Olen vuosien mittaan joutunut silloin tällöin antamaan apuani muille sukututkijoille. Paitsi auttamisen iloa ja autettavan tyytyväisyyttä siinä voittaa myös kahdella muulla tavalla. Ensinnäkin auttaessaan oppii itsekin uutta. Toiseksi: yllättävän monta kertaa on sattunut, että toista auttaessani olen törmännyt johonkin itse etsimääni henkilöön, jota olen ehkä kauankin etsinyt turhaan, tai muuten löytänyt tiedon, joka edistää omia tutkimuksiani. Niinpä kerran huomasin talonnimen Kekkonen seudulla, missä en ollut tiennyt sen jo kauan esiintyneen lähteissä. Nyt voin kertoa toisen esimerkin, joka osoittaa, että toivottomannäköisenkin ongelman voi saada selville, ei vain ahkerasti etsimällä, vaan myös odottamalla ja tekemällä muuta tutkimusta, myös palvellen muita tutkijoita.

Olin monta vuotta sitten saanut Yhdysvalloista kirjeen, jossa haluttiin tietoja Paul Kekkosesta, syntynyt 8.11.1869 jossakin Oulun tai Vaasan läänin alueella. Panin kirjeen syrjään, koska oli toivotonta lähteä tiedustelemaan vuoden 1850 jälkeen syntynyttä eri seurakunnista.

Vuosi sitten eräs toinen, nimeltään myös Kekkosia, lähetti Yhdysvalloista tiedustelun koskien 1850 syntynyttä Erik Pajunpäätä. Kysyjän sukunimen vuoksi kirjettä näytettiin minulle. Totesin nimen harvinaiseksi ja syntymäajan sopivaksi. Kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen nimitoimistosta sain selville ne harvat paikkakunnat, missä nimeä esiintyy. Eniten sen nimisiä on Lohtajalla, ja sieltä tuo Erik löytyi.

Toimitin vastauksen kysyjälle ja käytin samalla tilaisuutta hyväkseni pyytääkseni häneltä tietoja hänen Yhdysvalloissa olevista Kekkos-sukulaisistaan. Aikanaan tulikin runsassisältöinen vastaus, ja todellakin siellä mainittiin myös tuo Paul Kekkonen, jonka veljen jälkeläisperheeseen tuo jälkimmäinen kysyjä kuului. Paul Kekkonen oli syntynyt Pudasjärvellä, mutta oli aikaisemmalta nimeltään Paul Huttu. Hänen isoisänsä oli näet aikoinaan siirtynyt Lasalan talosta kotivävyksi Hutun taloon.

Tästä seurasi, että Paul Kekkonen ei kuulu alkuperäisiin Kekkosiin. Samoin alussa mainittu Erik Pajunpää oli aikaisemmalta nimeltään Erik Kotka, syntyisin Kaarelasta. Kummankin isän muutettua kotipaikkaa, Paulin isän Muhokselle ja Erikin isän Lohtajalle, heille oli sikäläisen talon nimi tullut uudeksi nimeksi ja heidän muutettuaan Yhdysvaltoihin vakiintunut sukunimeksi.


Genos 54(1983), s. 71-73

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1983 hakemisto | Vuosikertahakemisto