GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Kirja-arvosteluja - Recensioner

Georg Luther

Skrifft-Book för Rautalambi Försambling ... Anno 1704-1713. 113 sivua. Nils Gustafssonin ja Erkki Valkosen suomentama ja täydentämä laitos. Suolahti 1984.

Seurakuntiemme vanhimpien rippikirjojen käyttö aiheuttaa usein vaikeuksia, koska niiden teksti voi olla erityisen epäselvää ja sisältö voi poiketa myöhemmin vakiintuneista kaavoista. Niiden julkaiseminen paikallistuntemusta omaavien asiantuntijoiden toimesta sekä täydentäminen kartoilla ja hakemistoilla on erinomainen palvelus sukututkijoille. Viime vuonna ilmestyneitä Suur-Ruoveden vanhimpia rippikirjoja on tänä vuonna seurannut Rautalammin vanhin kirja, joka kattaa ajan 1704-13. Seurakunnan varsinaisten asukkaiden lisäksi siinä mainitaan lukuisia pakolaisia. Julkaisun käyttöä helpottavat kartta sekä paikan- ja henkilönimihakemistot.

Tekijät ovat halunneet lisätä teoksensa käyttöarvoa kääntämällä nimet ja teksti suomenkielelle sekä täydentämällä henkilötietoja muiden lähteiden avulla. Valitettavasti lopputulos ei kuitenkaan ole hyvä. Käyttäjälle on tärkeätä, että julkaistu rippikirja sisältää kaikki hänelle tarpeelliset alkulähteen tiedot mahdollisimman tarkasti. Lisätiedoista voi olla iloa, mutta niistä tulee ilmetä, että ne ovat peräisin toisesta lähteestä ja mikä on tämä lähde. Rautalammin rippikirjajulkaisusta ei näy, mitkä tiedot ovat rippikirjasta, mitkä muualta.

Julkaisuun ei myöskään ole merkitty alkulähteen tietoja siitä, minä kymmenvuotiskauden vuosina kukakin on käynyt ehtoollisella. Muiden tietojen merkitsemisessä on aukkoja, väärinkäsityksiä ja suoranaisia virheitä. Rippikirjan sivulta 2 on kopioitu tieto, että Heikki Huuskosen sisar Maria on vihitty 1705. Alkulähteessä mainitaan päiväkin: "6 Januarii". Seuraavalla rivillä mainitaan toinen vihkiminen päivämäärineen, mutta se on merkitty väärälle henkilölle: morsian ei ollut Helka Huuskonen, vaan seuraavalla rivillä mainittu paimentyttö Kaarina Eerikintytär Puttonen. Tietoja samalla sivulla mainitusta Olavista eivät tekijät ole kyenneet tulkitsemaan. Alkulähde osoittaa hänen kuolleen 8.4.1709, ja kuolleiden luettelosta olisi selvinnyt, että hänen sukunimensä on luettava "Landinen" ja että rippikirjassa lisäksi lukee "i skogen försmächt(at?)" eli nääntynyt metsään.

Vailla asukkaita oleva talo sivulla 48 ei ole "Henrikin talo" vaan "Fendricks boställe" eli vänrikin virkatalo. Sivulla 112 "Krogeri Mohr'in renki" on tietysti Krogeruksen äidin (tai muorin) renki. Ja sivulla 46 "Herra Rovasti Gestring" ja "Ruustinna Kaarina Hakulinen" ovat alkulähteessä "Hr Probsten Gestrinius" ja "Probstinnan Carin Schultz".

Rautalammin vanhimman rippikirjan käyttäjän on syytä tarkistaa julkaisusta löytämänsä tiedot alkulähteen mikrofilmistä.


Genos 56(1985), s. 40-41

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1985 hakemisto | Vuosikertahakemisto