GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Kirja-arvosteluja - Recensioner

Aarno Tertti

Genealogica & Heraldica, Helsinki 1984. Report of The 16th International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences in Helsinki 16-21 August 1984. Edited by Tom C. Bergroth. (1986). 544 sivua. Hinta Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 130 mk.

Sukututkimuksen ja vaakunatieteen harrastajat ovat kokoontuneet yhteisiin kongresseihin muutaman vuoden välein jo 17 kertaa. Ensimmäinen pidettiin Barcelonassa 1929, viimeisin Lissabonissa 1986.

Kongressin pitäminen (ensimmäisen kerran) Suomessa ja Helsingissä 1984 oli kohteliaisuus meidän järjestelykyvyllemme, mutta ennen muuta kai kunnianosoitus suomalaisille heraldikoille, jotka viime vuosikymmenien kuluessa ovat yltäneet maailmanmaineeseen mm. kunnallisvaakunoiden suunnittelijoina.

Kuten Genoksessa jo kerran aikaisemmin (1986:96) kerrottiin, Helsingin kongressissa pidetyt esitelmät koottiin järjestelykomitean toimesta 544-sivuiseksi arvokkaaksi teokseksi. Valtavan toimitustyön teki kongressin pääsihteeri.

Teoksen sukututkimuksellinen anti on ykkösosassa sivuilla 39-244; parisenkymmentä englannin-, ranskan- ja saksankielistä henkilö- ja kaavakuvin varustettua esitelmää. Avajaistilaisuuden esityksiin kuului Yrjö Blomstedtin selonteko (s. 34-38) Suomen sukututkimuksen vaiheista.

Perinteisesti kongressiesitelmissä on eurooppalaisen aristokratian vaiheisiin liittyviä tutkimuksia. Suomessakin on aina ollut tämän alueen tutkijoita. Esillä olevassa teoksessa meidän ritarihuoneemme genealogi vapaaherra Erich von Ungern-Sternberg tekee selkoa eräiden Baltian läänitystilojen periytymisistä.

Merkittävä osuus on väestömuuttojen selvityksillä. Valtamerien takainen siirtolaisuus on aiheena isäntämaan Olavi Koivukankaalla. Seuramme esimies Georg Luther kertoo Suomen ja Keski-Euroopan välisestä muuttoliikkeestä. Sveitsiläinen Paul-Anthon Nielson on tutkinut eräiden juustontekijäsiirtolaisten muutosta Venäjälle ja Suomeen 1814-1949. Norjalainen Gunnar C. Wasberg puolestaan on valinnut aiheekseen monia suomalaisiakin kiinnostavat viikingit.

Pari esitelmää käsittelee tietokonesovellutuksia.

Arvokkaan teoksen toimittaja ei ole voinut enää puuttua esitysten kielelliseen puhumattakaan kuvaoriginaalien tasoon. Lukijaa tämä hieman häiritsee niin kiintoisa kuin kokonaisuus onkin. - Helsingin kongressikirja on epäilemättä joskus antikvariaattien herkkua.

Seuramme jäsenillä on siis tilaisuus hankkia teos yllä mainittuun erikoishintaan maksamalla summan postisiirtotilille 48922-3 The 16th International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences 1984.


Genos 59(1988), s. 35

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1988 hakemisto | Vuosikertahakemisto