GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Tiedonantoja - Meddelanden
 

Toinen pohjoismainen sukututkijakokous

GL

Norjan Sukututkimusseuran järjestämänä pidettiin toinen pohjoismainen sukututkijakokous Voksenkollenilla lähellä Osloa 27-29.5.1988. Suomesta oli 9 osanottajaa, Ruotsista 12, Tanskasta 7, Islannista 1 ja Norjasta 20.

Esitelmissä kuvattiin monipuolisesti Pohjoismaiden välisiä muuttovirtoja ja osaksi myös lähteitä, joissa on tietoja muuttajista. Fil. tri Gunnar Christie Wasberg Norjasta piti pääesitelmän »Norden - et invandrersamfunn». Suomea koskivat varsinkin opintorehtori Holger Sjöstedtin esitelmä suomalaisten muutoista Ruotsiin ja kanslianeuvos Georg Lutherin katsaus muuttovirtoihin muista Pohjoismaista Suomeen.

Kokouksen toisena pääaiheena oli mikrokuvattujen sukututkimuslähteistöjen kartoitus. Kanslianeuvos Luther esitti senkin Suomen puolesta. Maamme kannalta tärkeä on Ruotsin kirkonkirjojen laaja siirtäminen mikrokorteille. Tätä »SVAR» nimistä hanketta selosti arkistonhoitaja Thord Bylund, joka johtaa työtä. Se tehdään Ramselessa, Norrlannissa, josta tulee sukututkijoiden palvelukeskus koko Ruotsin kirkonkirjojen ja ajan mittaan muidenkin mikrokuvattujen lähdeaineistojen osalta.

Kolmantena aiheena oli tietokoneiden käyttö sukututkimuksessa. Johtaja Leif Mether selosti sukututkimusohjelmien ja hakemistojen laadintaa Suomessa. Norjan ja Ruotsin taholta esitettiin laajoja hankkeita henkilötietojen kokoamiseksi menneiltä vuosisadoilta sukututkimusta palveleviin tietokantoihin.

Luonnonkauniissa ympäristössä pidetyn kokouksen järjestelyt olivat erinomaiset ja ystävälliset isännät osoittivat suurenmoista vieraanvaraisuutta. Esitelmät julkaistaneen ensi vuoden alkupuolella isäntäseuran aikakauskirjassa »Norsk Slektshistorisk Tidsskrift».

Seuraava pohjoismainen sukututkijakokous pidetään Tanskassa muutaman vuoden perästä.


Genos 59(1988), s. 88

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1988 hakemisto | Vuosikertahakemisto