GENOS - Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Kirja-arvosteluja - Recensioner

Åke Backström

Klaus Castrén, Castrén-suku 1992, Helsinki 1992, 94 sivua.


Sääksmäeltä alunperin kotoisin oleva kulttuurisuku Castrén, jonka elossa olevat jäsenet kaikki polveutuvat Kajaanin pormestarista Matthias Castreenista (1693-1771), on laajimpia mutta samalla myös perusteellisimmin tutkittuja sukujamme. Se sisältyy taulukkomuodossa Bergholmin Sukukirjaan ja Uuden sukukirjan II osaan. Sukukalenterina (vain elossa olevat jäsenet) sen julkaisi ensimmäisenä Landgren Finsk släktkalenderissa (1920). Meidän päivinämme vastaavan kalenterin on jo kahtena laitoksena toimittanut sukuyhdistyksen nykyinen kunniajäsen ja alan todellinen ammattilainen, suurlähettiläs Klaus Castrén. Sukukalenterihan ei milloinkaan korvaa taulukkomuotoon laadittua esitystä, nimenomaan ulkopuolisia ajatellen. Niinpä tämänkin kalenterin alkulauseessa alleviivataan sen ilmestymisen aiheutuneen kesällä 1992 pidetystä sukukokouksesta, jota luonnollisesti eniten kiinnosti »oma väki».

Kalenterin sisältöä vastaan ei ole sinänsä mitään huomauttamista ja sen toimittaja on pystynyt pitämään painovirheetkin kurissa. Sivulla 62 on viimeinen rivi (sana »Lapset:») pudonnut pois, mikä saattaa hämätä tottumatonta lukijaa. Sivulla 64 mainittu mainehikas irlantilainen O'Rourke-suku, joka on levinnyt moneen maahan (se merkittiin esim. kreivillisenä 1818 Liivinmaan ritarihuoneelle) kirjoittaa nimensä ou-kirjainyhdistelmällä.

Matrikkelista havaitsen, että Teuvo Castrén, lapsuudenystäväni Tampereelta, on viime vuonna kuollut vieraalla maalla. Teuvo oli sodan kynnyksellä kaupungin tunnetuimpia urheilijoita (jääkiekkoilija). Armoton sota katkaisi kuitenkin sokeaksi joutuneen nuoren miehen lupaavan elämänuran ainiaaksi.


Genos 63(1992), s. 138

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1992 hakemisto | Vuosikertahakemisto