GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

Tiedonantoja - Meddelanden


Vilun porvarisuku Naantalista

Marja-Liisa Putkonen

Lukiessani Karkun ja Mouhijärven tuomiokirjoja 1600-luvun loppupuolelta löysin sattumalta käräjien antaman todistuksen naantalilaisen raatimiehen Yrjö Tapaninpoika Vilun (Jöran Staffansson Wilu) syntyperästä. Kun muistin nähneeni mainintoja Vilu-nimisestä porvarista myös Tyrvään käräjäpöytäkirjoissa, mielenkiintoni heräsi ja tarkistin Viluja koskevat tiedot Naantalin historiasta. Sen II-osassa s. 77 sanotaan, että Yrjö Tapaninpoika oli kotoisin Lemun pitäjän Vilun kylästä. Viite on raastuvanoikeuden pöytäkirjaan 12.3.1664 (p.o. 23.4.), jolloin Yrjö Vilu sai porvarioikeudet.

Karkun ja Mouhijärven käräjillä 19.-21.5.1681 todistettiin kuitenkin, että naantalilaisen raatimiehen Yrjö Tapaninpoika Vilun isä oli Tapani Yrjönpoika Vesunnista ja äiti Valpuri Tuomaantytär samasta kylästä. Todistuksen mukaan heidät oli vihitty n. 1635 ja Yrjö oli syntynyt muutama vuosi sen jälkeen. Tapani Yrjönpojan isä Yrjö Matinpoika oli ollut kovin ankara ja niin Tapani ja Valpuri olivat muuttaneet pois parin vuoden päästä. Käräjäpöytäkirja ei valitettavasti kerro, minne he muuttivat.

Ilmeisesti ainakin Yrjö Tapaninpoika asui 1660-luvun alussa Lemun Vilun kylässä kuten Naantalin raastuvanoikeuden pöytäkirja kertoo, vaikka SAY ei tunnekaan Yrjö Tapaninpoikaa tai hänen vanhempiaan mainitussa kylässä ajalla 1640-64. Sukunimen tausta on mielenkiintoinen. Se voi viitata Vilun kylään, mutta ehkä myös suvun kantataloon Viloon Mouhijärven Vesunnin kylässä. Kauppayhteyksien lisäksi Yrjö Tapaninpojalla oli sukulaissuhteita entiseen kotiseutuun, koska ainakin hänen sisarensa Marketta Tapanintytär asui Mouhijärven Rienilässä (Käräjät 7.-9.1.1679 ja 20.-24.1.1688).


Genos 66(1995), s. 184

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1995 hakemisto | Vuosikertahakemisto