GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Artikkelin loppu ]

Kirja-arvosteluja - Recensioner

Heikki Manninen

Hillevi Tyni, Ullagreta Carlsson, Pär-Erik Levlin: Släkten Levelius - Leveliuksen suku. S.l. 1997. 229 sivua.


Kirjassa esitelty suku on kotoisin Uusikaarlepyystä, Alajepuan kylästä Levälän talosta. Sukua on tutkittu aiemmin ja tuloksia on julkaistu vuodesta 1979 lähtien useissa kirjoissa. Aiempien selvitysten lähtöhenkilönä on ollut Maria Hansdotter (n. 1715-1791), jonka jälkeläiset muodostavat Levälä-suvun.

Tämä kirja on jatkoa aiemmille selvityksille, ja sen lähtöhenkilönä on edellä mainitun Marian sisar Anna Hansdotter (n. 1719-1781), jonka jälkeläiset taas on nimetty Levelius-suvuksi.

Sisarusten esipolvet esitetään kirjassa polveutumiskaaviolla alkaen Olofista ja hänen pojistaan Matts Olofsonista (k. n. 1623) ja Erik Olofsonista (n. 1587 - n. 1651). Anna meni naimisiin ent. nimismiehen Petter Bergdahlin (tai Bergendahl) kanssa v. 1768.

Kirja on kaksikielinen, koska Annan ja Petterin pojan Peterin (1741-1791) kaikki jälkeläiset asuvat Ruotsissa ja ovat ruotsinkielisiä. Yksi kirjan tekijöistä, sukututkija Ullagreta Carlsson (taulu 8) on myös Peterin jälkeläisiä. Nuorempi poika Henrik Levelius (1743-1806) muutti vuonna 1788 Alahärmän Pesoseen, tiettömään korpeen alueelle, jossa aiemmin oli harjoitettu lähinnä tervanpolttoa. Henrikin jälkeläisistä osa puhuu suomea, osa ruotsia. Osa Henrikin jälkeläisistä on muuttanut Yhdysvaltoihin.

Kirjan sukutauluihin on koottu suhteellisen tasapainoisesti elämäkertatietoja eri henkilöistä, ja myös kuvia on melko runsaasti. Elämäkertatietoihin on sisällytetty yleistä historiallista tietoa (mm. sukunimikäytännöstä seudulla 1800-luvulla), joka olisi ollut hyvä sijoittaa erikseen. Historiallista taustaa selvitetään myös kirjan johdantoluvuissa. Alueesta on karttoja sekä kirjan alussa että lopussa. Kirjassa on henkilöhakemisto.

Leveliusten suku on perustutkimusta, jonka selkeimmän puutteen kirjan tekijät itse kertovat: osa tiedoista on jo vanhentunut. Myös selventäviä kaavioita kirjasta kaipaisi. Kirjaa vaivaa myös sama kuin yleensä jatko-osia; sen rinnalla pitäisi koko ajan katsoa aiempia osia, joissa perusratkaisut on esitetty.

Kirja sai kunniamaininnan Vuoden sukukirja -kilpailussa 1997.


Genos 69(1998), s. 146-147

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1998 hakemisto | Vuosikertahakemisto