GENOS - Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Artikkelin loppu ]

Minna Canthin syntyperä.

Jalmari Finne

Maaliskuun 19 päivänä 1844 syntyi Tampereella Ulrika Wilhelmina Johnsson. Vuonna 1865 hän joutui naimisiin lehtori Johan Fredrik Canthin kanssa (kuoli 1879). Vuonna 1879 alkaa hän kirjallisen toimintansa käyttäen silloin nimeä Minna Canth. Samalla hän hoiti Kuopiossa suurta kauppaliikettä.

Kirjailijana hän on aikakautensa keskellä aivan yksinään. Nelikymmenvuotiaana hän ryhtyy pelottomana ja kirpeänä taistelemaan niin voimakkaalla tavalla yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan, että monet teoksensa herättivät aikanaan suurta paheksumista. Naisen sorrettu asema, juoppouden kirous ja parempiosaisten välinpitämättömyys köyhien kohtalosta ovat niitä syitä, joiden vuoksi »Työmiehen vaimossa» Homsantuu tahtoo »ampua lakia ja oikeutta». Teoksessaan »Hanna» (1886) hän iskee miesten kaksoismoraaliin. Kiivaimmin hän taistelee näytelmässään »Kovan onnen lapsia», missä näytelmän päähenkilö saarnaa suoranaisesti anarkismia. Kaikissa teoksissaan hänellä on taisteluasenne.

Tämä kapinallisuus yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan aikakautena, jolloin kirjallisuus on kesyä ja sovinnaista, on sitäkin huomattavampi, kun Minna Canth eli hiljaisessa Kuopiossa. Ympäristön vaikutuksesta ei näissä oloissa voi puhuakaan, vaan on syyt tähän väkevään otteeseen etsittävä muualta. Sukututkimus voi tässä suhteessa antaa eräänlaatuista valaistusta.

Minna Canthin vanhemmat olivat Finlaysonin tehtaan katsastusmies, myöhemmin kauppias Gustaf Vilhelm Johnsson Tampereelta ja Ulrika Archelin. He menivät naimisiin marraskuun 17 päivänä 1839. Vanhin lapsi Adolf syntyi toukokuun 13 päivänä 1840 ja kuoli jo samana päivänä. Minna oli vanhempiensa toinen lapsi ja syntyi maaliskuun 19 päivänä 1844. Kun Minna Canth alkoi kirjailijana herättää huomiota, niin itsepintainen juoru väitti hänen olleen tehtailija Nottbeckin aviottoman lapsen. Tässä juorussa ei ole mitään perää, niinkuin jo näkee siitäkin, että Minna oli vanhempiensa toinen lapsi.

Minna Canthin isä Gustaf Vilhelm Johnsson, oli syntynyt Messukylässä huhtikuun 6 päivänä (kastettu 7 päivänä) 1816. Hänet on merkitty aviottomaksi. Vuonna 1837 ollessaan Messukylän Turtolassa renkinä hänestä sanotaan, että hän on Aataminpoika ja Johnsson nimen hän ottaa vasta Tampereelle tultuaan. Hänen äitinsä Liisa Heikintytär on merkitty syntyneeksi helmikuun 21 päivänä 1781 Kangasalla (päivämäärät ovat epäilemättä virheelliset, sillä Kangasalla ei sinä päivänä ole syntynyt Liisa Heikintytärtä). Synnyttäessään poikansa Gustaf Vilhelmin oli hän Messukylässä Juvan ratsutilalla palvelijattarena. Liisalla oli toinenkin avioton lapsi Johannes, joka syntyi heinäkuun 14 päivänä 1825.

Minna Canthin äiti oli Ulrika Archelin, joka syntyi Kangasalla huhtikuun 29 päivänä 1811. Hänen vanhempansa olivat Kangasalan Vatialan Erolan vuokraaja Antti Antinpoika (syntynyt Kangasalla joulukuun 7 päivänä 1779) ja Maria Heikintytär (syntynyt Kangasalla tammikuun 31 Päivänä 1780). Antti Antinpoika oli itsellisen, sittemmin torpparin Antti Antinpojan (syntynyt 1740 helmikuun 10 päivänä) ja Anna Matintyttären poika Kangasalan Sammaliston Mäkelästä. Heidät vihittiin marraskuun 3 päivänä 1779 ja vanhin lapsi Antti syntyi kuten sanottu, saman vuoden joulukuun 7 päivänä. Antti Antinpojan (syntynyt helmikuun 10 päivänä 1740) vanhemmat olivat rumpali Antti Laurinpoika Rickman (myöhemmin Uhrväder) ja Pirkko Pekantytär, joiden vanhin lapsi Erkki (sotilas Hafstrand) syntyi toukokuun 7 päivänä 1734 ennen vanhempiensa vihkimistä, joka tapahtui kesäkuun 8 päivänä 1734.

Antti Antinpojan (syntynyt joulukuun 7 päivänä 1779) vaimo oli Maria Heikintytär (syntynyt Kangasalla tammikuun 31 päivänä 1780) Kangasalan Sorolan Hannulan torpparin Heikki Heikinpojan ja Maria Juhontyttären tyttärenä. Tämä Maria Juhontytär (syntynyt Kangasalla marraskuun 1 päivänä 1751) oli Kangasalan Suomatkan Laurilan talollisen Juho Hannunpojan ja Maria Tuomaantyttären avioton lapsi.

Referat

Då frågan om den bekanta finska skriftställarinnan Minna Canths (1844-97) börd i samband med ett nyligen utkommet biografiskt arbete blivit aktuell, vill Genos bidraga till utredningen genom att publicera en postum uppsats av skriftställaren Jalmari Finne (d. 1938). Av denna framgår, att Minna Canths anor, såvitt de äro kända, tillhört allmogeståndet i Övre Satakunta. Hennes fader var av oäkta börd från Messuby socken invid Tammerfors.


Genos 14(1943), s. 85-87

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1943 hakemisto | Vuosikertahakemisto