Sisäasiainministeriön yleiskirjeet


[ Paluu edelliselle sivulle ]

Sisäasiainministeriön yleiskirje. Helmikuun 26 p:nä 1947. No 2893/P.

Asia: Etsittävät heimo- ym. sotavangit ja inkeril. vapaaehtoiset.

Välirauhansopimuksen mukaan Neuvostoliittoon luovutettavia henkilöitä oleskelee edelleen maassa joko toisen henkilön tai kokonaan tekastuihin nimiin hankkimiensa, Suomen kansalaisuutta osoittavien todistusten turvin. Tämän vuoksi sisäasiainministeriö kehoittaa poliisiviranomaisia kaikissa tapauksissa, joissa henkilöä ei voida varmasti todeta luovutusmääräysten ulkopuolella olevaksi, pyytämään henkilöllisyyden selvittämiseksi valtiollisen poliisin virka-apua.

Samalla sisäasiainministeriö ilmoittaa poliisiviranomaisille tiedoksi ja etsintätoimenpiteitä varten, että seuraavissa tapauksissa on ilmeisesti ollut kysymyksessä Neuvostoliittoon luovutettava henkilö:

- Petäjävedellä pidätettiin 15.11.46 viinan valmistamisesta kaksi miestä, jotka Jyväskylän piirin nimismiehen allekirjoituksella varustettujen henkilöllisyystodistusten mukaan olivat Niilo Salmi, syntynyt Salmissa 5.10.12 ja Vilho Lupasalo, syntynyt Suojärvellä 25.6.12. Miehet, joilla oli ollut myöskin sotilaspassit, tosin puutteelliset, oli kuulustelujen jälkeen päästetty vapaaksi 20.11.46 ja olivat he sen jälkeen poistuneet paikkakunnalta tietymättömiin.

- Rautalammilla 25.7.1945 poliisiviranomaisilta karanneen heimosotavangin Nikolai Pastuhovin tiedetään nykyään esiintyvän Topi Pasasen nimellä ja todistuksilla. Pastuhovin (Pasasen) tuntomerkit: syntynyt 21.9.12, pituus 175 sm, lihavahko, kasvot pyöreät, hiukset ruskeat ja taakse päin kammatut, silmät siniharmaat, puhuu sujuvasti suomea ja esiintyy "herrasmiehen tavoin".

- Huittisissa on syksystä 1944 lukien asunut kaksi heimosotavangiksi epäiltyä henkilöä, jotka ovat esiintyneet Petsamon siirtoväkeen kuuluvina ja pastori Y. Rämeen nimellä annettujen papinkirjojen mukaan nimillä Pekka Aleksanteri Jiehminen, syntynyt 22.12.16 Petsamossa ja Mikko Iisakinp. Neviö, syntynyt 2.11.08 Pummangissa. Petsamon hoitokunnan luetteloissa ei kuitenkaan esiinny tällaisia nimiä. Mainitut henkilöt ovat hävinneet paikkakunnalta tietymättömiin kuluvan helmikuun alussa, jolloin heidän henkilöllisyyteensä oli kiinnitetty huomiota.

Sisäasiainministeriö kehoittaa poliisiviranomaisia toimittamissaan etsinnöissä huomioimaan edellä kerrotut seikat, ja mikäli yllä mainittuja henkilöitä tavataan, on heidän henkilöllisyytensä selvittämiseksi käännyttävä valtiollisen poliisin puoleen osoitteella: Esittelijä L. Luumi, Valtiollinen poliisi, Ratakatu 12, Helsinki.


[ Paluu edelliselle sivulle ]