Ajankohtaista

17.04.2018

Huhtikuun Jalmari on ilmestynyt

Tieteiden yö 2017 (Tieteiden yo 2017.png)

Tässä numerossa mm. painavaa asiaa uudesta henkilötietosuojalaista, uusi Kari Salon toimittama Kuulumisia meiltä ja maailmalta -palsta, jossa lyhyesti kerrotaan sukututkimuskentän kuulumisia, sekä Suku 2018 -tapahtuman uutisia ja juttuja. Lisäksi mukaan mahtuvat Christer Kuvajan Svenskspråkiga, finskspråkiga och tvåspråkiga före 1850, Karjalan liiton Sukuseura on osa laajempaa karjalaista yhteisöä, Suomi-tietokannan Yhteistyötä Pohjanlahden yli ja Seuran tulevat koulutukset.

Tämän ja jo ilmestyneet Jalmarit voit lukea myös JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista.

Jalmarin toimitus toivottaa kaikille lukijoille mukavia lukuhetkiä ja aurinkoista kevättä!

16.04.2018

Seura on antanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta

...
Suomen Sukututkimusseura on antanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon koskien hallituksen esitystä EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi (ns. tietosuojalaki https://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/HE+9/2018). Lausunnossaan Seura mm. esitti toiveen, että sukututkimus määriteltäisiin myös tietosuojalain yksityiskohtaisissa perusteluissa yhdeksi historiallisen tutkimuksen osa-alueeksi kuten tietosuoja-asetuksen johdantolausekkeissa on tehty. Lue lausunto tästä.

26.03.2018

Seuran kirjaston aukioloajat

...

Seuran kirjasto (Liisankatu 16 A, Helsinki) on avoinna joka keskiviikko klo 13.00-18.00. Kirjasto on kesätauolla 21.6.-14.8.2018. Kirjasto asioissa voit olla meihin yhteydessä osoitteella kirjasto(a)genealogia.fi. Tervetuloa!

19.03.2018

Syksyn Teemalauantain luennot nyt katsottavissa videokirjastossa

Uutiskuva Seuran lippu (Uutiskuva Seuran lippu.png)Syksyn 2017 Teemalauantain, Suomi 1917 - kohti kahtiajakoa, luennot ovat nyt katsottavissa Seuran videokirjastossa. Teemalauantaina pidettiin seuraavat luennot: FT Samu Nyström: Suomi 1917 – toivon, toiseuden ja vihan aika, FT Jouko Kokkonen: Kenellä oli valta Suomessa 1917?, FM Terhi Nallinmaa-Luoto: Politikointia, elintarvikepulaa ja lakkoilua ja FT Jukka Partanen: Järjestysvalta horjuu. Videokirjaston käyttäminen vaatii kirjautumista jäsensivuille. Kirjautumiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana, jotka löytyvät viimeisimmän Genoksen takakannen osoitetarrasta. Mukavia katseluhetkiä!

12.03.2018

Suku 2018 -tapahtumaa vietettiin Tampereella

...

Suku 2018 -tapahtumaa vietettiin 10.-11.3. Tampereella Sampolassa. Tapahtuman järjestettiin yhteistyössä Tampereen seudun työväenopisto ja Tampereen seudun sukututkijat ry:n kanssa. Valtakunnallisen sukututkimustapahtuma järjestettiin nyt 41. kerran. Kävijöitä viikonlopun aikana oli noin 1300.

Tapahtuman teema oli vuoden 1918 sota ja sen lähteet, jojka oli vahvasti esillä tapahtuman esitelmäohjelmassa. Lisäksi tarjolla oli tietoiskuja sukututkimuksen ajankohtaisista aiheista, kuten erilaisista digitaalisista aineistoista, kerronnallisuudesta sukututkimuksessa ja geneettisestä sukututkimuksesta. Suku 2018 -avajaistilaisuudessa palkittiin Vuoden sukukirja 2017 -kilpailun voittaja ”Pöykkölästä maailmalle” ja palkittiin ansioituneita sukututkijoita mm. professori Veijo Saloheimo Suomalaisen sukututkimuksen kultaisen ansiomitallilla. Lauantai huipentui illalliseen Finlaysonin Palatsin historiallisessa miljöössä.

Seura haluaa kiittää lämpimästi kaikkia tapahtumaan osallistuneita sekä näytteilleasettajia, yhteistyökumppaneita ja esitelmöitsijöitä! Katso kuvia tapahtumasta Seuran Flickristä.

10.03.2018

Rovaniemeläissuvun kirja voitti sukukirjakilpailun

...

Vuoden sukukirja 2017 on Kustaa Hulkon, Sirkka Uskin ja Matti Hakavuoren toimittama teos ”Pöykkölästä maailmalle”, jonka kustansi Pöykön sukuseura ry. Raati arvioi kirjan sisällöltään ansiokkaaksi ja ulkoasultaan ammattimaisesti toteutetuksi. Kirjan lehdiltä löytyy mm. suomalaisen rock-musiikin merkkihenkilöihin kuuluva Andy McCoy alias Antti Hulkko. Suomen Sukututkimusseura on on järjestänyt Vuoden sukukirja -kilpailun vuodesta 1991 lähtien. Lue tiedote tästä. 

10.03.2018

Kultainen ansiomitali Veijo Saloheimolle

...

Suomen Sukututkimusseuran hallitus on myöntänyt Suomalaisen sukututkimuksen kultaisen ansiomitalin professori Veijo Saloheimolle huomionosoituksena hänen mittavasta itäistä Suomea koskevasta paikallis- ja asutushistoriallisesta tutkimustyöstään, joka on ollut suureksi hyödyksi myös sukututkijoille.

Lisäksi hallitus myönsi Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin sukututkimuksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä Eeva Häkkiselle (Mikkeli), Leena Immoselle (Joensuu), Anneli Koskelalle (Rovaniemi), Timo Koskiselle (Rovaniemi) Tytti Mäkipäälle (Ikaalinen) ja Martti Skytälle (Lohja) sekä  suku- ja henkilöhistorian tutkimuksessa osoitetuista ansioista Jouni Kakkoselle (Turku), Eino Niskaselle (Laukaa), Aimo Patrikaiselle (Outokumpu), Raimo Vasaralle (Tampere), Kyösti Väänäselle (Mikkeli) ja Ilkka Väätille (Rovaniemi). Lue tiedote tästä.

06.03.2018

Jäsenmatka Tarttoon 14.-16.8.2018

...

Seura järjestää jäsenmatkan Tarttoon 14.-16.8.2018. Matkalla tutustutaan historialliseen Tarttoon, uuteen kansallisarkistoon, Eesti Rahva Muuseumiin, Tarton ja sen ympäristön arkitehtoonisiin helmiin (mm. Aino Kallaksen koti, Paavalin kirkko, Villa Tammekann) sekä Tallinnassa Kadriorgin palatsiiin. Lue alustava matkaohjelma kokonaisuudessaan tästä.

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteella seura(a)genealogia.fi. Lue hinnat ja tarkat tiedot matkasta tästä. Ilmoitathan samalla syntymäaikasi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi, mahdollisen erityisruokavalion ja mahdollisen huonetoverin nimen. Matkalle ilmoittautuneilta peritään ilmoittatumisen jälkeen 100 € varausmaksu. Loppuerä laskutetaan 30.4.2018 mennessä. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Tervetuloa mukaan!

05.03.2018

Linux-palvelin rakennetaan uudestaan – käyttökatkot mahdollisia

...

Suomen Sukututkimusseuran linux-palvelin on todellinen aarrearkku. Sinne on kerätty ja kerääntynyt yli 20 vuoden aikana melkoinen määrä sähköistä aineistoa ja erilaisia sovelluksia. Ylläpitäjiä on ollut vuosien aikana pitkälti toistakymmentä, joista monet ovat jo poistuneet keskuudestamme. Jokaisella on ollut oma tapansa ja tekniikkansa työnsä tekemiseen.

Tämä sekalainen aineisto- ja ohjelmistokokonaisuus on muuttunut teknisesti epävakaaksi. Varsinkaan vanhemmat sovellukset eivät toimi kunnolla tai jäävät jumiin, mikä aiheuttaa koko palvelimen kaatumisen. Tällöin useimmat palvelut ovat pois käytöstä, kunnes palvelin saadaan taas käynnistettyä uudestaan.

Palvelinta on jo tähän mennessä perattu rauhallisessa tahdissa, mutta se ei ole riittänyt. Kaatumisia on ollut yhä tiheämpään, mikä johtuu kaikkien Seuran sähköisten palvelujen käytön lisääntymisestä. Myös ensiavuksi tehty palvelimen järjestelmämuutos osoittautui riittämättömäksi.

Linux-palvelin on nyt päätetty rakentaa kokonaan uudestaan. Uudelle palvelimelle siirretään keskeinen aineisto, kuten esimerkiksi verkkosivut, HisKi, HisKi-tallennus, SukuForum ja hautatietokannat. Osa vanhimmista ongelma-aineistoistoista jää tässä vaiheessa kokonaan pois käytöstä. SukuHakuun ja verkkokauppaan muutokset eivät vaikuta, sillä ne sijaitsevat toisaalla. Ennen kuin uusi palvelin saadaan käyttöön, vialliset sisällöt saattavat edelleenkin aiheuttaa käyttökatkoksia.

Palvelimen muutokset tekevät Seuran yhteistyökumppanit, oululaiset Hiottu Oy ja Elfgroup Oy.

26.02.2018

Sukutarinakilpailu 2018

...

Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2018. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista.

Tarinat voivat kertovat omassa tai jonkun toisen suvussa tapahtuneista merkittävistä hetkistä tai mielenkiintoisista tapahtumista. Niiden lähdeaineistona voi käyttää esimerkiksi kirkonkirjoja, tuomiokirjoja tai sotilaspäiväkirjoja tai yksityisarkistojen aineistoja, kuten kirjeitä tai päiväkirjoja. Tarinat voivat pohjautua suvussa kerrottuun, haastattelemalla kerättyyn tai muuten kuultuun kertomusperinteeseen. Kilpailuun voi lähettää myös omiin kokemuksiin perustuvia tarinoita. 

Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Osallistuminen

Sukutarinakilpailu 2018 on avoin kaikille kirjoittajille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan, mutta jokaisella tarinalla on oltava eri nimimerkki. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä. Sukututkijoiden keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä on vältettävä.

Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 1.3.–31.7.2018 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu@genealogia.fi. Sähköpostiviestissä ilmoitetaan kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona.

Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.

Kilpailuun lähetetyt sukutarinat arkistoidaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, missä ne ovat käytettävissä arkiston käyttösääntöjen mukaisesti. Sähköpostiviestiin, jolla tarina lähetetään, on kirjoitettava suostumus siihen, että tarina voidaan arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Voittajan valinta

Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7–10 tarinaa, jotka julkaistaan Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Äänestysaika on 1.–31.10.2018.

Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan marraskuussa 2018. Voittajat palkitaan Tiedekirjan lahjakorteilla.

Suomen Sukututkimusseura julkaisee maaliskuussa 2019 Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä kokoelman Sukutarinat 2018. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisuna.

29.01.2018

Seuran vuoden 1918 sodan koko vuoden teemaohjelma

...

Suomen Sukututkimusseura järjestää vuoden 1918 -teemaan liittyen ohjelmaa koko vuoden. Vuoden aloittaa Suku 2018 -tapahtuma 10.–11.3.2018 teemalla Vuoden 1918 sota ja sen lähteet. Teemalauantaita vietetään 7.4.2018 aiheella Taistelujen jälkeen 1918 – kostoa, rangaistuksia ja katkeria muistoja ja vuoden lopuksi järjestetään koulutuspäivä Vuoden 1918 sodan ja heimosotien keskeiset henkilöhistorian lähdeaineistot 17.11.2018. Teemalauantaihin ja koulutuspäivään voi ilmoittautua Sukututkijan verkkokaupan kautta. Suku 2018 -tapahtumaan on vapaa pääsy. Lue lisää tapahtumista tästä esitteestä.

Tervetuloa mukaan!

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)