Ajankohtaista

17.02.2021

Genos 1/2021 on ilmestynyt! Numeron teemana on naimattomuus

...

Genos 1/2021 on ilmestynyt digitaalisena sekä paperisena. Kaikki Seuran jäsenet voivat lukea lehden SukuHaun kautta. Jotta pääset lukemaan lehden, sinun on ensin kirjauduttava SukuHakuun. SukuHaku-tunnukset ovat henkilökohtaiset ja ne on lähetetty sähköpostitse. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi. 

Numeron teemana on tällä kertaa naimattomuus ja se sisältää seuraavat vertaisarvioidut artikkelit Maija Ojala-Fulwood: Nuoret, naimattomat ja liikkuvat. Kisällien työperäinen siirtolaisuus esimodernissa Ruotsissa, Eeva Kotioja: Perintöosa, velkakirja, testamentti. Ehrnroothin sukuyhteisö luomassa taloudellista vakautta autonomian ajan Suomessa ja Laika Nevalainen: Kotoisuutta, valmiita aterioita ja huolenpitoa. Perhetalouden käytännölliset, taloudelliset ja emotionaaliset edut ja merkitykset keskiluokkaisille poikamiehille 1900-luvun alun Helsingissä.

Mukavia lukuhetkiä!

17.02.2021

Helmikuun Jalmari on ilmestynyt

...

Tässä numerossa: Historian rajapinnoilla, Jäsenkyselyn tuloksia, Isän jäljillä, Suur-Ikaalisten Sukututkijat ry, Sukututkimusyhdistysten yhteistoiminnasta, HisKin täydentäminen uusilla tiedoilla, Isa von Troil ja aatelissukujen historia, Seuran verkkopalveluasiantuntija tentissä, Lyhytikäinen Ravattulan rälssisäteri Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!

Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea Jäsensivuilta. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

20.01.2021

Etäkoulutuksia, sukututkimusneuvontaa ja Genomitiedon iltakoulu etänä!

...

Tänä keväänä Seuran järjestää laajan valikoiman sukututkimuskoulutusta Zoom-etäyhteydällä. Etäkoulutustarjonnasta löytyy sopivia kursseja niin aloittelijoille kuin pidemmällekin ehtineille aina geneettisestä sukututkimuksestä sukutarinoiden kirjoittamiseen. Koulutuksiin osallistuminen on maksutonta, kiitos Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston tuen! Lue lisää etäkoulutuksista ja ilmoittaudu mukaan Sukututkijan verkkokaupassa.

Etäkoulutukset taltioidaan ja niiden tallenteet sekä muutamat muut etäluennot ovat tai tulevat katseltaviksi Seuran YouTube-kanavalle. Tallenteet ovat toistaiseksi maksuttomia, mutta katseluoikeus niihin täytyy hankkia Sukututkijan verkkokaupasta.

Etäkoulutusten lisäksi Seura järjestää jäsenille kerran kuukaudessa sukututkimusneuvontaa niin perinteisistä sukututkimuksen lähteistä ja solmuista kuin tietosuoja-asioista. Lue lisää sukututkimus- ja tietosuojaneuvonnasta!

Keväällä jäsenille järjestetään myös Genomitiedon iltakoulu, tällä kertaa etäyhteydellä. Genomitiedon iltakoulussa pidetään ensin alustus johonkin geneettisen sukututkimuksen aiheeseen ja tämän jälkeen osallistujat voivat kysyä neuvoja joko omaan tutkimukseensa tai yleisesti geneettiseen sukututkimukseen liittyen. Lue lisää Genoitiedon iltakoulusta!

21.12.2020

Genos 4/2020 on ilmestynyt!

...

Genos 4/2020 on ilmestynyt digitaalisena. Kaikki Seuran jäsenet voivat lukea lehden SukuHaun kautta. Jotta pääset lukemaan lehden, sinun on ensin kirjauduttava SukuHakuun. SukuHaku-tunnukset ovat henkilökohtaiset ja ne on lähetetty sähköpostitse. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi. 

Tämänkertaisen Genoksen aiheena on köyhyys. Numerossa on seuraavat artikkelit: Maare Paloheimo: Lindbergin kauppiasperheen vaiheita ennen ja jälkeen Turun palon, Maija Kärnä & Veikko Kärnä: Köyhyyden kierteessä murhaajaksi. Erään äidin tarina, Britt-Marie Villstrand: Salpeter och migration. Österbottniska salpetersjudare i Sverige efter 1809 ja Heikki Vuorimies: Vääpeli Petter Hagmarck ja hänen perheensä.

Mukavia lukuhetkiä!

03.12.2020

Marketta Kännölle kunniamerkki

...

Tasavallan presidentti on päättänyt antaa 6.12.2020 Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin valtiotieteen maisteri Marketta Kännölle. Kunniamerkki myönnetään huomattavista siviili- ja sotilasansioista isänmaan palveluksessa. Esityksen teki Suomen Sukututkimusseura. 

Marketta Kännö on toiminut yli 30 vuoden ajan aktiivisesti ja jatkuvasti erilaisissa sukututkimuskentän vapaaehtoistehtävissä. Hän oli Sukutiedon päätoimittaja vuosina 1989–1995 ja toimittaja vuosina 2010–2012. Lisäksi hän on toiminut useissa Sukututkimusseuran toimintaa järjestävissä työryhmissä vuodesta 1984 lähtien.

Marketta Kännö on erinomainen esimerkki järjestötoimijasta, joka on vaivojaan säästelemättä sitoutunut aktiiviseen ja tulokselliseen vapaaehtoistoimintaan vuosikymmenien ajaksi.

Suomen Sukututkimusseura kiittää Marketta Kännöä kuluneista vuosikymmenistä ja onnittelee kunniamerkistä!

01.12.2020

Tilaa Uutiskirje Osmo!

...

Uutiskirje Osmo on Suomen Sukututkimusseuran uusin tiedotuskanava. Osmon tilaamalla saat kerran kuussa sähköpostiisi Seuran ja sukututkimuskentän tuoreimmat kuulumiset. Ensimmäinen Osmo ilmestyy tammikuussa 2021 ja postituslistalle kannattaa liittyä jo nyt. Voit tilata Osmon joko Seuran verkkosivujen oikean reunan tilauslomakkeesta tai tästä linkistä. Huomaathan tarkistaa myös roskapostikansiosi Osmon tilausvahvistusten ja uutiskirjeiden osalta. Sinun ei tarvitse olla Seuran jäsen tilataksesi ja lukeaksesi Osmoa.

25.11.2020

Seuran kirjasto suljetaan toistaiseksi

...

Seuran kirjasto suljetaan toistaiseksi Helsingin kaupungin suositusta noudattaen. Tämä tarkoittaa, että myös vuoden viimeinen etukäteen ilmoitettu aukiolo 2.12.2020 perutaan. Seuraamme tiiviisti Helsingin kaupungin ja Suomen hallituksen tiedotusta ja ohjeistusta julkisten tilojen, erityisesti kirjastojen ja yleisötapahtumien, osalta. Kirjaston avaamisesta ja tulevista aukioloista tiedotetaan heti, kun niistä on päätetty. Lainassa olevat kirjat voi huoletta pitää kirjaston seuraaviin aukioloihin asti. Kirjastoon voi kuitenkin lähettää Vuoden Sukukirjakilpailun kirjoja. Kirjastoon, lainoihin ja Vuoden Sukukirjakilpailuun liittyviin asioihin vastaa tarvittaessa tiedottaja Laura Aho, laura.aho@genealogia.fi.

23.11.2020

Släktforskningspublikationer i fokus

...

Se Släktforskningspublikationer i fokus -seminarium nu på Samfundets webbsidan och YouTube.

23.11.2020

Syyskokous kutsui uuden kunniajäsenen

...

Syyskokous kutsui lauantaina 21.11.2020 Suomen Sukututkimusseuran kunniajäseneksi FT Heikki Vuorimiehen. Vuorimies toimi vuosina 2013–2014 Aikakauskirja Genoksen toimittajana, vuosina 2015–2016 toimituspäällikkönä ja vuosina 2017–2019 vastaavana päätoimittajana. Vuorimies on kirjoittanut runsaasti suku- ja henkilöhistoriaa käsitteleviä artikkeleita sekä osallistunut aktiivisesti Seuran esitelmä- ja neuvontatoimintaan.

Syyskokouksessa todettiin, että Heikki Vuorimies on sääntöjen 5 §:n mukaisesti toiminnallaan erityisen huomattavalla tavalla edistäneen Seuran toimintaa ja sen edustamien tutkimusalojen kehitystä sekä ansainneen siten tulla kutsutuksi Seuran kunniajäseneksi.

21.11.2020

Syyskokous valitsi Seuran hallituksen vuodelle 2021

...

Syyskokous valitsi 21.11.2020 Seuran uudeksi puheenjohtajaksi lehtori Jouni Elomaan. Elomaa on toiminut Suomen Sukututkimusseuran hallituksessa viimeiset kymmen vuotta. Hän on ollut pitkään myös hallituksen työvaliokunnan jäsen ja Seuran juridisen toimikunnan puheenjohtajana. Lisäksi Elomaa on toiminut Turun Seudun Sukututkijoitten hallituksessa viimeiset 15 vuotta sekä Rautalammin Rossien sukuseurassa.

Edelleen Seuran hallitukseen valittiin uudelle kaudelle FT, dosentti Christer Kuvaja, FM Mervi Lampi, FT Jukka Partanen, atk-suunnittelija Liisa Raatikainen, FM Kari Salo ja uutena jäsenenä FM Tomi Ahoranta, joka toimii Kansallisarkiston kehittämispäällikkönä. Hallituksessa jatkavat edellä mainittujen lisäksi DI, KTM Margit Lumia, TaM Sara Lundén, sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen ja sukututkimuskouluttaja Juha Vuorela.

10.11.2020

Huomionosoituksia pitkäaikaisesta palveluksesta Seuran palveluksessa

...

Keskuskauppakamari on Suomen Sukututkimusseuran esityksestä myöntänyt kirjastonhoitaja Vuokko Pärssinen-Tainiolle ja julkaisusihteeri Maria Vasenkarille hopeisen ansiomerkin 20 vuoden työskentelystä Sukututkimusseurassa. Pärssinen-Tainio ja Vasenkari tulivat Seuran palvelukseen vuoden 2001 alussa. Varapuheenjohtaja Jouni Elomaa luovutti ansiomerkit saajilleen Helsingissä ja Turussa.

13.10.2020

Tutustu Videokirjastoon temaattisen sisällysluettelon avulla

...

Seura on luonut jäsenten avuksi ja iloksi temaattisen sisällysluettelon Videokirjaston tallenteista. Videokirjasto-sivulta löydät edelleen videot järjestettyinä kronologisesti tapahtuman mukaan, mutta temaattisesta sisällysluettelosta voit tarkistaa, millaisia luentoja on videoitu tietystä aihepiiristä, kuten esimerkiksi geneettisestä sukututkimuksesta, sotilaista tai vaikka siirtolaisista. Videokirjaston anti on suurimmaksi osaksi vain Seuran jäsenille ja videoiden katsomiseksi on ensin kirjauduttava verkkosivuston Jäsensivuille sivuston oikeasta yläkulmasta. Jäsentunnukset löytyvät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä. Mukavia hetkiä Videokirjaston parissa!

12.10.2020

Seuran podcastissa ajankohtainen teema

Seuran podcastissa Juha Vuorela kertoilee taudeista ja epidemioista sukututkijan näkökulmasta.

tiedekirja mainos (mainos 1 - Tiedekirja.png)