Ajankohtaista

04.11.2019

Genos 4/2019 on ilmestynyt!

...

Genos 4/2019 on ilmestynyt digitaalisena. Kaikki Seuran jäsenet voivat lukea lehden SukuHaun kautta (https://sukuhaku.genealogia.fi/#bookid=608). Jotta pääset lukemaan lehden, sinun on ensin kirjauduttava SukuHakuun. SukuHaku-tunnukset ovat henkilökohtaiset ja ne on lähetetty sähköpostitse. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi. Tässä numerossa: Lisätietoja Euran Lähteenojan ja Souppaan sukupiiristä 1400–1600-luvuilla, Karjala-tietokanta, Eurajoen Pihl-suvun varhaispolvet ja Kersantti Moses Abraham Stjerncreutz. Genos 4/2019 ilmestyy paperisena lähiviikkoina.

Mukavia lukuhetkiä!

21.10.2019

Seuran syyskokous pidetään 23.11.2019

...

Suomen Sukututkimusseuran syyskokous pidetään lauantaina 23.11.2019 alkaen klo 10.00 Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6).

Syyskokousasiakirjat ovat luettavissa Seuran verkkosivuston jäsensivuilla osoitteessa www.genealogia.fi/vuosikokousasiakirjat. Jäsensivujen käyttäjätunnus ja salasana löytyvät viimeisimmän Genoksen takakannen osoitetiedoista tai digitaalisen Genoksen sähköpostiviestistä.

Tervetuloa!

26.08.2019

Seuran YouTube-kanavalla uusia opastusvideoita Seuran verkkosivujen aineistoista ja Hiskistä!

...

Tällä kertaa Juha opastaa meitä Seuran verkkosivuilta löytyvien aineistojen ja hakemistojen maailmaan, antaa vinkkejä Hiskin käytöön ja kertoo, miten löydät helposti tietoja seurakuntien vaiheista ja miten haet hautakivitietokannasta kuvia. Verkkosivujen aineistot ovatkin jääneet useilta sukututkijoilta huomaamatta, mutta toivottavasti asia korjaantuu nyt. Aineistot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Katso opastusvideo verkkosivun aineistoista tästä, vinkkejä Hiskin käyttöön tästä ja seurakunnista sekä hautakivitietokannasta tästä!

Mukavia katseluhetkiä videoiden parissa!

27.05.2019

Tule Kansallisarkistoon digitoimaan alkuperäisasiakirjoja

...

Kansallisarkisto käynnistää syksyllä 2019 Helsingin Rauhankadun toimipaikassa vapaaehtoispohjalta tapahtuvan alkuperäisen arkistoaineiston digitointityön. Se on Suomen Sukututkimusseuran ja Kansallisarkiston kumppanuusyhteistyötä.

Sukututkimusseura etsii 5–10 digitoinnista kiinnostunutta vapaaehtoista, jotka Kansallisarkiston tiloissa erikseen sovittavan aikataulun mukaan digitoivat alkuperäisiä asiakirjoja. Tavoitteena on, että vapaaehtoisten joukko miehittäisi yhden kamerapöydän maanantaista perjantaihin klo 9–16. 

Kamerapöydällä alkuperäisasiakirjojen väridigitointi voidaan toteuttaa nopeammin kuin perinteisellä kirjaskannerilla eikä se vahingoita sidoksia. Kamerapöydässä oleva kirjahissi ja aineiston vaakatasoon puristava lasi sekä laadukas järjestelmäkamera takaavat digitoinnin korkean laadun. Kansallisarkisto kouluttaa valitut vapaaehtoistoimijat laitteiden käyttöön.

Vapaaehtoisvoimin digitoitu aineisto tulee vapaaseen käyttöön Kansallisarkiston verkkopalvelujen kautta. Vapaaehtoistoimijat voivat myös esittää toivomuksia digitoitavista aineistoista.

Jos olet kiinnostunut edistämään asiakirjallisen kulttuuriperinnön digitointia, ota yhteys Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajaan sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi. Läs också på svenska.

17.04.2019

Käytännesääntötyö jatkuu

...

Suomen Sukututkimusseura aloitti vuoden 2018 alussa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen käytännesääntö-asiakirjan laatimisen. Asiakirjassa esitetään tietosuoja-asetuksen soveltamisohjeita henkilötietojen käsittelyyn sukututkimuksessa. Sukututkimusseura laati vuosi sitten keväällä neljä alustavaa linjausta tietosuoja-asetuksen soveltamisesta. Nyt on laadittu viides, genomitiedon käsittelyä sukututkimuksessa koskeva alustava linjaus.

Käytännesääntötyön etenemistä on hidastanut kaksi tekijää. Tietosuoja-asetuksen kansallisesta liikkumavarasta säätävän tietosuojalain esitys jäi useiksi kuukausiksi eduskunnan hallintovaliokuntaan ja astui voimaan tämän vuoden alussa. Euroopan tietosuojaneuvosto antoi käytännesääntöjen laatimista koskevat ohjeet helmikuussa. 

Sukututkimusseura julkaisi Jäsenviesti Jalmarin huhtikuun numerossa alustavan linjauksen genomitiedon käsittelystä sukututkimuksessa. Linjaukseen voi tutustua tästä. Sen tarkoituksena on herättää asiaa koskevia keskustelua sukuharrastajien keskuudessa. Sukututkimusseura toivoo, että linjausta koskevat näkemykset lähetetään toiminnanjohtajalle sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)