Ajankohtaista

15.01.2018

Kunniajäsen Pentti Niinimäki kuollut

...

Koneteknikko Pentti Niinimäki kuoli 14.12.2017 Imatralla. Vuonna 1918 Porissa syntyneen Niinimäen juuret olivat vahvasti Satakunnassa. Kotiseuturakkaus säilyi voimakkaana, vaikka Pentin työ kuljetti Fanni-vaimoa ja viisilapsista perhettä ympäri Suomea.

Sukututkimus oli Pentti Niinimäelle rakas harrastus. Hän oli Imatran seudun sukututkijat ry:n perustaja- ja kunniajäsen sekä toimi varapuheenjohtajana 18 vuotta. Moni eteläkarjalainen sukututkija on saanut oppinsa Niinimäen pitämiltä sukututkimuskursseilta, joilla Pentti opetti aina 1990-luvun alusta lähtien siihen asti, kunnes hän täytti 90 vuotta.

Pentti Niinimäki oivalsi varhain tietotekniikan mahdollisuudet sukututkimuksessa. Hän toimi alusta alkaen erittäin aktiivisesti Suomen Sukututkimusseuran HisKi-projektissa tallentaen muun muassa monen satakuntalaisen seurakunnan historiakirjojen tiedot tietokantaan ja opastaen muita tallennustyössä.

Pentti Niinimäki julkaisi useita suku- ja paikallishistoriaan liittyviä tutkimuksia erityisesti Porin, Nakkilan ja Ikaalisten seuduilta. Moni muistaa Niinimäen myös ahkerana valtakunnallisten sukututkimuspäivien kävijänä.

Suomen Sukututkimusseura kutsui Pentti Niinimäen kunniajäsenekseen vuonna 2010.

10.01.2018

Vierailu Valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan

...

Suomen Sukututkimusseura järjestää perjantaina 16.2.2018 klo 14.00 jäsenilleen tutustumistilaisuuden Valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan (Eteläesplanadi 6, Helsinki).

Ilmoittautumiset osoitteella seura@genealogia.fi viimeistään 5.2.2018. HUOM! Osanottajamäärä on rajoitettu, ja ilmoittautumiset huomioidaan saapumisjärjestyksessä. Smolnan-vierailulle osallistuminen on maksuton.

09.01.2018

Kunniajäsen Heljä Pulli kuollut

...

FM Heljä Pulli kuoli 21.12.2017 Helsingissä. Vuonna 1925 Raudussa syntyneen Pullin sukujuuret olivat vahvasti Karjalassa ja häntä voidaan pitää yhtenä laaja-alaisimmista karjalaisten sukujen tutkijoistamme.

Sukututkimusharrastuksen Heljä Pulli aloitti 1970-luvun puolivälissä ja hänen ensimmäinen sukututkimusartikkelinsa julkaistiin Genoksessa vuonna 1978. Se käsitteli Sortavalan Pulli-suvun varhaisvaiheita. Pullista tuli ammattisukututkija vuonna 1983, kun hänet valittiin Karjalan Liiton sukututkijaksi. Tästä tehtävästä Pulli jäi eläkkeelle vuonna 1990.

Heljä Pulli kirjoitti tai oli mukana toimittamassa yhdeksää sukukirjaa. Hänen päätyönsä oli kaksiosainen Sortavalan Pulli-suku, joka ilmestyi vuosina 1989 ja 1998.

Heljä Pulli toimi Suomen Sukututkimusseuran hallituksen varajäsenenä vuosina 1986–1987 ja varsinaisena jäsenenä vuosina 1988–1995. Seura kutsui hänet tutkijajäseneksi vuonna 1988 ja kunniajäseneksi vuonna 1996.

08.01.2018

Seura Tieteiden Yössä 18.1.2018

...

Suomen Sukututkimusseuran kirjastossa on Tieteiden yönä 18.1.2018 avoimet ovet klo 17–21. Tule saamaan henkilökohtaista sukututkimusneuvontaa, ostamaan antikvaarista kirjallisuutta, kuulemaan tietoiskuja, tutustumaan Seuran toimintaan ja kirjastoon tai vain nauttimaan glögitarjoilusta. Samalla voit palauttaa kirjoja kirjastoon. 

Ohjelma

klo 17.00–17.30 Riikka Piironen: Kadonneiden ja karanneiden isien jäljillä

klo 18.30–19.00 Riikka Piironen: Kadonneiden ja karanneiden isien jäljillä

Tervetuloa!

03.01.2018

Jäsenmaksulaskutus 2018 on alkanut

...

Vuoden 2018 jäsenmaksulaskujen lähetys on alkanut viikolla 1 ja se saataneen päätökseen viikolla 2. Jäsenmaksulasku tulee sähköpostiin niille kaikille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on Seuran tiedossa. Kannattaa siis tarkistaa kaikki omat sähköpostipalvelut, jollet ole varma, mikä osoite on Seuran jäsentiedoista. Myös roskapostikansio kannattaa tarkistaa, mikäli laskua ei kuulu. Mikäli jäsentiedoissasi ei ole mitään sähköpostiosoitetta, lasku tulee postitse paperisena. Jos haluat ilmoittaa tai vaihtaa sähköpostiosoiteesi, sen voi tehdä osoitteeseen seura(a)genealogia.fi. Samasta osoitteesta voi myös tarvittaessa pyytää uuden kopion laskusta.

Ensimmäisille 2.1.2018 laskutetuille jäsenille on saattanut tulla useampia laskuja taloushallintaohjelman virheen vuoksi. Pyydämme, että maksatte näistä laskuista ensimmäisen. Muut voi jättää huomiotta. Pahoittelemme tästä mahdollisesti koituvaa vaivaa ja harmia. 

Seura toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta!

02.01.2018

Seura toivottaa kaikille mukavaa uutta vuotta!

...

Seura on palannut joululomilta, joten asiakaspalvelupuhelin ja -sähköposti palvelevat taas tiistaisin ja torstaisin klo 12-18.

Kirjasto pysyy valitettavasti edelleen suljettuna epäiltyjen sisäilmaongelmien vuoksi. Sisäilmatutkimukset alkavat tammikuussa ja asian etenemisestä tiedotetaan heti, kun siitä tiedetään enemmän. Kirjasto on kuitenkin avoinna Tieteiden Yönä 18.1.2018 klo 17-21. Tällöin on mahdollista palauttaa kirjoja ja käyttää kirjastoa.

14.12.2017

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet

...

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet -juhlakirja on nyt myynnissä ja sopii mainiosti pukinkonttiin. Juhlakirjan hinta on 30 € ja sitä voi ostaa Tiedekirjasta ja Akateemisesta kirjakaupasta. Seuran jäsenet saavat Tiedekirjassa 30 % jäsenalennuksen. Jäsenalen saa Snellmaninkadun myymälästä sekä tekemällä tilauksen Tiedekirjaan sähköpostitse tai puhelimitse.

12.12.2017

Tutkijajäsen Matti J. Kankaanpää kuollut

...

VTK Matti J. Kankaanpää kuoli 7.12.2017. Vuonna 1943 Kokkolassa syntyneen Kankaanpään sukujuuret olivat vahvasti Virroilla. Valmistuttuaan vuonna 1972 valtiotieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta hän ryhtyi ammattisukututkijaksi ja perusti toiminimen Toiset Aijat. Kankaanpää on yksi maamme tunnetuimpia ja pitkäaikaisimpia ammattisukututkijoita.

Matti J. Kankaanpään kirjallinen tuotanto kattaa yli 50 nimekettä. Hän kirjoitti lähes 30 sukukirjaa ja useita yritys- ja yhdistyshistorioita sekä toimitti ja julkaisi puhtaaksikirjoitettuja kirkonkirjoja ja muita asiakirjoja.

Kankaanpään tuotannosta sukututkijoille on parhaiten tullut tunnetuksi Suomen Sukututkimusseuran vuonna 1999 kustantama käsikirja Sukututkimus askel askeleelta, josta otettiin useita painoksia.

1600-luvun sotahistoria ja ratsuväki oli Matti J. Kankaanpään erityinen kiinnostuksen kohde. Historiantutkimuksen saralla hänen päätöinään voidaan pitää teoksia Suuri Pohjansota, isoviha ja suomalaiset (2001) ja Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla (2016).

Suomen Sukututkimusseura kutsui Matti J. Kankaanpään tutkijajäsenekseen vuonna 1985.

12.12.2017

Genos 4/2017 on ilmestynyt!

...

Genos 4/2017 on lähtenyt tänään Digi-Genoksen tilaajille ja kolahtaa myös muiden jäsenten postiluukuun lähiaikoina. Uutena palveluna Digi-Genoksen tilaajille on mahdollisuus ladata ja arkistoida Genoksen tämän vuoden numerot omalle laitteelle. Tässä numerossa mm. FT Pirita Frigrenin artikkeli "Minä poltan koko kaupungin" merimiehen vaimon Maria Lindgrenin elämästä, FM Lauri Viinikkalan artikkeli Mynämäen paikallishallinnon poliittisista tiloista ja FT Heikki Vuorimiehen sukuselvitys Nils Haken sukua. Mukavia lukuhetkiä!

11.12.2017

Jokaisella on tarina - Gunilla Peräsalon videotarina nyt Seuran YouTube-kanavalla

...

Nyt Jokaisella on tarina -videosarjassa vuoron saa Ritarihuoneen amanuenssi, sukututkimusaktiivi ja Seuran entinen työntekijä Gunilla Peräsalo. Gunilla kertoo sukututkimusharrastuksestaan, monipuolisesta urastaan ja kiinnostuksestaan arkistoja kohtaan. Katso Gunillan tarina tästä

100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Seura julkaisee syksyn mittaan seitsemän  Jokaisella on tarina -videota, joissa tunnetut sukututkijat ja sukututkimuskentän aktiivit kertovat sukututkimusharrastuksestaan, sen alkuvaiheista ja suhteestaan Seuraan. Samalla tulee julkistettua Seuran uusi YouTube-kanava. Olemme jo kuulleet sukututkimuskentän moniosaajan Juha Vuorelan, Vuoden Sukukirja -kilpailun voittajan Jouni Kakkosen, pitkänlinjan sukututkijan Irma-Liisa Juutin, sukututkimusaktiivien Paula Liskolan ja Pirkko Karlssonin sekä Kansallisarkiston tutkijan Pertti Vuorisen tarinat. Katso tarinat ja seuraa Seuran YouTube-kanavaa tästä

Mukavia katseluhetkiä!

29.11.2017

Sukutarinakilpailun voittajat

...

Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi järjestämän sukutarinakilpailun voittaja on nimimerkki Pelleriinin tarina ”Orpopojasta Karjalan laulajaksi". Tarina keräsi 35% annetuista äänistä. Toiseksi tuli nimimerkki Mellan ”Fannyn tarina”, joka keräsi 16% äänistä, ja kolmanneksi nimimerkki Utria Lippon ”Kapinanuoret Lohjansaaressa 1917–1918” 15%:lla äänistä. Lisäksi äänestäneiden kesken arvottiin kolme lahjakorttia Tiedekirjaan. Voittajille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. 

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 40 tarinaa, joista esiraati valitsi 10 yleisöäänestykseen. Valinnassaan esiraati kiinnitti erityistä huomiota tarinallisuuteen, ts. siihen, että teksti on nimenomaan tarina, jossa on juoni ja punainen lanka. Lisäksi esiraati piti silmällä tarinoissa käytettyä lähdeaineistoa. Sukutarinakilpailun finalistit ovat luettavissa osoitteessa www.genealogia.fi/sukutarina-kilpailu.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille!

26.11.2017

Syyskokous valitsi uusia jäseniä hallitukseen

...

Suomen Sukututkimusseuran syyskokous pidettiin lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Seuran jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 39 €:ssa. Syyskokous myös päätti asettaa jäsenetuna jaettavalle paperiselle Genokselle 5 € vuosittaisen maksun, joka maksetaan jäsenmaksun yhteydessä. Maksu ei koske digitaalista Genosta.

Syyskokous valitsi Seuran hallitukseen kaksi uutta jäsentä, Riikka Piirosen ja Juha Vuorelan. Lempäälässä asuva taloushallinnon ammattilainen Riikka Piironen on sukututkimuskouluttaja ja sukututkimuksen tuntiopettaja. Piironen on pitänyt mm. Seuralle geneettisen sukututkimuksen koulutuspäiviä. Sukututkimusta 1990-luvun puolivälistä harrastanut Piironen toimii Vesilahden seudun sukututkimusseura ry:n ja Lohjelm-Palttu sukuseura ry:n puheenjohtajana sekä Lempäälä-Seuran varapuheenjohtajana. Riikka Piironen on Seuran geneettisen sukututkimuksen työryhmän puheenjohtaja.

Elektroniikan parissa pitkän työuran tehnyt Juha Vuorela vetää tätä nykyä omaa yritystä, Tmi Juha Sukua, jossa hän julkaisee kirjoja, kirjoittaa artikkeleita sekä tarjoaa sukututkimuspalveluja ja koulutusta. Liedossa asuva Vuorela on harrastanut sukututkimusta 30 vuoden ajan ja ollut Seuran toiminnassa mukana monissa vapaaehtoistehtävissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on toiminut mm. Suku Forumin ja Facebook-yhteisön moderaattorina.

25.11.2017

Huomionosoituksia vapaaehtoistoimijoille

...

Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotisjuhlavuoden syyskokous lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä kokoontui tavallista juhlavammissa merkeissä, sillä kokouksessa huomioitiin Seuran aktiivisia ja pitkäaikaisia vapaaehtoistoimijoita. Syyskokous päätti kutsua Seuraan kaksi uutta kunniajäsentä, Marketta Kännön ja Terhi Nallinmaa-Luodon. Syyskokous kutsui Seuran uusiksi kirjeenvaihtajajäseniksi Raivo Mainen ja Jaan Tagavälin Virosta. Maine on Eesti Genealoogia Seltsin puheenjohtaja ja Tagaväli varapuheenjohtaja.

Seuran hallitus on myös päättänyt myöntää Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin VTM Kristian Stockmannille sukututkimuksen hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä. Stockmann toimi pitkään Seuran ja Helsingfors Släktforskare rf:n hallituksen jäsenenä ja on kummankin yhdistyksen kunniajäsen. Stockmann on myös julkaissut useita sukututkimusartikkeleita mm. Aikakauskirja Genoksessa.

Lisäksi Syyskokouksen yhteydessä 25.11.2017 luovutettiin kaikkiaan 35 kunniakirjaa Seuran aktiivisille ja pitkäaikaisille vapaaehtoistoimijoille. Lisäksi hallitus päätti erikseen myöntää Seuran pöytäviirin neljälle Seuran pitkäaikaiselle entiselle ja nykyiselle työntekijälle. Pöytäviirin saivat toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma ja toimitussihteeri Maria Vasenkari sekä entinen kirjastonhoitaja Vuokko Pärssinen-Tainio ja entinen toimistosihteeri Tarja Piitulainen. Lue koko tiedote tästä.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)