Ajankohtaista

21.02.2018

Helmikuun Jalmari on ilmestynyt

Tieteiden yö 2017 (Tieteiden yo 2017.png)

Tässä numerossa: Hallituksen ääni: Sukututkimuslöytöjä: mestaustuomio 1800-luvulta, Teemalauantai: Taistelujen jälkeen 1918 – kostoa, rangaistuksia ja katkeria muistoja, Sursillien jalanjäljillä Uumajassa, SukuHaku: Jo 27.000 sivua sukututkimuskirjallisuutta, Kantakortit digitoidaan — Kansallisarkisto ja Ancestry yhteistyöhön, Hae Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalia, Suku 2018 -tapahtuma, Seuran koulutuspäivät, Rohkeita vai hullunrohkeita?, Mikä matka!, H. J. Boström: Sankarien muisto – klassikkoteos Sukututkijan verkkokaupassa, Genomitiedon iltakoulu, Sukutarinakilpailu 2018

Tämän ja jo ilmestyneet Jalmarit voit lukea myös JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista.

Jalmarin toimitus toivottaa kaikille lukijoille mukavia lukuhetkiä ja pirteää kevättalvea!

14.02.2018

DNA-tulosten käyttö sukututkimuksessa -webinaari!

...

Seura järjestää yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston ja sukututkimusopetteja Ritva Sampion ja Riikka Piirosen kanssa webinaarin DNA-tulosten käyttö sukututkimuksessa.  Webinaari järjestetään tiis­tai­sin 13.3. ja 20.3.2018 klo 17.30-19.00 ver­kos­sa. Ilmoittautuminen Snellman-kesäyliopiston kautta alla olevasta linkistä 5.3. mennessä.

DNA-tes­tien tu­lok­se­si ovat saa­pu­neet. Mi­ten näi­tä tu­lok­sia tul­ki­taan ja mitä tie­toa niis­tä voi saa­da suku­tut­ki­muk­seen? Tar­vi­taan­ko lisä­tes­te­jä ja mil­lai­sia tes­te­jä? Mi­ten yllä­pi­dän si­vus­ton tie­to­ja? Näi­hin ja mo­niin mui­hin ky­sy­myk­siin saat vas­tauk­sen DNA-tu­los­ten käyt­tö suku­tut­ki­muk­ses­sa -kurs­sil­ta ja jat­kat tut­ki­mus­ta­si ge­neet­ti­sen suku­tut­ki­muk­sen kieh­to­vas­sa maa­il­mas­sa

Lue lisää ja ilmoittaudu.

09.02.2018

Genos 1/2018 on ilmestynyt!

...

Genos 1/2018 on ilmestynyt digitaalisena tänään. Nyt Digi-Genoksen tilaajilla on myös mahdollisuus ladata numerot omalle laitteelle pdf-tiedostoina ja näin nauttia Genoksesta missä vain, myös ilman nettiyhteyttä, ja arkistoida numero sähköisesti. Tässä numerossa: Ulla Koskisen ja Virpi Nissilän artikkeli Eurajoen Lavilan suurtilan emäntä, nimismies Dorde Olofintytär ja hänen sukupiirinsä, Heikki Vuorimiehen tutkimus Majuri Axel Malm ja Tommy Koukan artikkeli Kangasniemen Kyröläisten varhaispolvet sekä lisäksi jutut Presidentit osana suomalaista sukuhisto-riaaAdlercreutzista Örnhjelmiin - Från Adlercreutz till Örnhjelm ja Suku 2018 -tapahtuman ohjelma. Mukavia lukuhetkiä!

29.01.2018

Seuran vuoden 1918 sodan koko vuoden teemaohjelma

...

Suomen Sukututkimusseura järjestää vuoden 1918 -teemaan liittyen ohjelmaa koko vuoden. Vuoden aloittaa Suku 2018 -tapahtuma 10.–11.3.2018 teemalla Vuoden 1918 sota ja sen lähteet. Teemalauantaita vietetään 7.4.2018 aiheella Taistelujen jälkeen 1918 – kostoa, rangaistuksia ja katkeria muistoja ja vuoden lopuksi järjestetään koulutuspäivä Vuoden 1918 sodan ja heimosotien keskeiset henkilöhistorian lähdeaineistot 17.11.2018. Teemalauantaihin ja koulutuspäivään voi ilmoittautua Sukututkijan verkkokaupan kautta. Suku 2018 -tapahtumaan on vapaa pääsy. Lue lisää tapahtumista tästä esitteestä.

Tervetuloa mukaan!

25.01.2018

Pääkaupunkiseutu-työryhmä järjestää toimintaa

...

Seuran pääkaupunkiseutu-työryhmä järjestää Torstaikerhon merkeissä vierailuja, luentoja, keskusteluja ja sukuneuvontaa pääkaupunkiseudullaTyöryhmän tulevia tapahtumia voi seurata sivulla www.genealogia.fi/paakaupunkiseutu-tyoryhma. Tapahtumista tiedotetaan myös Facebookissa ja Jalmarissa. Seuraavan kerran työryhmä järjestää torstaikerhon 15.2. Tieteiden Talolla, joilloin Sami Lehtonen kertoo verkon uusista digitoiduista sukututkimusaineistoista. 

09.01.2018

Kunniajäsen Heljä Pulli kuollut

...

FM Heljä Pulli kuoli 21.12.2017 Helsingissä. Vuonna 1925 Raudussa syntyneen Pullin sukujuuret olivat vahvasti Karjalassa ja häntä voidaan pitää yhtenä laaja-alaisimmista karjalaisten sukujen tutkijoistamme.

Sukututkimusharrastuksen Heljä Pulli aloitti 1970-luvun puolivälissä ja hänen ensimmäinen sukututkimusartikkelinsa julkaistiin Genoksessa vuonna 1978. Se käsitteli Sortavalan Pulli-suvun varhaisvaiheita. Pullista tuli ammattisukututkija vuonna 1983, kun hänet valittiin Karjalan Liiton sukututkijaksi. Tästä tehtävästä Pulli jäi eläkkeelle vuonna 1990.

Heljä Pulli kirjoitti tai oli mukana toimittamassa yhdeksää sukukirjaa. Hänen päätyönsä oli kaksiosainen Sortavalan Pulli-suku, joka ilmestyi vuosina 1989 ja 1998.

Heljä Pulli toimi Suomen Sukututkimusseuran hallituksen varajäsenenä vuosina 1986–1987 ja varsinaisena jäsenenä vuosina 1988–1995. Seura kutsui hänet tutkijajäseneksi vuonna 1988 ja kunniajäseneksi vuonna 1996.

03.01.2018

Jäsenmaksulaskutus 2018 on alkanut

...

Vuoden 2018 jäsenmaksulaskujen lähetys on alkanut viikolla 1 ja se saataneen päätökseen viikolla 2. Jäsenmaksulasku tulee sähköpostiin niille kaikille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on Seuran tiedossa. Kannattaa siis tarkistaa kaikki omat sähköpostipalvelut, jollet ole varma, mikä osoite on Seuran jäsentiedoista. Myös roskapostikansio kannattaa tarkistaa, mikäli laskua ei kuulu. Mikäli jäsentiedoissasi ei ole mitään sähköpostiosoitetta, lasku tulee postitse paperisena. Jos haluat ilmoittaa tai vaihtaa sähköpostiosoiteesi, sen voi tehdä osoitteeseen seura(a)genealogia.fi. Samasta osoitteesta voi myös tarvittaessa pyytää uuden kopion laskusta.

Ensimmäisille 2.1.2018 laskutetuille jäsenille on saattanut tulla useampia laskuja taloushallintaohjelman virheen vuoksi. Pyydämme, että maksatte näistä laskuista ensimmäisen. Muut voi jättää huomiotta. Pahoittelemme tästä mahdollisesti koituvaa vaivaa ja harmia. 

Seura toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta!

14.12.2017

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet

...

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet -juhlakirja on nyt myynnissä ja sopii mainiosti pukinkonttiin. Juhlakirjan hinta on 30 € ja sitä voi ostaa Tiedekirjasta ja Akateemisesta kirjakaupasta. Seuran jäsenet saavat Tiedekirjassa 30 % jäsenalennuksen. Jäsenalen saa Snellmaninkadun myymälästä sekä tekemällä tilauksen Tiedekirjaan sähköpostitse tai puhelimitse.

11.12.2017

Jokaisella on tarina - Gunilla Peräsalon videotarina nyt Seuran YouTube-kanavalla

...

Nyt Jokaisella on tarina -videosarjassa vuoron saa Ritarihuoneen amanuenssi, sukututkimusaktiivi ja Seuran entinen työntekijä Gunilla Peräsalo. Gunilla kertoo sukututkimusharrastuksestaan, monipuolisesta urastaan ja kiinnostuksestaan arkistoja kohtaan. Katso Gunillan tarina tästä

100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Seura julkaisee syksyn mittaan seitsemän  Jokaisella on tarina -videota, joissa tunnetut sukututkijat ja sukututkimuskentän aktiivit kertovat sukututkimusharrastuksestaan, sen alkuvaiheista ja suhteestaan Seuraan. Samalla tulee julkistettua Seuran uusi YouTube-kanava. Olemme jo kuulleet sukututkimuskentän moniosaajan Juha Vuorelan, Vuoden Sukukirja -kilpailun voittajan Jouni Kakkosen, pitkänlinjan sukututkijan Irma-Liisa Juutin, sukututkimusaktiivien Paula Liskolan ja Pirkko Karlssonin sekä Kansallisarkiston tutkijan Pertti Vuorisen tarinat. Katso tarinat ja seuraa Seuran YouTube-kanavaa tästä

Mukavia katseluhetkiä!

26.11.2017

Syyskokous valitsi uusia jäseniä hallitukseen

...

Suomen Sukututkimusseuran syyskokous pidettiin lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Seuran jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 39 €:ssa. Syyskokous myös päätti asettaa jäsenetuna jaettavalle paperiselle Genokselle 5 € vuosittaisen maksun, joka maksetaan jäsenmaksun yhteydessä. Maksu ei koske digitaalista Genosta.

Syyskokous valitsi Seuran hallitukseen kaksi uutta jäsentä, Riikka Piirosen ja Juha Vuorelan. Lempäälässä asuva taloushallinnon ammattilainen Riikka Piironen on sukututkimuskouluttaja ja sukututkimuksen tuntiopettaja. Piironen on pitänyt mm. Seuralle geneettisen sukututkimuksen koulutuspäiviä. Sukututkimusta 1990-luvun puolivälistä harrastanut Piironen toimii Vesilahden seudun sukututkimusseura ry:n ja Lohjelm-Palttu sukuseura ry:n puheenjohtajana sekä Lempäälä-Seuran varapuheenjohtajana. Riikka Piironen on Seuran geneettisen sukututkimuksen työryhmän puheenjohtaja.

Elektroniikan parissa pitkän työuran tehnyt Juha Vuorela vetää tätä nykyä omaa yritystä, Tmi Juha Sukua, jossa hän julkaisee kirjoja, kirjoittaa artikkeleita sekä tarjoaa sukututkimuspalveluja ja koulutusta. Liedossa asuva Vuorela on harrastanut sukututkimusta 30 vuoden ajan ja ollut Seuran toiminnassa mukana monissa vapaaehtoistehtävissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on toiminut mm. Suku Forumin ja Facebook-yhteisön moderaattorina.

25.11.2017

Huomionosoituksia vapaaehtoistoimijoille

...

Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotisjuhlavuoden syyskokous lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä kokoontui tavallista juhlavammissa merkeissä, sillä kokouksessa huomioitiin Seuran aktiivisia ja pitkäaikaisia vapaaehtoistoimijoita. Syyskokous päätti kutsua Seuraan kaksi uutta kunniajäsentä, Marketta Kännön ja Terhi Nallinmaa-Luodon. Syyskokous kutsui Seuran uusiksi kirjeenvaihtajajäseniksi Raivo Mainen ja Jaan Tagavälin Virosta. Maine on Eesti Genealoogia Seltsin puheenjohtaja ja Tagaväli varapuheenjohtaja.

Seuran hallitus on myös päättänyt myöntää Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin VTM Kristian Stockmannille sukututkimuksen hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä. Stockmann toimi pitkään Seuran ja Helsingfors Släktforskare rf:n hallituksen jäsenenä ja on kummankin yhdistyksen kunniajäsen. Stockmann on myös julkaissut useita sukututkimusartikkeleita mm. Aikakauskirja Genoksessa.

Lisäksi Syyskokouksen yhteydessä 25.11.2017 luovutettiin kaikkiaan 35 kunniakirjaa Seuran aktiivisille ja pitkäaikaisille vapaaehtoistoimijoille. Lisäksi hallitus päätti erikseen myöntää Seuran pöytäviirin neljälle Seuran pitkäaikaiselle entiselle ja nykyiselle työntekijälle. Pöytäviirin saivat toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma ja toimitussihteeri Maria Vasenkari sekä entinen kirjastonhoitaja Vuokko Pärssinen-Tainio ja entinen toimistosihteeri Tarja Piitulainen. Lue koko tiedote tästä.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)