Ajankohtaista

24.06.2019

Seuran syksyn koulutukset on julkaistu!

...

Seura tarjoaa taas tänä syksynä monipuolista sukututkimuskoulutusta eri puolilla Suomea sekä verkossa webinaarien muodossa. Syksyn koulutustarjontaan voit tutustua Seuran sivuilla ja Sukututkijan verkkokaupassa.

Tervetuloa mukaan!

11.06.2019

Käytännesääntötyöhön uutta potkua

...

Euroopan tietosuojaneuvosto on 4.6.2019 hyväksynyt ohjeistuksen koskien EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisten käytännesääntöjen laatimisesta. Ohjeistus antaa eri toimialoilla käytännesääntöjä laativille tahoille neuvoja ja tulkintaohjeita tietosuoja-asetuksen 40. ja 41. artiklan soveltamisesta.

Ohjeistus antaa neuvoja paitsi käytännesääntöjen valmisteluun ja kansallisten tietosuojaviranomaisten hyväksymismenettelyyn, myös hyväksyttyjen käytännesääntöjen seurantaan, josta asetuksen mukaan vastaa käytännesäännöt laatinut organisaatio.

Suomen Sukututkimusseura käynnisti tietosuoja-asetusta koskevan käytännesääntöprosessin huhtikuussa 2018. Sukututkimusseura on julkaissut viisi alustavaa linjausta tietosuoja-asetuksen soveltamisesta sukututkimukseen. Alustavien linjausten tarkoituksena on herättää sukututkimuskentällä keskustelua käytännesääntöasiakirjan sisällöstä. Käytännesääntöjen luonnos on alustavien linjausten mukainen ja se toimitetaan lähiaikoina tietosuojavaltuutetun tarkastettavaksi. 

11.06.2019

Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin kuudelle sukututkijalle

...

Suomen Sukututkimusseuran hallitus on päättänyt myöntää kuudelle ansioituneelle sukututkijalle Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin.

Sukututkimuksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä:

 Marjatta Rintala (esittäjä Tampereen seudun sukututkimusseura ry): Tampereen seudun sukututkimusseura ry:n aktiivijäsen, joka toimi vuosina 1984–1990 Orpana-lehden puhtaaksikirjoittajana ja vuosina 2000–2006 hallituksen jäsenenä mm. sihteerinä. 

Suku- ja henkilöhistorian tutkimuksessa osoitetuista ansioista:

 Jari Ikävalko (esittäjä Ikävalko-suvun sukuseura ry): Ansioitunut sukututkija, joka mm. kirjoitti yhdessä Airi Muston kanssa teoksen Maunu Ikävalkon jälkeläisiä 1543–2011(2012). 

 Juha Jauhiainen (esittäjä Jauhiaisten sukuseura ry): Ansioitunut sukututkija, joka mm. kirjoitti yhdessä Asko Rautioahon kanssa teoksen Keski-Suomen Jauhiaisten jälkeläiset (1999) sekä yhdessä Asko ja Eila Rautioahon kanssa teoksen Jauhoniemestä ja Samulinpojasta Jauhiaisiksi (2002) ja Jauhiaisia Maaningalta, Ylä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta (2019). Kirjoittanut lisäksi teokset Pälkjärven Matikaiset ja Kultaseppä Israel Hoffrénin jälkeläiset. Jauhiaisten sukuseura ry:n aktiivijäsen, joka toimi noin 25 vuoden ajana sukuneuvoston jäsenä. Kolehmaisten sukuseura ry:n hallituksen jäsen vuodesta 2015.

 Airi Musto (esittäjä Ikävalko-suvun sukuseura ry): Ansioitunut sukututkija, joka mm. kirjoitti yhdessä Jari Ikävalkon kanssa teoksen Maunu Ikävalkon jälkeläisiä 1543–2011(2012).

 Asko Rautioaho (esittäjä Jauhiaisten sukuseura ry): Ansioitunut sukututkija, joka mm. kirjoitti teoksen Pielaveden Säviän Jauhiaiset kotona ja maailmalla (1996) sekä yhdessä Juha Jauhiaisen kanssa teoksen Keski-Suomen Jauhiaisten jälkeläiset (1999) ja Eila Rautioahon ja Juha Jauhiaisen kanssa teokset Jauhoniemestä ja Samulinpojasta Jauhiaisiksi (2002) ja Jauhiaisia Maaningalta, Ylä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta (2019). 

 Eila Rautioaho (esittäjä Jauhiaisten sukuseura ry): Ansioitunut sukututkija, joka mm. kirjoitti yhdessä Asko Rautioahon ja Juha Jauhiaisen kanssa teoksen Jauhoniemestä ja Samulinpojasta Jauhiaisiksi (2002) sekä omakustanteet Räätälimestari ja kauppias Johan Jauhiaisen jälkeläiset ja Narilan, Suurniemen ja Piikkilän Paunosia. Jauhiaisten sukuseura ry:n aktiivijäsen, joka toimi vuosina 1993–2005 sukuneuvoston sihteerinä, arkistonhoitajana ja Jauhovakka-lehden toimittajana.

 

27.05.2019

Tule Kansallisarkistoon digitoimaan alkuperäisasiakirjoja

...

Kansallisarkisto käynnistää syksyllä 2019 Helsingin Rauhankadun toimipaikassa vapaaehtoispohjalta tapahtuvan alkuperäisen arkistoaineiston digitointityön. Se on Suomen Sukututkimusseuran ja Kansallisarkiston kumppanuusyhteistyötä.

Sukututkimusseura etsii 5–10 digitoinnista kiinnostunutta vapaaehtoista, jotka Kansallisarkiston tiloissa erikseen sovittavan aikataulun mukaan digitoivat alkuperäisiä asiakirjoja. Tavoitteena on, että vapaaehtoisten joukko miehittäisi yhden kamerapöydän maanantaista perjantaihin klo 9–16. 

Kamerapöydällä alkuperäisasiakirjojen väridigitointi voidaan toteuttaa nopeammin kuin perinteisellä kirjaskannerilla eikä se vahingoita sidoksia. Kamerapöydässä oleva kirjahissi ja aineiston vaakatasoon puristava lasi sekä laadukas järjestelmäkamera takaavat digitoinnin korkean laadun. Kansallisarkisto kouluttaa valitut vapaaehtoistoimijat laitteiden käyttöön.

Vapaaehtoisvoimin digitoitu aineisto tulee vapaaseen käyttöön Kansallisarkiston verkkopalvelujen kautta. Vapaaehtoistoimijat voivat myös esittää toivomuksia digitoitavista aineistoista.

Jos olet kiinnostunut edistämään asiakirjallisen kulttuuriperinnön digitointia, ota yhteys Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajaan sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi. Läs också på svenska.

20.05.2019

Syksyn Teemalauantain "Äpäriä, orpoja ja sotalapsia" luennot katsottavissa videokirjastossa

...

Syksyn 2018 Teemalauantain, Äpäriä, orpoja ja sotalapsia, luennot Sisällissodan orvot itsenäisessä Suomessa (Dosentti Mervi Kaarninen) ja ”Muualta se on sen hankkinut, pitäköön kiinni oikeasta isästä!” – Aviottoman lapsen elättämisen ongelmat (FT Pasi Saarimäki) ovat nyt katsottavissa Seuran videokirjastossa

Katsoaksesi videot sinun täytyy olla kirjautuneena Jäsensivuille (sivun oikeasta ylälaidasta). Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä.

Mukavia katseluhetkiä!

06.05.2019

Genos 2/2019 on ilmestynyt!

...

Genos 2/2019 on ilmestynyt digitaalisena. Digi-Genoksen tilaajilla on myös mahdollisuus ladata numerot omalle laitteelle pdf-tiedostoina ja näin nauttia Genoksesta missä vain, myös ilman nettiyhteyttä, ja arkistoida lehdet sähköisesti. Tässä numerossa: Heikki Vuorimiehen Vehmaalle rantautunut Wedeman-suku, Pekka Vihervuoren Hinnerjoen Korven Nakkilan rusthollari Gustaf Broterus, Hannu Tervon”Vaasan kuninkaan” nousu, tuho ja uusi nousu, Magnus Bäckmarkin Prästfrun Sofia Wannæa i Jukkasjärvi kom från Orivesi, Pirita Frigrenin Suomen Talousseuran arkisto kutsuu sukututkijoita ja Jouni Alkunan Siirtolaisten tutkiminen kansainvälisenä yhteistyönä. Genos 2/2019 kolahtaa myös paperisen lehden tilaajille postilaatikkoon lähiviikkoina.

Mukavia lukuhetkiä!

29.04.2019

Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali Sirkka Paikkalalle

...

Suomen Sukututkimusseura perusti vuonna 2017 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin, jolla palkitaan sukututkimuksen hyväksi tehtyä ansiokasta työtä. Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali voidaan myöntään kerran vuodessa sukututkimuksen hyväksi tehdystä poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä.

Hallitus on päättänyt myöntää kultainen ansiomitali FT Sirkka Paikkalalle. Paikkala on maamme johtava suomenkielisen sukunimikäytännön asiantuntija, joka on pitkään ja laajasti perehtynyt siihen. Hän julkaissut runsaasti suomenkielistä nimikäytäntöä käsitteleviä artikkeleita, jotka ovat olleet suureksi hyödyksi myös sukututkijoille. Voit katsoa videon mitalin luovutuksesta Seuran YouTube-kanavalla.

29.04.2019

Keski-Suomen Argillanderien sukukirja Vuoden sukukirja 2018

...

Suomen Sukututkimusseura on valinnut Vuoden sukukirjaksi 2018 teoksen Rummunlyöjän rytmiin: Korpraali Israel Argillanderin jälkeläisiä. Sen ovat toimittaneet Anne Aurasmaa, Saara Kotamäki ja Aila Pajunen-Inha sekä kustantanut Keski-Suomen Argillanderit ry. Voit katsoa videon palkinnonjakotilaisuudesta Seuran YouTube-kanavalla.

Argillanderien sukukirjassa on kaikki se, mitä Vuoden sukukirjalta voidaan toivoa. Sen tietomäärä on suuri ja se on esimerkillisen laadukas ja viimeistelty kokonaisuus. Kirjassa on perinteisten perhetaulujen lisäksi paljon muuta sukua koskevaa tietoa. Hakemistot ja lähdeluettelot on tehty ansiokkaasti. Kirjan tekninen toteutus on suoritettu ammattitaidolla. Teos sopii malliksi tuleville sukukirjoille. 

Vuoden sukukirja valittiin 28. kerran ja kilpailuun osallistui 46 teosta. Raatiin kuuluivat Jouni Elomaa (puheenjohtaja), Heikki Manninen, Virpi Nissilä ja Ritva Sampio.

27.04.2019

Teuvo Ikonen kutsuttiin Seuran kunniajäseneksi

...

Kevätkokous kutsui hallituksen esityksestä sukututkimuksen opettaja Teuvo Ikosen Seuran kunniajäseneksi.

Teuvo Ikonen on tunnettu parin vuosikymmen ajalta erinomaisena ja aktiivisena sukututkimuksen opettajana. Hän toimi Seuran sukututkimuksen opettajien neuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2008–2014, minkä lisäksi hän osallistui Seurassa sukututkimuksen opettajien jatkokoulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen vuosina 2007–2018. Hän toimi myös vuonna 2012 tuntiopettajana Seuran järjestämällä jatkokoulutuskurssilla.

Teuvo Ikonen oli Seuran hallituksen jäsen vuosina 2008–2014, juridisen toimikunnan jäsen vuosina 2008–2016 ja Vuoden sukukirja -kilpailun raadin jäsen vuosina 2009–2010 ja 2015.

Merkittävällä panoksellaan sekä sukututkimuksen opetuksessa että sukututkimuksen opettajien koulutuksen edistämisessä Teuvo Ikonen on huomattavalla edistänyt laadukasta sukututkimusta. Teuvo Ikosen laaja yhteiskunnallinen verkosto ja tietämys ovat olleet Seuran johdon käytettävissä, mikä on merkittävästi edistänyt Seuran toimintaa erityisesti edunvalvonnan saralla.

27.04.2019

Sukutarinat 2018 julkistettiin

...

Suomen Sukututkimusseura on julkaissut teoksen Sukutarinat 2018. Se on antologia, jonka tarinat osallistuivat Sukutarinakilpailuun vuonna 2018. Kirja on ryhmitelty kolmeen temaattiseen osaan: ”naiskohtaloita”, ”mieskohtaloita” sekä ”perheen ja suvun vaiheita”. Voit katsoa videon julkistamistilaisuudesta Seuran YouTube-kanavalla. Julkistamistilaisuudessa esiintyi lausuntataiteilja Riitta Vasenkari.

Antologian tarinoiden keskeisenä lähdeaineistona on käytetty muistietoa, johon on usein kiitettävällä tavalla nivottu erilaisten arkistoaineistojen ja historiantutkimuksen tietoa. Parhaimmillaan sukutarinoihin on sovellettu ansiokkaasti lähdekritiikkiä ja tuloksena on varteenotettavia pienoistutkielmia.

Suomen Sukututkimusseura rohkaisee sukuharrastajia keräämään, kirjoittamaan ja jakamaan tarinoita henkilöiden, perheiden ja sukujen vaiheista. Tarinoiden kertojat antavat omalla persoonallisella tavallaan äänen menneiden polvien ihmisille. 

Sukutarinat 2018 on myynnissä Tiedekirjassa.

17.04.2019

Käytännesääntötyö jatkuu

...

Suomen Sukututkimusseura aloitti vuoden 2018 alussa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen käytännesääntö-asiakirjan laatimisen. Asiakirjassa esitetään tietosuoja-asetuksen soveltamisohjeita henkilötietojen käsittelyyn sukututkimuksessa. Sukututkimusseura laati vuosi sitten keväällä neljä alustavaa linjausta tietosuoja-asetuksen soveltamisesta. Nyt on laadittu viides, genomitiedon käsittelyä sukututkimuksessa koskeva alustava linjaus.

Käytännesääntötyön etenemistä on hidastanut kaksi tekijää. Tietosuoja-asetuksen kansallisesta liikkumavarasta säätävän tietosuojalain esitys jäi useiksi kuukausiksi eduskunnan hallintovaliokuntaan ja astui voimaan tämän vuoden alussa. Euroopan tietosuojaneuvosto antoi käytännesääntöjen laatimista koskevat ohjeet helmikuussa. 

Sukututkimusseura julkaisi Jäsenviesti Jalmarin huhtikuun numerossa alustavan linjauksen genomitiedon käsittelystä sukututkimuksessa. Linjaukseen voi tutustua tästä. Sen tarkoituksena on herättää asiaa koskevia keskustelua sukuharrastajien keskuudessa. Sukututkimusseura toivoo, että linjausta koskevat näkemykset lähetetään toiminnanjohtajalle sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi.

05.03.2019

Sukutarinakilpailu 2019

...
Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2019. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi. Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 18.2.–31.7.2019 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu(a)genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona. Lue lisää tästä.

 

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)