Ajankohtaista

20.05.2019

Syksyn Teemalauantain "Äpäriä, orpoja ja sotalapsia" luennot katsottavissa videokirjastossa

...

Syksyn 2018 Teemalauantain, Äpäriä, orpoja ja sotalapsia, luennot Sisällissodan orvot itsenäisessä Suomessa (Dosentti Mervi Kaarninen) ja ”Muualta se on sen hankkinut, pitäköön kiinni oikeasta isästä!” – Aviottoman lapsen elättämisen ongelmat (FT Pasi Saarimäki) ovat nyt katsottavissa Seuran videokirjastossa

Katsoaksesi videot sinun täytyy olla kirjautuneena Jäsensivuille (sivun oikeasta ylälaidasta). Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä.

Mukavia katseluhetkiä!

14.05.2019

Toukokuun Jalmari on ilmestynyt

...

Tässä numerossa: Hallituksen ääni: Stora ofreden – släktforskningens stötesten, Tule Kansallisarkistoon digitoimaan alkuperäisasiakirjoja!, Suomi-tietokannan kuulumisia, Sukutarinat 2018 julkistettiin, Suku 2019 M/S Mariella, Vahtimestari Normanin murha, Keski-Suomen Argillanderien sukukirja Vuoden sukukirja 2018, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!.

Tämän ja jo ilmestyneet Jalmarit voit lukea myös JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää JalmaristaMikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

Jalmarin toimitus toivottaa kaikille sukututkijoille aurinkoista alkukesää!

06.05.2019

Genos 2/2019 on ilmestynyt!

...

Genos 2/2019 on ilmestynyt digitaalisena. Digi-Genoksen tilaajilla on myös mahdollisuus ladata numerot omalle laitteelle pdf-tiedostoina ja näin nauttia Genoksesta missä vain, myös ilman nettiyhteyttä, ja arkistoida lehdet sähköisesti. Tässä numerossa: Heikki Vuorimiehen Vehmaalle rantautunut Wedeman-suku, Pekka Vihervuoren Hinnerjoen Korven Nakkilan rusthollari Gustaf Broterus, Hannu Tervon”Vaasan kuninkaan” nousu, tuho ja uusi nousu, Magnus Bäckmarkin Prästfrun Sofia Wannæa i Jukkasjärvi kom från Orivesi, Pirita Frigrenin Suomen Talousseuran arkisto kutsuu sukututkijoita ja Jouni Alkunan Siirtolaisten tutkiminen kansainvälisenä yhteistyönä. Genos 2/2019 kolahtaa myös paperisen lehden tilaajille postilaatikkoon lähiviikkoina.

Mukavia lukuhetkiä!

29.04.2019

Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali Sirkka Paikkalalle

...

Suomen Sukututkimusseura perusti vuonna 2017 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin, jolla palkitaan sukututkimuksen hyväksi tehtyä ansiokasta työtä. Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali voidaan myöntään kerran vuodessa sukututkimuksen hyväksi tehdystä poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä.

Hallitus on päättänyt myöntää kultainen ansiomitali FT Sirkka Paikkalalle. Paikkala on maamme johtava suomenkielisen sukunimikäytännön asiantuntija, joka on pitkään ja laajasti perehtynyt siihen. Hän julkaissut runsaasti suomenkielistä nimikäytäntöä käsitteleviä artikkeleita, jotka ovat olleet suureksi hyödyksi myös sukututkijoille. Voit katsoa videon mitalin luovutuksesta Seuran YouTube-kanavalla.

29.04.2019

Keski-Suomen Argillanderien sukukirja Vuoden sukukirja 2018

...

Suomen Sukututkimusseura on valinnut Vuoden sukukirjaksi 2018 teoksen Rummunlyöjän rytmiin: Korpraali Israel Argillanderin jälkeläisiä. Sen ovat toimittaneet Anne Aurasmaa, Saara Kotamäki ja Aila Pajunen-Inha sekä kustantanut Keski-Suomen Argillanderit ry. Voit katsoa videon palkinnonjakotilaisuudesta Seuran YouTube-kanavalla.

Argillanderien sukukirjassa on kaikki se, mitä Vuoden sukukirjalta voidaan toivoa. Sen tietomäärä on suuri ja se on esimerkillisen laadukas ja viimeistelty kokonaisuus. Kirjassa on perinteisten perhetaulujen lisäksi paljon muuta sukua koskevaa tietoa tietoa. Hakemistot ja lähdeluettelot on tehty ansiokkaasti. Kirjan tekninen toteutus on suoritettu ammattitaidolla. Teos sopii malliksi tuleville sukukirjoille. 

Vuoden sukukirja valittiin 28. kerran ja kilpailuun osallistui 46 teosta. Raatiin kuuluivat Jouni Elomaa (puheenjohtaja), Heikki Manninen, Virpi Nissilä ja Ritva Sampio.

27.04.2019

Teuvo Ikonen kutsuttiin Seuran kunniajäseneksi

...

Kevätkokous kutsui hallituksen esityksestä sukututkimuksen opettaja Teuvo Ikosen Seuran kunniajäseneksi.

Teuvo Ikonen on tunnettu parin vuosikymmen ajalta erinomaisena ja aktiivisena sukututkimuksen opettajana. Hän toimi Seuran sukututkimuksen opettajien neuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2008–2014, minkä lisäksi hän osallistui Seurassa sukututkimuksen opettajien jatkokoulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen vuosina 2007–2018. Hän toimi myös vuonna 2012 tuntiopettajana Seuran järjestämällä jatkokoulutuskurssilla.

Teuvo Ikonen oli Seuran hallituksen jäsen vuosina 2008–2014, juridisen toimikunnan jäsen vuosina 2008–2016 ja Vuoden sukukirja -kilpailun raadin jäsen vuosina 2009–2010 ja 2015.

Merkittävällä panoksellaan sekä sukututkimuksen opetuksessa että sukututkimuksen opettajien koulutuksen edistämisessä Teuvo Ikonen on huomattavalla edistänyt laadukasta sukututkimusta. Teuvo Ikosen laaja yhteiskunnallinen verkosto ja tietämys ovat olleet Seuran johdon käytettävissä, mikä on merkittävästi edistänyt Seuran toimintaa erityisesti edunvalvonnan saralla.

27.04.2019

Sukutarinat 2018 julkistettiin

...

Suomen Sukututkimusseura on julkaissut teoksen Sukutarinat 2018. Se on antologia, jonka tarinat osallistuivat Sukutarinakilpailuun vuonna 2018. Kirja on ryhmitelty kolmeen temaattiseen osaan: ”naiskohtaloita”, ”mieskohtaloita” sekä ”perheen ja suvun vaiheita”. Voit katsoa videon julkistamistilaisuudesta Seuran YouTube-kanavalla. Julkistamistilaisuudessa esiintyi lausuntataiteilja Riitta Vasenkari.

Antologian tarinoiden keskeisenä lähdeaineistona on käytetty muistietoa, johon on usein kiitettävällä tavalla nivottu erilaisten arkistoaineistojen ja historiantutkimuksen tietoa. Parhaimmillaan sukutarinoihin on sovellettu ansiokkaasti lähdekritiikkiä ja tuloksena on varteenotettavia pienoistutkielmia.

Suomen Sukututkimusseura rohkaisee sukuharrastajia keräämään, kirjoittamaan ja jakamaan tarinoita henkilöiden, perheiden ja sukujen vaiheista. Tarinoiden kertojat antavat omalla persoonallisella tavallaan äänen menneiden polvien ihmisille. 

Sukutarinat 2018 on myynnissä Tiedekirjassa.

17.04.2019

Käytännesääntötyö jatkuu

...

Suomen Sukututkimusseura aloitti vuoden 2018 alussa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen käytännesääntö-asiakirjan laatimisen. Asiakirjassa esitetään tietosuoja-asetuksen soveltamisohjeita henkilötietojen käsittelyyn sukututkimuksessa. Sukututkimusseura laati vuosi sitten keväällä neljä alustavaa linjausta tietosuoja-asetuksen soveltamisesta. Nyt on laadittu viides, genomitiedon käsittelyä sukututkimuksessa koskeva alustava linjaus.

Käytännesääntötyön etenemistä on hidastanut kaksi tekijää. Tietosuoja-asetuksen kansallisesta liikkumavarasta säätävän tietosuojalain esitys jäi useiksi kuukausiksi eduskunnan hallintovaliokuntaan ja astui voimaan tämän vuoden alussa. Euroopan tietosuojaneuvosto antoi käytännesääntöjen laatimista koskevat ohjeet helmikuussa. 

Sukututkimusseura julkaisi Jäsenviesti Jalmarin huhtikuun numerossa alustavan linjauksen genomitiedon käsittelystä sukututkimuksessa. Linjaukseen voi tutustua tästä. Sen tarkoituksena on herättää asiaa koskevia keskustelua sukuharrastajien keskuudessa. Sukututkimusseura toivoo, että linjausta koskevat näkemykset lähetetään toiminnanjohtajalle sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi.

05.03.2019

Sukutarinakilpailu 2019

...
Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2019. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi. Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 18.2.–31.7.2019 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu(a)genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona. Lue lisää tästä.

 

22.05.2018

Seloste henkilötietojen käsittelytoimista Seurassa

...
Suomen Sukututkimusseura on julkaissut EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 30 artiklan mukaisen henkilötietojen käsittelytoimia koskevan selosteen. Siinä tiedotetaan Seuran varsinaiseen toimintaan liittyvästä henkilötietojen käsittelystä. Kunkin käsittelytoimen osalta kerrotaan oikeudellinen peruste, rekisteröityjen ryhmät, käsiteltävät henkilötiedot ja säilytysajat. Lisäksi selosteessa ilmoitetaan käsittelyn turvatoimet ja rekisteröityjen oikeudet. Lue seloste tästä. 

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)