Ajankohtaista

06.04.2020

Siirtolaisuudesta Videokirjastossa

...

Suomen Sukututkimusseuran Videokirjastoon on tallennettu 15 siirtolaisuutta käsittelevän asiantuntijaesitelmän tallenteen. Mukana kolme siirtolaisten jäljittämiseen perehtyneen Elisabeth Uschanovin pitämää esitelmään.

Videokirjasto löytyy Sukututkimusseuran verkkosivustolta valikosta Seuran toiminta —> Jäsensivut. Videokirjasto on Sukututkimusseuran jäsenetu ja se edellyttää kirjautumista sivustolle. Jäseneksi voi liittyä näppärästi jäsenlomakkeella osoitteessa liity.genealogia.fi.

04.04.2020

Seuran uusin podcast

Podcastissa tällä kertaa Sukuhaun sisällöstä ja käyttämisestä. Kuuntele vaikka heti!

31.03.2020

Tiedekirjan myymälä sulkeutuu toistaiseksi

...

Tiedekirjan myymälä palvelee vielä tämän viikon asiakkaita Snellmaninkatu 13, Helsingissä. Suljemme ovet perjantaina 3.4. klo 16 toistaiseksi.

Näin toimiessamme ehkäisemme omalta osaltamme koronaviruksen leviämistä.

Tällä viikolla huolehdimme erityisesti niin kuin muutenkin hygieniasta ja toivomme, että asiakkaamme tekevät näin myös. Myymälämme on tilava, joten turvavälit voidaan pitää ja asiakkaat voivat noutaa varatut tilaukset ja tehdä ostokset normaalisti.

Henkilökuntaan voi olla yhteydessä myös tämän viikon jälkeen mm. sähköpostitse ja puhelimitse.

Tiedekirjan verkkokauppa toimii normaalisti poikkeusaikana ja siellä on monenmoista kampanjaakin luvassa. Käyhän aina välillä katsomassa www.tiedekirja.fi!

Lue lisää www.tsv.fi

30.03.2020

Talonpojan elämää Videokirjastossa

...

Vuonna 2011 Porissa pidettyjen Valtakunnallisten sukututkimuspäivien ja syksyn 2012 Teemalauantain esitelmät käsittelivät suomalaisen talonpojan elämää. Näistä kahdesta tilaisuudesta kertyi Videokirjastoon 10 mielenkiintoisen asiantuntijaesitelmän tallenteet, jotka laajentavat sukututkijat näköalaa esivanhempien elämään.

Videokirjasto löytyy Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolta valikosta Seuran toiminta —> Jäsensivut. Videokirjasto on Sukututkimusseuran jäsenetu ja se edellyttää kirjautumista sivustolle. Jäseneksi voi liittyä näppärästi jäsenlomakkeella osoitteessa liity.genealogia.fi.

27.03.2020

Mitä löytyy seuran nettisivuilta?

Kuuntele seuramme ensimmäinen podcast -lähetys!

25.03.2020

Geneettisen sukututkimuksen koulutusta Videokirjastossa

...

Suomen Sukututkimusseura on vuodesta 2008 lähtien videoinut esitelmöitsijöiden luvalla järjestämissään tilaisuuksissa pidettyjä esitelmiä. Nämä videot ovat Sukututkimusseuran jäsenten katseltavissa verkkosivuston jäsensivuilla sijaitsevassa Videokirjastossa. Sinne on kertynyt jo yli 160 esitelmän videotallenteet.

Videokirjasto tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia asiantuntijaesitelmiä, joiden avulla jokainen voi edistää omaa sukututkimusharrastustaan tai vaikka vain rentoutua mielenkiintoisten aiheiden äärellä. Videoiden kuvan taso ei välttämättä aina ole parhaasta päästä, mutta ääni kuuluu.

Videoiden katseleminen edellyttää Sukututkimusseuran verkkosivustolle kirjautumista. Se tapahtuu painamalla sivun oikeassa yläreunassa olevaa Kirjaudu-nappia sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan näppäilemistä. Jokainen jäsen on saanut käyttäjätunnuksen ja salasanan jäsenmaksulaskussaan sekä paperi-Genoksen takakannen osoitekentässä ja digi-Genoksen sähköpostiviestissä. Jos et vielä ole Suomen Sukututkimusseuran jäsen, se hoituu helposti jäsenlomakkeella osoitteessa liity.genealogia.fi.

Videokirjastossa on 11 geneettistä sukututkimusta käsittelevää esitelmää perusasioista alkaen. Mukana on kiinnostavia esitelmiä myös aiheessa pitemmälle ehtineille harrastajille. Kannattaa tutustua näihin geneettisen sukututkimuksen asiantuntijoiden pitämiin esitelmiin. Suluissa on tapahtuma, jossa esitelmä on esitetty ja jonka mukaan se löytyy Videokirjastosta.

18.03.2020

Syksyn Teemalauantain, Esivanhemmat tautien kourissa, esitelmät nyt Videokirjastossa!

...

Syksyn Teemalauantain, Esivanhemmat tautien kourissa, esitelmät ovat nyt katsottavissa Videokirjastossa. Löydät Videokirjastosta seuraavat esitelmät: LKT, dosentti Heikki S. Vuorinen: Suomalaisten kuolinsyyt 1700–1800-luvuilla, FT Tiina Miettinen: Turmeltuneet suvut biologista sukututkimusta 1900-luvun alussa ja FM Suvi Rytty: Aatteellinen rokotusvastaisuus Suomessa. 

Katsoaksesi esitelmät sinun on ensin kirjauduttava jäsensivuille. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi.

Mukavia katseluhetkiä!

13.03.2020

Seuran tilaisuudet peruttu toukokuun loppuun asti

...

Suomen Sukututkimusseura on päättänyt perua kaikki suunnittelemansa yleisötilaisuudet ja koulutukset sekä sulkea kirjaston toukokuun loppuun asti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kaikki jo maksetut osallistumismaksut hyvitetään. Webinaarit kuitenkin jatkuvat suunnitellusti.

10.03.2020

Genoksen 90-vuotisjuhlaseminaarin esitelmät nyt Videokirjastossa!

...

Seuran Videokirjastossa voit nyt katsoa Genoksen 90-vuotisjuhlaseminaarin esitelmät:

  • FT Heikki Vuorimies: Genos päätoimittajan näkökulmasta
  • FT Veli-Pekka Toropainen: Kokemuksia Genos-artikkeleiden kirjoittamisesta
  • Toimittaja Arto Astikainen: Tarvitseeko sukuharrastaja Genosta?
  • FT Tiina Miettinen: Sukututkimus osana historiatieteellistä artikkelia
  • Professori Petri Karonen: Suomen Sukututkimusseuran julkaisut historiantutkijain resursseina ja julkaisufoorumeina
  • Keskustelu Genealogisen aikakauskirjan tulevaisuudennäkymiä, puheenjohtajana toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma

Katsoaksesi esitelmät sinun on ensin kirjauduttava jäsensivuille. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi.

Mukavia katseluhetkiä!

10.02.2020

Seuran hallitus järjestäytyi - Samfundets styrelse konstituerade sig

...

Suomen Sukututkimusseuran hallitus piti järjestäytymiskokouksensa lauantaina 8.2.2020 Tieteiden talolla Helsingissä. Syyskokous valitsi Seuran puheenjohtajaksi vuodeksi 2020 FM Teppo Ylitalon Seinäjoelta. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi lehtori, herastuomari Jouni Elomaan Turusta. Työvaliokuntaan valittiin puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja toiminnanjohtajan lisäksi FT Jukka Partasen Joensuusta ja FM Kari Salon Helsingistä.

Hallituksen muut jäsenet vuonna 2020 ovat FT, dosentti Christer Kuvaja Espoosta, FM Mervi Lampi Hämeenlinnasta, DI, KTM Margit Lumia Vantaalta, TaM Sara Lundén Kangasalta, sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen Lempäälästä, atk-suunnittelija Liisa Raatikainen Savonlinnasta ja sukututkimuskouluttaja Juha Vuorela Liedosta.

***

Styrelsen för Genealogiska Samfundet i Finland höll sitt konstituerande möte på Vetenskapernas hus lördagen den 8 februari 2020. Höstmötet hade valt FM Teppo Ylitalo från Seinäjoki till Samfundets ordförande 2020. Styrelsen valde lektorn, häradsdomaren Jouni Elomaa från Åbo inom sig till viceordförande.

Enligt stadgarna ska styrelsens arbetsutskott bestå av ordföranden, viceordföranden, verksamhetsledaren och två andra styrelsemedlemmar. Styrelsen valde FD Jukka Partanen från Joensuu och FM Kari Salo från Helsingfors till arbetsutskottet.

I styrelsen för verksamhetsåret 2020 sitter därtill FD, docent Christer Kuvaja från Eso, FM Mervi Lampi från Tavastehus, DI, EM Margit Lumia från Vanda, KoM Sara Lundén, släktforskningsläraren Riikka Piironen från Lempäälä, adb-experten Liisa Raatikainen från Nyslott och släktforskningsläraren Juha Vuorela från Lundo. 

08.01.2020

Jäsenmatkan Uplantiin

...

Suomen Sukututkimusseura järjestää linja-automatkan Ruotsin Uplantiin 1.–4.6.2020. Matkan aikana tutustutaan Sveanmaan alueen kulttuurisesti tärkeimpään alueeseen, jolla on ollut tiiviit yhteydet myös nykyisen Suomen alueeseen.Tutustu ohjelmaan täällä.

Matkan hinta on 470 euroa/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa tai 570 euroa/henkilö yhden hengen huoneessa. Hinta sisältää linja-auto- ja laivamatkat, ohjelmassa mainitut ruokailut, sisäänpääsyt, opastukset ja matkanjohtajan palvelut. Vastuullinen matkanjärjestäjä on J & M Launokorpi Oy. Matkalle ilmoittautumisessa ja maksussa noudatetaan maksullisten koulutuspäivien toimitusehtoja.

Ilmoittautuminen ja maksu Sukututkijan verkkokaupassa 28.4.2020 mennessä.

Paikkoja matkalle on rajatusti ja matkalle lähtijät valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tervetuloa mukaan!

27.05.2019

Tule Kansallisarkistoon digitoimaan alkuperäisasiakirjoja

...

Kansallisarkisto käynnistää syksyllä 2019 Helsingin Rauhankadun toimipaikassa vapaaehtoispohjalta tapahtuvan alkuperäisen arkistoaineiston digitointityön. Se on Suomen Sukututkimusseuran ja Kansallisarkiston kumppanuusyhteistyötä.

Sukututkimusseura etsii 5–10 digitoinnista kiinnostunutta vapaaehtoista, jotka Kansallisarkiston tiloissa erikseen sovittavan aikataulun mukaan digitoivat alkuperäisiä asiakirjoja. Tavoitteena on, että vapaaehtoisten joukko miehittäisi yhden kamerapöydän maanantaista perjantaihin klo 9–16. 

Kamerapöydällä alkuperäisasiakirjojen väridigitointi voidaan toteuttaa nopeammin kuin perinteisellä kirjaskannerilla eikä se vahingoita sidoksia. Kamerapöydässä oleva kirjahissi ja aineiston vaakatasoon puristava lasi sekä laadukas järjestelmäkamera takaavat digitoinnin korkean laadun. Kansallisarkisto kouluttaa valitut vapaaehtoistoimijat laitteiden käyttöön.

Vapaaehtoisvoimin digitoitu aineisto tulee vapaaseen käyttöön Kansallisarkiston verkkopalvelujen kautta. Vapaaehtoistoimijat voivat myös esittää toivomuksia digitoitavista aineistoista.

Jos olet kiinnostunut edistämään asiakirjallisen kulttuuriperinnön digitointia, ota yhteys Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajaan sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi. Läs också på svenska.

17.04.2019

Käytännesääntötyö jatkuu

...

Suomen Sukututkimusseura aloitti vuoden 2018 alussa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen käytännesääntö-asiakirjan laatimisen. Asiakirjassa esitetään tietosuoja-asetuksen soveltamisohjeita henkilötietojen käsittelyyn sukututkimuksessa. Sukututkimusseura laati vuosi sitten keväällä neljä alustavaa linjausta tietosuoja-asetuksen soveltamisesta. Nyt on laadittu viides, genomitiedon käsittelyä sukututkimuksessa koskeva alustava linjaus.

Käytännesääntötyön etenemistä on hidastanut kaksi tekijää. Tietosuoja-asetuksen kansallisesta liikkumavarasta säätävän tietosuojalain esitys jäi useiksi kuukausiksi eduskunnan hallintovaliokuntaan ja astui voimaan tämän vuoden alussa. Euroopan tietosuojaneuvosto antoi käytännesääntöjen laatimista koskevat ohjeet helmikuussa. 

Sukututkimusseura julkaisi Jäsenviesti Jalmarin huhtikuun numerossa alustavan linjauksen genomitiedon käsittelystä sukututkimuksessa. Linjaukseen voi tutustua tästä. Sen tarkoituksena on herättää asiaa koskevia keskustelua sukuharrastajien keskuudessa. Sukututkimusseura toivoo, että linjausta koskevat näkemykset lähetetään toiminnanjohtajalle sähköpostitse osoitteella pt.kuusiluoma(a)genealogia.fi.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)