Saapuminen Yhdysvaltoihin - Ellis Island


Vuosien 1892 ja 1954 välillä New Yorkin kautta Yhdysvaltoihin saapuvat siirtolaiset astuivat maihin Ellis Islandilla, New Yorkin satamassa olevalla saarella lähellä Vapaudenpatsasta.Yhteensä yli 12 miljoonaa maahanmuuttajaa tuli Ellis Islandin kautta, ja nykyään arvioidaan noin 40 %:lla yhdysvaltalaisista olevan esivanhempia, jotka ovat tulleet tätä tietä. Enimmillään nousi maihin yli 21.000 henkilöä yhdessä päivässä!

Ellis Islandilla tehtiin jokaiselle maahantulijalle lääkärintarkastus. Noin 2 % lähetettiin takaisin samalla laivalla, jolla he olivat tulleet. Kaikki maihinnousseet kirjattiin, ja nämä matkustajaluettelot ovat nykyään mikrofilmattuina kansallisessa arkistossa (National Archives). Maahanmuuttajien tietokoneelle kirjaaminen on ollut käynnissä usean vuoden ajan, mutta tietokanta ei vielä ole yleisön käytettävissä.

Ellis Island on vuodesta 1990 lähtien ollut suosittu retkikohde sekä newyorkilaisille että tuhansille turisteille. Museossa voi tutustua rakennuksiin sekä esineisiin, valokuviin ja asiakirjoihin, jotka kuvaavat maahanmuuton suurta aaltoa. Museo vetää projektia, jossa kerätään maahanmuuttajien omia kertomuksia. Ellis Islandin kotisivulla voi kuunnella joitakin näistä kertomuksista.