Naturalization Records - kansalaisuusanomukset


Asuttuaan kaksi vuotta Yhdysvalloissa siirtolainen saattoi jättää ns. Declaration of Intent -hakemuksen ja yhteensä viiden vuoden kuluttua hän voi saada täydet kansalaisoikeudet. Naiset eivät saaneet kansalaisuutta ennen vuotta 1923, vaan saivat oikeutensa miehen kautta.

Yhdysvaltojen kansalaisuutta hakeneet on luetteloitu vuodesta 1790 lähtien. Luetteloissa on merkitty nimi, ikä, syntymäaika, kansalaisuus ja tieto siitä myönnettiinkö kansalaisuus vai ei.

Kansalaisuushakemus jätettiin 27.9.1906 asti paikalliselle, osavaltion tai liittovaltion tuomioistuimelle. Hakemukset on säilytetty joko paikallisessa tuomioistuimessa, a.o. osavaltion jossain arkistossa tai jossain Yhdysvaltojen valtionarkiston alueellisessa arkistossa. Lisätietoa kansalaisuushakemuksista valtionarkiston www-sivuilta. Luetteloissa on aukkoja ja niiden saatavuudesta kannattaa kysyä a.o. alueen arkistoista tai tuomioistuimista. Julkaisussa Guide to Genealogical Research in the National Archives on tietoja siitä, missä alueellisten tuomioistuinten arkistoja säilytetään.

Jos hakemus on jätetty myöhemmin kuin 27.9.1906, siitä on kopio Washingtonissa (Immigration and Naturalization Service, INS). Hakemuksista saa maksullisia kopioita. Tilaus pitää tehdä lomakkeella G-641, jota saa kyseisestä virastosta. Hakemuslomakkeen mukana on selvät ohjeet ja maksutiedot. Tilausosoite:

Immigration and Naturalization Service
425 Eye Street N.W.
Washington, D.C. 20536