Etsi siirtolaisia Yhdysvalloista


Ei ole arkistoa eikä myöskään kotisivuja, joista voisi suoraan löytää tietoja siirtolaisista tai heidän jälkeläisistään. Hyvä tapa voi olla etsiä yhdistyksiä ja yksityishenkilöiden kotisivuja, joiden avulla pääsee eteenpäin. Seuraavassa on linkkejä joillekin tärkeille kotisivuille sekä muuta tietoa, josta voi olla apua suomalaisten ja heidän jälkeläistensä etsinnässä Yhdysvalloista.

Jos tiedät postinumeron

Ehkä tiedät vain sukulaistesi asuinpaikkakunnan postinumeron. Postinumerot ja niihin liittyvät paikkakunnat löytyvät listattuna täältä.

Valtakunnallinen arkisto

Yhdysvaltojen valtionarkistolla, National Archives and Records Administration (NARA), on haaraosastoja koko maassa. Organisaatio on toisenlainen kuin Suomessa, ja voi olla vaikea saada siitä kokonaiskuva. NARA on liittotason arkistolaitos, jota osavaltioiden arkistot täydentävät usein yliopistojen yhteydessä. Pääpaikka on Washingtonissa ja kolmetoista alueellista arkistoa, Regional Archives sijaitsee ympäri maata. Näissä on aineistoa liittotason tuomioistuimilta ja kyseisten alueiden liittotason viranomaisilta. Niissä on myös paljon mikrofilmattua aineistoa, esim. census. Yhteenvetoluettelo listaa kaikki arkistot, joita on saatavilla, eritellen kuhunkin alueelliseen arkistoon.

Muita tietokantoja

Useita tietokantoja joista voi etsiä henkilöitä.

Roots Surname List on tietokanta, jossa on tuhansittain sukunimiä, joita erityisesti amerikkalaiset tutkivat. Hakutuloksena saa tutkijoiden sähköpostiosoitteet. Tietokanta toimii alkeellisena sukututkijaluettelona.

Roots Location List on vastaava paikkakuntakohtainen tietokanta. Hakutuloksena saa kyseisiä paikkakuntia tutkivien henkilöiden osoitteet.

Mikä on SASE?

Yhteydenotoissa toisiin sukututkijoihin ja myös viranomaisiin tuntuu usein olevan tärkeintä, että lähettää ns. SASEn. Se tarkoittaa yksinkertaisesti kirjekuorta, johon on kirjoitettu oma osoite ja liimattu postimerkki, Self Adressed Stamped Envelope. Emme voi ostaa muiden maiden postimerkkejä, mutta postista voi hankkia kansainvälisiä vastauskuponkeja, jotka vastaanottaja voi vaihtaa postimerkeiksi omassa postitoimistossaan.