SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA

Sukutarinakilpailu

Kilpailun julistus

Vuoden 2022 Sukutarinakilpailu on päättynyt eikä siihen voi enää lähettää tarinoita. Voittajat julistetaan Seuran syyskokouksessa 26.11.2022. Vuoden 2023 kilpailu julistetaan tammikuussa 2023.

Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja valitsee itse tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. 


Osallistuminen

Sukutarinakilpailu 2022 on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan mutta kuitenkin korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä, esimerkiksi keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä ei pidä käyttää. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 1.1.-28.8.2022 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu@genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erillisinä tiedostoina.

Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.


Voittajan valinta

Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7-10 tarinaa, jotka julkaistaan Seuran kotisivuilla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan Seuran syyskokouksessa marraskuussa 2022.

Seura  julkaisee osan Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä antologiassa Sukutarinat 2022. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Seuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisussa. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.


Sukutarinakilpailun voittajat

2022 (lue tiedote)

 1. sija: Saaga eli Satu Riikonen, Tänään hän joutuisi kulkemaan kotiin yksin
 2. sija: Rannaton eli Hannu Tervo, Enoni Jukka Ranta, jota en koskaan tavannut
 3. sija: Olavi eli Antti Okko, Eräänlainen sotasankari

2021

 1. sija: Juhannusruusu eli Eija Hirvimäki, Sylvi - Karjalan neito
 2. sija: Kerppu eli Minna Heikkilä, Rakas rötiskö
 3. sija: Sotilaiden jälkeläinen eli Eliina Saarinen, Erkki Juhonpoika ruotuarmeijassa

2020

 1. sija: Vaarinpoika eli Kaisla Savola, Kaksivooninkisen suojissa
 2. sija: Eeli eli Vesa Ämmälä, Fredrik Jalmar
 3. sija: Lo Farnedal, Amerikankirje

2019

 1. sija: Karoliinan pojantytär eli Marjatta Kemppainen, Karoliinan kasvunvuodet
 2. sija: Juuret Karjalassa eli Eija Hirvimäki, Kerro minulle, äiti
 3. sija: Mummon kainalossa eli Reetta Väänänen, Matkat mummolaan

2018

 1. sija: Serafiina eli Anita Hoppendorff, Isovanhempieni perhe-elämän ristiaallokossa
 2. sija: Pelleriini eli Leena Linhola, All Hands and Feet
 3. sija: Pojantytär eli Asta Ihamäki, Kirje Toivo-ukille

2017

 1. sija: Pelleriini eli Leena Linhola, Orpopojasta Karjalan laulajaksi
 2. sija: Mella eli Merja Aaltonen, Fannyn tarina
 3. sija: Utria Lippo eli Rauno Sarantaus, Kapinanuoret Lohjansaaressa 1917-1918

Sukutarinat

Sukutarinakilpailuun osallistuneita tarinoita julkaistaan vuosittain Suomen Sukututkimusseuran sukutarinoita -sarjassa. Ensimmäinen sukutarinoiden antologia julkaistiin vuonna 2017 ja sarjan kaikki ilmestyneet antologiat ovat saatavilla Tiedekirjasta.


2020

2019

2018

2017

Vuoden sukukirja -kilpailu

Seura on järjestänyt vuodesta 1991 alkaen vuosittain Vuoden sukukirja -kilpailun, jonka tarkoituksena on arvioida yhden kalenterivuoden aikana ilmestyneitä sukukirjoja sekä tehdä niitä tunnetuksi suurelle yleisölle. Kilpailun tulokset julkistetaan maaliskuussa valtakunnallisten sukututkimuspäivien avajaistilaisuudessa.