GENOS
- Suomen Sukututkimusseuran aikakauskirja

[ Artikkelin loppu ]

Kirja-arvosteluja - Recensioner

JYRKI PAASKOSKI

Matrikkeli Stalinin terrorin uhreista

Leningradskij martirtirolog 1937-1938, Kniga pamjati 67_88_z.gif (834 bytes)ertv polititšeskih repressij, tom 1, avgust-sentjabr' 1937 goda. Sankt-Peterburg 1995. 804 s.

Pietarissa toimivien Venäjän valtionvirastojen ja virkamiesten yhteistyönä laatima matrikkeli ('spisok', suom. henkilöluettelo) on ensimmäinen osa Leningradin kaupungissa ja oblastissa elokuun 1937 ja marraskuun 1938 välisenä aikana vastavallankumouksellisesta toiminnasta tuomituista neuvostokansalaisista. Yli 800-sivuinen teos sisältää tietoja noin 9 000 ihmisestä, jotka teloitettiin elo-syyskuussa 1937 ja haudattiin salaisiin joukkohautoihin Levašovon rautatieaseman läheisyyteen Pietarin pohjoispuolelle. Projektin tavoitteena on julkaista tiedot alueen kaikista noin 40 000:sta Stalinin terrorin uhrista. Julkaiseminen liittyy rikollisina tuomittujen maineen ja kunnian palauttamiseen.

Teoksessa on laaja johdanto, jossa selostetaan Neuvostoliitossa vuonna 1937 voimassa ollutta rikoslakia, oikeusjärjestystä ja silloisen turvallisuuspalvelun NKVD:n tekemää syytettyjen tutkintaa. Teloitettujen henkilötiedot perustuvat tutkintapöytäkirjoihin, joita säilytetään Pietarin kaupungin ja Leningradin oblastin turvallisuuselinten omissa arkistoissa. Matrikkelin hyvä ja paikkansa pitävä paikannimihakemisto, jossa on kaupunkien, kylien, piirien ja alueiden lisäksi myös tehtaiden, kolhoosien, virastojen ja instituuttien nimet, tekee siitä käyttökelpoisen hakuteoksen.

Matrikkeli etenee aakkosjärjestyksessä. jokaisesta tuomitusta annetaan perusteelliset henkilötiedot: suku-, etu- ja isännimi, kansallisuus, syntymävuosi ja -paikka kylän, piirikunnan ja kuvernementin tarkkuudella. Myös jäsenyys kommunistisessa puolueessa, kotiosoite talonnumeron ja huoneiston tarkkuudella. Myös jäsenyys kommunistisessa puolueessa, kotiosoite talonnumeron ja huoneiston tarkkuudella ja viimeinen työpaikka esimerkiksi tehtaassa tai kolhoosissa ovat matrikkelitiedoissa mukana. Sen sijaan tuomittujen perhesuhteita ei ole mainittu, vaikka ne alkuperäiseen kuulustelupöytäkirjaan onkin merkitty. Lisäksi matrikkeli antaa tarkat tiedot pidätys-, tuominta- ja teloituspäivämääristä sekä tuomion perusteluina olevista Neuvostoliiton rikoslain 58 pykälän (vastavallankumouksellinen toiminta) momenteista. Tuomittujen joukossa on etupäässä venäläisiä, mutta myös valkovenäläisiä, ukrainalaisia, puolalaisia, virolaisia, latvialaisia, liettualaisia, inkeriläisiä, karjalaisia (karel) ja muutamia suomalaisiakin. Inkeriläiset on luokiteltu kansallisuudeltaan suomalaisiksi (finn).

Erään suomalaisen kohtalo havainnollistaa hyvin, millaisia tietoja matrikkelista on saatavissa:

"Karl Henrikinpoika Tervonen, syntynyt 1893 Utajärvellä Oulun läänissä (Suomessa), ei puolueen jäsen, suomalainen, vailla säännöllistä työtä, pidätettäessä asui Nivankylässä Kol'skoin rajonissa Murmanskin piirissä Leningradin alueella. Pidätetty 4.8.1937, NKVD:n Leningradin alueen tutkimuskomissio (ns. päätroikka) tuomitsi 3.9.1937 Tervosen vastavallankumouksellisesta toiminnasta NL:n rikoslain 58. pykälän momenttien 10 ja 11 (propaganda, kielletyn kirjallisuuden säilyttäminen ja levittäminen) mukaisesti kärsimään korkeimman mahdollisen rangaistuksen. Tuomittu teloitettiin 9.9.1937." (s. 566)

 

Koska matrikkelin tietoja ei ole aikaisemmin virallisesti julkistettu, niillä voi olla merkitystä suomalaisille sukututkijoille ainakin yksittäistapauksissa. Todennäköisesti alkuperäiseen aineistoon - tuomittujen perhesuhteiden selvittämiseksi - voi olla vaikea päästä käsiksi. Niiden sukututkijoiden, joiden tutkimuksissa on aukkoja 1930-luvulla Leningradin alueella mahdollisesti asuneiden sukulaisten kohdalla, kannattanee seurata matrikkelisarjan valmistumista.


Genos 67(1996), s. 89-90

© Tekijät ja Suomen Sukututkimusseura - Författarna och Genealogiska Samfundet i Finland

[ Artikkelin alku ]

Aiheenmukainen hakemisto | Vuoden 1996 hakemisto | Vuosikertahakemisto