Jäsenmatka Narvaan

Suomen Sukututkimusseura järjestää elokuussa perinteiseen tapaan jäsenmatkan Viroon, tällä kertaa Narvaan.  Lähtö on tiistai 11.8.2020 klo 9.00 Helsingin Länsiterminaalista Eckerö Linen m/s Finlandialla ja paluu torstaina 13.8.2020 klo 21.00 samalla laivalla.

Menomatkalla Narvaan ohjelmassa on lyhyt tutustuminen Rakveren kaupunkiin sekä opastettu kierros Kohtlajärven palavan kiven kaivosmuseossa. Lisäksi käydään Sinimäen kukkuloiden historiallisella taistelupaikalla. Narvassa majoitutaan Hotelli Narvaan.

Narvassa on opastettu tutustuminen Victorian linnoitukseen ja Hermanin linnaan. Paluumatkalla tehdään lyhyt kiertoajelu Sillamäen kaupungissa sekä tutustutaan Palmsen kylään Lahemaan kansallispuistossa ja vieraillaan Palmsen kartanossa.

Jäsenmatkan hinta sisältää laivamatkat ja oman kokoustilan laivalla, täysihoidon ja majoituksen hotellissa, bussikuljetukset sekä retkiohjelman suomea puhuvan oppaan johdolla ja pääsymaksut vierailukohteissa.

Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille, sillä se sisältää runsaasti kävelyä, myös portaissa.

 

Jäsenmatkan hinta:

— 420 €/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa             

— 460 €/henkilö yhden hengen huoneessa                                        

 

Paikkoja on rajoitettu määrä. Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla ensin Sukututkijan verkkokaupassa varausmaksun 100 €/henkilö. Loppuhinta (varatusta huonetyypistä riippuen 320 €/henkilö tai 360 €/henkilö) tulee maksettavaksi 13.4. ja se on suoritettava 17.6.2020 mennessä. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista Sukututkimusseura perii ne maksut, jotka majoitusliike tai muu palveluntuottaja perii myöhäisen peruutusajankohdan vuoksi.

Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi tai virallinen henkilökortti. Matkavakuutuksesta jokainen huolehtii itse.

Tiedustelut: Kari Salo, puh. 050 552 1150

 

Ohjelma       

 

Tiistai 11.8.2020

7.45–8.15                           Kokoontuminen Länsiterminaalissa T2 (Tyynenmerenkatu 14).

9.00                                    Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamupala.

11.15                                  M/S Finlandia saapuu Tallinnan satamaan.

11.45                                  Lähtö Tallinnan satamasta kohti Narvaa.                              

13.15                                  Lyhyt tutustuminen Rakveren kaupunkiin. Lounas.                                              

14.30                                  Matka jatkuu.

15.30                                  Opastettu kierros Kohtalajärven palavan kiven kaivosmuseossa.                     

17.00                                  Matka jatkuu.

17.45                                  Opastettu tutustuminen Sinimäen kukkuloiden historialliseen taistelupaikkaan.

19.00                                  Matka jatkuu.

19.30                                  Majoittuminen Hotelli Narvaan (A. Pušhkini str. 6).

20.00                                  Illallinen hotellissa.

 

Keskiviikko 12.8.2020

9.00                                    Aamiainen hotellissa.

10.00                                  Lähtö hotellilta. Opastettu kävely Victorian linnoituksessa.

12.30                                  Lounas Narvan linnoituksessa.                                                                                           

14.00                                  Opastettu tutustuminen Narvan eli Hermanin linnoitukseen.

15.30                                  Opastettu kiertoajelu Narvan kaupungissa.

16.00                                  Vapaata aikaa Narvan keskustassa.

18.30                                  Illallinen. 

 

Torstai 13.8.2020

8.30                                    Aamiainen hotellissa. Avainten luovutus.

9.30                                    Lähtö hotellilta kohti Tallinnaa.

10.15                                  Opastettu kiertoajelu Sillamäen kaupungissa.

11.00                                  Matka jatkuu.

12.45                                  Tutustuminen Palmsen kylään Lahemaan kansallispuistossa. Lounas Palmsen                                                    kartanossa.

14.30                                  Matka jatkuu.

16.00                                  Saapuminen Tallinnaan. Pysähdys Tallinnan keskustassa. Vapaa-aikaa.

17.30                                  Bussi lähtee Sokos Hotel Virun edestä Tallinnan satamaan.

18.30                                  Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee Helsinkiin. Iltapala.

21.00                                  M/S Finlandia saapuu Helsingin Länsiterminaaliin T2.

 

Vähäiset ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

 

Tutustumiskohteiden esittelyt

 

Kohtlajärven palavan kiven kaivosmuseo

Opastus kaivoselämään käsittää kaiken tunnelin rakentamisesta viemäröintiin, öljyliuskeen jyrsintään ja kuljettamiseen yhä toimivilla kaivoskoneilla. Reilun tunnin pituisella kierroksella ajetaan pienellä kaivosjunalla 8 metrin syvyydessä kulkevissa tunneleissa. Ennen kosteaan ja hämärään öljyliuskekaivokseen lähtemistä kaikille puetaan ylle suojatakit ja kypärät.

 

Sinimäen kukkuloiden historiallinen taistelupaikka

Vaivaran kartanon ja Sinimäkien museon lähistöllä on säilyneitä osia kolmen eri aikakauden puolustuslinjarakennelmista. Niihin kuuluvat nk. Ruotsin valli eli Suuren Pohjansodan aikaan ruotsalaisia pelänneiden venäläisten rakentama maavalli, ensimmäisen maailmansodan aikainen Pietarin etupuolustuslinja sekä toisen maailmansodan aikana saksalaisten rakentama nk. Itärintaman varapuolustuslinja eli Tannenbergin linja. Näyttely on omistettu taisteluille Narvan joella ja Sinimäillä vuonna 1944. Museorakennuksina toimivat kartanon kunnostettu aitta ja sepän paja.

 

Victorian linnoitus

Kiertokävely Narvanjoen länsitörmällä Victorian bastionin eli linnoituksen vasta kunnostetuilla kasemateilla eli muureilla. Narva oli 1600-luvulla Ruotsin ja Venäjän välinen rajakaupunki, josta Ruotsi halusi tehdä yhden alueellisista pääkaupungeistaan. Bastionit kuin suojalinnoitukset suunnitteli sotilasinsinööri ja arkkitehti Erik Dahlberg, jonka johdolla rakennettiin seitsemän uutta bastionia: Honor, Gloria, Viktoria, Fama, Triumph, Fortuna ja Spes. Jo olemassa oleva bastioni Vrangel sai uudeksi nimekseen Paks. Kaikki bastionit paitsi Fama on säilytetty. Viktorian bastioni on Narvan seitsemästä bastionista upein. Viktorian bastionin seinät, kasematit ja ruutikellari on kunnostettu.

 

Narvan eli Hermanin linnoitus

Linnan perustivat 1270-luvulla tanskalaiset Tanskan kuninkaan sijaishallitsijan asuinpaikaksi. Narvan linna on monipuolisin ja parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Linnan pinta-ala on 3,2 hehtaaria. 51 metriä korkeasta Pitkän Hermanin tornista avautuu näkymät kaikkiin suuntiin. Aivan lähellä, Venäjän puolella rajaa, sijaitsee Ivangorodin eli Iivanan linna, joka on vuodelta 1492.

 

Sillamäen kaupunki

Sillamäen on monella tapaa ainutlaatuinen paikka. Hyvin säilyneen stalinistisen arkkitehtuurinsa ansiosta se on kuin neuvostoajan ulkomuseo. Nykyisen Sillamäen rakentaminen aloitettiin toisen maailmansodan jälkeen, pitkälti sotavankien voimin. Suomenlahden rannalle nousi teollisuuskaupunki, jossa jalostettiin uraania ja sotilaallisesti tärkeitä kemikaaleja. Tämän vuoksi kaupunki oli suljettu ja salattu. Kaupunki oli niin salainen, ettei sillä ollut edes nimeä kartoissa. Sillamäkeä kutsuttiin vain kaupungiksi numero seitsemän. Tulijoiden passit tarkastettiin kaupungin rajalla, ja se pysyi suljettuna aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti eli vuoteen 1991.

 

Palmsen kartano

Lahemaan kansallispuiston sydämessä sijaitsee kaunis ja perinteinen rikas Palmsen moisio sivurakennuksineen. Palmse on Viron tunnetuin kartano, joka kuului alun perin Tallinnan sisterssiläiselle Mikaelin nunnaluostarille. Vuosina 1676–1922 kartanoa hallinnoi von der Pahlen -suku, ja vuodesta 1972 kartano on ollut osa Lahemaan kansallispuiston aluetta. Päärakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jakob Stael von Holstein ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1679. Rakennus kärsi suuria tuhoja suuren Pohjan sodan aikana ja se kunnostettiin viimeistään vuoteen 1730 mennessä Arend Dietrich von der Pahlenin johdolla. Nykyinen barokkityylinen ilme on peräisin vuosien 1782–1785 rakennustöistä. Palmsen kartano on ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus puistoineen, puutarhoineen ja historiallisine rakennuksineen.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)