Nimiartikkelit[ Artikkelin loppu ]

Kiuruvetisiä nimiä ja sukuja: Kuopion ensimmäisen papin jälkeläisiä

Jarmo Paikkala

Kauhaset ilmaantuivat pysyvästi Kiuruvedelle varsin myöhään: v. 1836 tuli Iisalmen Haapajärven kylästä Kiuruveden Hautakylän Mäkelään kotivävyksi Hyvösille Risto (Krister) Kauhanen.Tämä Risto oli syntynyt Lapinlahden puolella Martikkalassa ja hänen isänsä Juhani v. 1780 naapurikylässä Lappetelässä. Juhanin isä Iivari oli kotoisin Pielaveden Taipaleen kylästä. Iivarin isä oli puolen lisalmen komppanian Taipaleen kylän ruodun nro 17 sotilas Ivar Argillander, alkuperäiseltä nimeltään Kauhanen hänkin.

Jos mennään vielä ajassa muutama polvi taaksepäin, päädytään Kuopion ensimmäiseen kirkkoherraan Eskil Matinpoikaan. Kuopion tai oikeammin silloinen Tavinsalmen seurakuntahan perustettiin v. 1547. Eskilin jälkeen seurakunnan kirkkoherrat kuuluivatkin sitten samaan sukuun 60 vuoden ajan.

Papistoa koskevien epävirallisten muistiinpanojen mukaan Eskil olisi ollut kotoisin Länsi-Uudeltamaalta Karjalohjan pitäjän Kauhalan kylästä, minkä mukaan häntä olisi Savossa alettu kutsua Kauhaseksi. 1500- luvun kirjallisista lähteistä ei nimelle enempää kuin syntyperääkään koskeville tiedoille löydy vahvistusta. Karjalohjalta ei myöskään ole tietoa Kauhala-nimisestä kylästä, seudun lähin Kauhala on Kirkkonummella.

Osa Eskilin jälkeläisistä on omaksunut pappisurallaan nimen Skopa, osa nimen Argillander (seutukunnan voutina). Tuo Argillander-nimi on muodostettu ajan hengen mukaisesti kantajansa kotipaikan, Savisaaren kartanon nimestä, sillä savi on latinaksi argilla. Suurin osa jälkeläisistä kuitenkin talonpoikaistui ja kulki edelleen Kauhanen-nimisinä; niin myös Kiuruvedelle 150 vuotta sitten päätynyt haara.

Se, että yksi tuon sukuhaaran jäsenistä käytti 1700-luvun puolimaissa sotilasnimenään Argillanderia, osoittaa miten vielä tuona aikana suku tiesi Kauhasten ja Argillanderien verisiteistä. Tässä tapauksessa ruotumies halusi ehkä julistaa kuuluvansa tuona aikana kukoistuskauttaan eläneeseen Argillander-sukuun, jonka edustajat olivat huomattavia kirkon- ja talousmiehiä. Osa tuosta suvusta lähti Pohjanmaalle, osa Venäjälle ja Preussiin, sai siellä mainetta ja ilmeisesti e1ää yhäkin Saksassa Argelander-nimen alla. Osa Argillandereista kuitenkin talonpoikaistui kuten Skopatkin. On ehkä hyvä tietää sekin, että Kuopion Argillanderien (siis Kauhasten) lisäksi on Suomessa myös muita samannimisiä sukuja.

Ruotumies Iivari ei siis kuulunut varsinaiseen Argillander-haaraan eikä häntä näin ollen pidä sekoittaa siihen ikätoveriinsa ja täyskaimaansa, joka toimi Savon ylisen kihlakunnan henkikirjoittajana.

Lähde: Kiuruvesi 2.4.1986

© Jarmo Paikkala ja Suomen Sukututkimusseura

[ Artikkelin alku ]