Nimiartikkelit[ Artikkelin loppu ]

Kiuruvetisiä nimiä ja sukuja: Suomen sodan valtti - Trumfin Antti

Jarmo Paikkala

Jo monia kuukausia sitten kyseltiin toimituksen kautta Kiuruvedellä pitkään eläneestä sukunimestä Trumf. Kyselijä arveli nimen olevan sotilasnimi. Tämä pitääkin paikkansa.

Kiuruveden Trumfien esi-isä oli Antti Antinpoika Trumph (Trumf), s. 1770. Hän asusteli Kärsämäellä Kassin sotilastorpassa aina siitä saakka kun värväytyi tai värvättiin Ruotsin armeijaan kesken Kustaan sodan juhannuksen alla 1791. Hänestä tuli Pohjanmaan rykmentin Pyhäjoen komppanian sotilas n:o 79. Sotilasura päättyi vasta seuraavassa sodassa, Suomen sodassa (1808-09), missä vihollinen ampui hänet. Missä vaiheessa sotaa tai missä taistelussa hän kaatui, ei ole tiedossani. Hänen vaimonsa, sotilaantytär Liisa Johantytär Skog (s. 1771), oli kuollut jo aiemmin, joten heidän lapsensa jäivät orvoiksi jo hyvin nuorina; kiuruvetisten Trumfien kannalta tärkein lapsi Anna 13-vuotiaana.

Oltuaan aikansa piikana eri taloissa Kärsämäen seudulla Anna muutti 1826 Piippolasta Luupuvedelle ja avioitui myöhemmin renki Abraham Leskisen kanssa. Annan tytär Fredrika Trumf oli nuorena tyttönä Hauta- ja Kalliokylän eri taloissa piikomassa. Hän avioitui Pekka Kaikkosen kanssa. Fredrikan poika Petter Johan Trumf muutti joskus vuoden 1870 tienoilla Koivujärvelle, jossa suku on pitkään sen jälkeen elänyt.

Kesällä 1985 Suomessa oli vain 25 Trumf-nimistä henkilöä. En tiedä, ovatko he kaikki tätä kiuruvetistä sukuhaaraa tai edes Suomen sodassa kuolleen Antti Trumfin jälkeläisiä, sillä 1700-luvulla Trumf oli sotilasnimenä käytössä muuallakin, mm. Kalajoella. Savon ulkopuolella sotilasnimet eivät kuitenkaan periytyneet, joten on mahdollista, että kaikki Trumfit ovat tätä samaa kiuruvetistä sukupuuta.

Trumfin nimeä voidaan sisältönsäkin puolesta pitää tyypillisenä sotilasnimenä. Lyhyt, komentokieleen helposti sopiva ruotsin sana trumf näet merkitsee 'valttia'.

Lähde: Kiuruvesi 6.8.1986

© Jarmo Paikkala ja Suomen Sukututkimusseura

[ Artikkelin alku ]