Nimiartikkelit[ Artikkelin loppu ]

Kiuruvetisiä nimiä ja sukuja: Pohjalaiset Loppukaarteet

Sirkka Paikkala

Savoon on tullut lähinnä 1700- ja 1800-luvulla paljon länsisuomalaisiakin. Tänne Pohjois-Savoon tulijat ovat olleet etupäässä keski- ja pohjoispohjalaisia, joilla tullessaan ei ole ollut sukunimeä. Heitä on synnyinseudullaan kutsuttu korkeintaan talon- tai torpan nimen mukaan, mutta periytyvää nimeä ei heillä ole ollut.

Savossa on taas ikimuistoiset ajat ollut tapana käyttää sukupolvelta toiselle siirtyvää sukunimeä. Niinpä papit ovat näille myöhemmille läntisillekin tulokkaille kirjanneet sukunimiksi joko heidän entisen, kotiasumuksensa nimen sellaisenaan (Kuonanoja, Rajakangas, Halmetoja, Mankolanaho) tai lisänneet siihen perisavolaisen nen-johtimen (Peräläinen tai Peränen, Korpelainen, Kauranen).

Olen havainnut, että joissakin tapauksissa kyseisen pohjalaisen talon tai torpan nimi on tyystin kadonnut eikä samanasuinen sukunimikään ole kotimaakunnassaan jäänyt eloon. Nimistä ei ole jäänyt muistitietoakaan, mutta sukunimi on sen sijaan säilynyt pitkään Savossa.

Kuvatunlainen vain Savossa säilynyt sukunimi on mm. Loppukaarteilla. Suomen nimitoimiston paikannimikokoelmissa ei tämännimistä paikkaa, taloa tai luonnonkohdetta löydy, ja sukunimikin on kiuruvetistynyt eikä sitä tapaa enää Pohjanmaalta. Nimen muoto paljastaa kuitenkin, että nimi ei ole voinut Savossa syntyä, eihän Kiuruvedellä ole talonnimiä otettu sukunimiksi ennen kuin tällä vuosisadalla.

Nimen varhaisempi asu on ollut t-loppuinen Loppukaarret, joskus Loppukaarto. Tuo sana kaarre, joka Kiuruvedellä merkitsee 'loivaa, pientä lahtea', tarkoittaa Keski- ja.Etelä-Pohjanmaan rannikkoseudulla matalaa kosteikkojen tai soiden välissä olevaa harjua, hiekkasärkkää. Loppukaarteen talo olisi sijainnut jonkinlaisen harjujonon loppupäässä.

Loppukaarteiden esi-isä Sakari Matinpoika Loppukaarto eli Loppukaarret saapui Kiuruvedellä n. 1815 Oulun tienoilta Lumijoelta, mistä en ole kuitenkaan huomannut Loppukaarret nimistä taloa, enkä liioin ole tarkistanut, missä Sakari Antinpoika olisi syntynyt. Hänen vaimonsa nimen (Anna Stavén eli Anna Bertilintytär Daavittala) perusteella voisi arvella Sakarin olleen kotoisin aika läheltä Oulua. Ehkäpä Oulussa oleva asutusalueen nimi Loppula on muodostunut tämän nimipesyeen pohjalta.

Lähde: Kiuruvesi 20.8.1986

© Sirkka Paikkala ja Suomen Sukututkimusseura

[ Artikkelin alku ]