Ajankohtaisten uutisten arkisto

6/2021 5/2021 4/2021   3/2021   2/2021   1/2021

 

Kesäkuu 2021

15.06.2021 SukuHaussa käyttökatkoja 17.6.

Sukuhaku siirretään uudelle palvelimelle ensi viikon torstaina 17.06.2021 klo 8.00 alkaen. SukuHaku ei ole siirron aikana käytettävissä. Käyttökatkon kestoa ei voida ennalta-arvioida, mutta katkoksesta pyritään tekemään mahdollisimman lyhyt. Pahoittelemme siirrosta mahdollisesti koituvaa harmia.

 

08.06.2021 Seura kesälomalla

Seuran on suljettu kesällä 23.6.–8.8.2021 eli Seuran asiakaspalvelu palvelee numerossa 050 3733 715 viimeisen kerran ennen kesätaukoa 22.6. Suomen Sukututkimusseura toivottaa kaikille aurinkoista kesää!

 

01.06.2021 Maanmittauslaitoksen historiallisten ilmakuvien arkisto avautuu verkossa 1.6.2021

Maanmittauslaitos julkaisee historiallisten ilmakuvien arkiston kansalaisten, yritysten ja organisaatioiden käyttöön. Yleisön saataville tulee kymmeniä tuhansia kuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Kuvia voi selata ja vertailla Paikkatietoikkunaan rakennetun työkalun avulla. Paikkatietoikkunassa käyttäjä voi katsoa yksittäistä historiallista ilmakuvaa sekä vertailla uusinta ilmakuvaa ja historiallista ilmakuvaa, ja tarkastella miten maisema on muuttunut. Ilmakuvilta voidaan nähdä paljon sellaista, mitä kartoille ei ole piirretty näkyväksi tiettyinä ajanjaksoina.

Kaikkiaan Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistoissa on 1,5 miljoonaa kuvaa, joista noin puolet on digitoitu. Arkisto koostuu Maanmittauslaitoksen omasta tuotannosta sekä laajasta Puolustusvoimien ja Blom Kartta Oy:n tuottamista kuvista, jotka on lahjoitettu Maanmittauslaitoksen arkistoon. Voit tutustua historiallisiin ilmakuviin täällä. Palvelu toimii parhaiten tietokoneen ruudulla ja käytettäessä normaalia hiirtä. Ohjeet palvelun käyttöönPalvelun käyttöön opastava video. Artikkeli 10 kysymystä historiallisista ilmakuvista.

 

Toukokuu 2021

31.05.2021 Seuran kirjasto avoinna keskiviikkona 16.6.2021 klo 13.00–18.00

Suomen Sukututkimusseuran kirjasto on avoinna keskiviikkona 16.6.2021 klo 13.00–18.00. Tällöin on mahdollista lainata etukäteen varattuja kirjoja ja palauttaa vanhoja lainoja. Lainattavat kirjat pitää varata sähköpostitse osoitteella kirjasto@genealogia.fi viimeistään tiistaina 15.6. Samalla on sovittava kirjastossa vierailun ajankohta (tunnin tarkkuudella). Jos haluat vain palauttaa vanhoja lainoja, ajanvarausta ei tarvita ja voit jättää palautettavat kirjat ovenpielessä olevaan laatikkoon. Mikäli sinulla on lainoja etkä pääse palauttamaan niitä 16.6., siirtyy eräpäiväsi 12. elokuuta. Kaikilta kirjastossa asioivilta edellytetään suojamaskin käyttöä.

Ennakkotietona syyskauden osalta kerrottakoon, että, mikäli epidemiatilanne antaa siihen mahdollisuuden, kirjasto avataan mahdollisimman normaaliin käyttöön torstaina 12.8.2021. Samalla kirjaston uudeksi aukioloajaksi tulee torstai klo 13.00–18.00. Lisäksi kirjasto on avoinna entiseen tapaansa kerran kuukaudessa lauantaisin klo 11.00–15.00. Syksyllä 2021 aukiololauantait ovat: 4.9., 2.10., 30.10. ja 4.12. Tarkemmin syksyn aukioloista ja mahdollisista turvaohjeista tiedotetaan elokuussa.

 

26.05.2021 Seurassa toteutettava palvelinsiirto

Kuluvan kevään aikana Seurassa toteutetaan verkkosivujen uudistamisen ja päivittämisen lisäksi myös muita muutoksia ja uudistuksia. Ajan saatossa Seuran vanha palvelin on hidastunut ja se on muuttunut epävakaaksi, minkä vuoksi palvelimesta joudutaan luopumaan. Palvelinsiirron yhteydessä Seuran nykyiset verkkosivut ja verkkopalvelut tullaan siirtämään uudelle palvelimelle loppukevään aikana. Siirrosta johtuen osa sivuista ja palveluista, kuten HisKin Lisätietoja seurakunnasta -toiminto, on ollut valitettavasti poissa käytöstä, mutta tilanne palautuu entiselleen palvelinvaihdon myötä.

Palvelinsiirron yhteydessä Seura luopuu kokonaan vanhojen 1990-luvulta periytyvien verkkosivujen osista ja vanhoista tietokannoista. Tästä johtuen esimerkiksi edellä mainituilta tietosivuilta löytyneet artikkelit ja muut julkaisut sekä Hautakivitietokanta tullaan siirtämään tutkittavaksi SukuHaku-aineistopalvelun kautta. Seuran vanhoista tietokannoista merimiehet, nimenmuutokset ja kuolleeksi julistetut on siirretty jo aikaisemmin SukuHakuun.

Koska SukuHakuun siirrettävänä on paljon aineistoa, siirto ei tapahdu hetkessä, ja tästä johtuen palvelujen ja aineistojen käytössä saattaa ilmetä katkoja. Mahdollisista pidemmistä käyttökatkoista tiedotetaan Seuran toimesta erikseen. Aineistosiirtojen edistymistä SukuHakuun voi seurata palvelun etusivuilta löytyvästä uusiempien aineistojen listauksesta. Lue lisää Seuran verkkopalvelujen kehityksestä.

 

25.05.2021 Uusi podcast Muolaan murteella

Uudessa podcastissa Jouko Paija kertoo saunomisesta ja vanhoista karjalaisista kansanparannustavoista ja -viisauksista Muolaan murteella.

 

18.05.2021 Toukokuun Jalmari on ilmestynyt

Tässä numerossa: Mitä yhteyttä on kylän kaavoituksella ja sukututkijalla?, Seuran verkkosivujen uudistaminen, Se, joka ei muista menneisyyttä, elää ilman tulevaisuutta, Suomen ensimmäiset naiset, Tommy Koukka – keskisuomalaisten ja savolaisten sukujen tutkija, Suomen ensimmäinen valokuva, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!.Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

 

11.05.2021 Genos 2/2021 on ilmestynyt!

Genos 2/2021 on ilmestynyt digitaalisena ja ilmestyy myös paperisena lähiviikkoina. Kaikki Seuran jäsenet voivat lukea lehden SukuHaun kautta tästä linkistä. Jotta pääset lukemaan lehden, sinun on ensin kirjauduttava SukuHakuun. SukuHaku-tunnukset ovat henkilökohtaiset ja ne on lähetetty sähköpostitse. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura@genealogia.fi. 

Tässä numerossa: Ulla Koskinen & Virpi Nissilä: Kirjuri, lainlukija ja pormestari Nils Erikinpoika ja hänen perheensä 1500–1600-lukujen Varsinais-Suomessa, Tapio Vähäkangas: Kurjalan kartanon varhaiset omistussuhteet, Heikki Vuorimies: Korpraali Jonas Kloberg – syntyperä ja sotilasura ja Santeri Palviainen: Keitä olivat Suojärven pogostan Kaitajärven ja Salmijärven kylien ensimmäiset asukkaat?.

Mukavia lukuhetkiä!

 

10.05.2021 Verkkosivun tietosivut uudistuivat

Seuran verkkosivuston tietosivut on uudistettu ja virtaviivaistettu. Niille on myös lisätty uusia linkkejä hyödyllisiin aineistoihin ja muutoinkin linkkien toimivuus on tarkistettu. Tietosivut muodostavat niin ikään sukututkimuksen perusoppaan, jonka avulla pääset alkuun omatoimisessa alkuperäislähteiden tutkimisessa. Mitä sukututkimus on? -sivuryhmästä löydät esittelyt seuraavista aiheista: Lisäksi löydät tietoa sukututkimuksen keskeisimmistä lähdeaineistoista sekä apua eri osa-alueiden, kuten henkilönimien, ja ryhmien, kuten sotilaiden tai siirtolaisten, tutkimiseen. Sukututkijan lähteet -sivuryhmästä löydät tietoa seuraavista aiheista: Jos haluat ehdottaa sivuille linkkejä, ota yhteyttä osoitteella seura@genealogia.fi. Antoisia tutkimushetkiä!

 

04.05.2021 Vastaa kyselyyn Seuran julkaisutoiminnasta

Suomen Sukututkimusseura haluaa kartoittaa tämän kertaisella kyselyllä, mitä mieltä Seuran jäsenet ja muut sukututkijat ovat Seuran julkaisutoiminnasta. Kyselyyn vastataan nimettömänä ja vastauksia käytetään Seuran julkaisutoiminnan kehittämiseen. Vastaaminen kestään vain muutaman minuutin. Kysely on avoinna 3.5.2021–6.6.2021. Palautteesi on meille tärkeä!

Siirry kyselyyn tästä!

 

Huhtikuu 2021

27.04.2021 Kevään Teemalauantain videot nyt Videokirjastossa!

Kevään Teemalauantain videot ovat nyt katsottavissa Seuran Videokirjastossa. Videokirjasto on Seuran jäsenetu ja vaatii kirjautumisen Jäsensivuille. Jäsensivuille kirjaudutaan verkkosivun oikeasta ylälaidasta. Tunnukset jäsensivuille löytyvät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostiviestistä. Mikäli et löydä tunnuksia, ota yhteyttä osoitteella seura@genealogia.fi.

Kevään Teemalauantain aiheena oli "Isonvihan vuodet 1713–1721 sukututkijan silmin" ja siellä pidettiin kolme asiantuntijaesitelmää:

Lisätietoja esitelmien sisällöstä löydän niin ikään Videokirjastosta. Mukavia katseluhetkiä!

 

27.04.2021 Seuran ensimmäisen puheenjohtajan Kustavi Grotenfeltin syntymästä 160 vuotta

Kustavi Grotenfelt (27.4.1861– 7.1.1928) oli suomalainen historiantutkija, Helsingin yliopiston professori, kirjailija, valtiopäivämies ja nuorsuomalaisen puolueen kansanedustaja. Hän toimi useissa opetusviroissa ja akateemisissa tehtävissä vuodesta 1888 lähtien sekä useita kertoja aatelissäädyssä sukunsa edustaja valtiopäivillä. Suomen Sukututkimusseuran ensimmäisenä puheenjohtajana hän toimi vuosina 1917–1928.

Grotenfelt oli myös nuorsuomalaisen puolueen kansanedustaja 1908–1909 ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1903–1905. Hänen teoksiaan ovat Suomen historia uskonpuhdistuksen aikakaudella ja Suomen historia Ruotsin mahtavuuden aikakaudella. Hän myös toimitti Kansallinen elämäkerrasto -sarjaa.

SukuHausta löytyy useita Grotenfeltin kirjoittamiaan artikkeleita. Lisäksi Sukututkijan verkkokaupasta voit käydä hänen syntymäpäivänsä kunniaksi lataamassa artikkelin Muutamia tietoja Suomen aatelistosta uuden ajan alulla

 

26.04.2021 Seuran kirjeenvaihtajajäsen Raivo Maine Sukuni salat -ohjelmassa

Maanataina 26.4. esitettävässä MTV3:n Sukuni salat -ohjelmassa tutustutaan Hjallis Harkimon sukujuuriin, jotka vievät muun muassa Hansa-ajan Rääveliin eli Tallinnaa. Jaksossa esiintyy myös Seuran kirjeenvaihtajajäsen, Eesti Genealoogia Seltsin puheenjohtaja Raivo Maine, joka on myös monille tuttu Seuran Viroon suuntautuneilta jäsenmatkoilta. Sukuni salat-ohjelma maanantaisin MTV3-kanavalla klo 20.00 ja MTV3 Katsomossa.

 

26.04.2021 HisKi lähteenä epidemiologisessa tutkimusartikkelissa

Seura luovutti muutama vuosi sitten epidemioita tutkivien tutkimusryhmien käyttöön HisKi-aineiston. Aineisto on nyt tuottanut ensimmäisen tutkimusartikkelin, joka julkaistiin 21.4. 2021, Proceedings of Royal Society B -julkaisusarjassa.

Tutkimuksessa kirkonkirjoissa mainittuja kuolinsyitä tutkimalla selvitettiin, kuinka runsas kylien määrä vähensi 1800-luvulla mm. riskiä kuolla isorokkoon, kun taas runsas talomäärä kylissä lisäsi hinkuyskä- ja tuhkarokko epidemian kestoa kunnassa.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston sivuilta.

 

20.04.2021 Genoksen toimittaja Mari Välimäki väitteli opiskelijoiden esiaviollisista suhteista 1600-luvun Turussa ja Uppsalassa

Väitöskirjassaan Esiaviolliset suhteet ja toimijuus Ruotsin yliopistokaupungeissa 1600-luvun lopulla Mari Välimäki tarkasteli opiskelijoiden sekä heidän kanssaan seurustelleiden nuorten naisten esiaviollisten suhteiden käsittelyä Uppsalan yliopiston ja Turun kuninkaallisen akatemian konsistoreissa sekä Turussa kaupungin tuomioistuimissa. Tutkimuksessa selvisi, että opiskelijat eivät saaneet osakseen erityiskohtelua yliopistojen omien tuomioistuinten käsittelyssä.

Siveysrikoksiin liittyvä lainsäädäntö kiristyi 1600-luvun Ruotsissa ja esiaviollinen seksuaalinen kanssakäyminen oli lailla kielletty. Kansan parissa pitkäaikaiset intiimit esiaviolliset suhteet kuitenkin hyväksyttiin.

Naisten aseman on nähty heikentyneen siveysrikoksiin liittyneiden oikeuskäytäntöjen muutosten myötä 1600-luvun lopulla. Naisilla oli kuitenkin oikeus vaatia korvausta rikotusta avioliittolupauksesta ja miesten odotettiin kantavan vastuunsa.

Lue lisää Välimäen väitöksestä Turun yliopiston verkkosivulta ja Ylen haastattelusta.  Koko väitöskirjan voit ladata ja lukea täältä.

 

20.04.2021 Seuran kevätkokous

Suomen Sukututkimusseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin lauantaina 17.4.2021 Zoom-etäyhteydellä. Kokoukseen osallistui 26 henkilöä ja puheenjohtajana toi Tommy Koukka.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 11 §:n mukaiset asiat eli vuosikertomus ja toimintakertomus vuodelta 2020. Kokous päätti vahvistaa tilinpäätöksen. Tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja esittivät vastuuvapauden myöntämistä hallitukselle ja toiminnanjohtajalle, minkä kokous päätti myöntää.

Kaksikielinen vuosikertomus on luettavissa täällä.

Kokouksen jälkeen kuultiin dosentti Kristiina Kalleisen esitelmä ”Eräs tapa kirjoittaa suvun historiaa – Nordenskiöld-suku Suomessa”.

 

20.04.2021 Huhtikuun Jalmari on ilmestynyt

Tässä numerossa: HisKi – hyvä renki, huono isäntä, Suku 2021 -tapahtuman avajaispuhe, HisKi kompletteras med nya uppgifter, Minä ja HisKi, Samfundets nättjänster, Pyövelin kivittäminen, Jouko Niemelä – Etelä-pohjanmaan tutkija, Virtain Kurjenkylän varhaishistoria, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!.

Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea Jäsensivuilta. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

 

19.04.2021 Hyvän Seuran kuukausikahvit

Kevätkaudella järjestetään ensimmäistä kertaa Hyvän Seuran kuukausikahvit. Kyseessä on verkossa Zoom-alustalla järjestettävä kaikille sukututkijoille ja sukuharrastajille avoin tilaisuus, jossa keskustellaan sukututkimukseen liittyvistä aiheista. Kyseessä ei ole koulutus tai neuvonta, eikä tilaisuutta tallenneta, vaan tarkoituksena on saada aikaan aitoa keskustelua ja ajatustenvaihtoa osallistujien kesken reaaliajassa.

Ensimmäinen tilaisuus pidetään torstaina 29.4.2021 kello 18–19 ja silloin keskustellaan HisKi-tietokannasta ja erityisesti joukkoistetusta HisKi-tallennuksesta. Kevätkauden toinen tilaisuus on torstaina 27.5. samaan kellonaikaan ja teema on Seuran verkkosivut ja niiltä löytyvät aineistot. Kuukausikahvien keskustelun vetäjinä toimivat Seuran jäsenneuvoja Juha Vuorela ja verkkopalveluasiantuntija Mikko Kuitula. Osallistumislinkki julkaistaan kuukausikahvien Facebook-tapahtumassa ja Seuran verkkosivuilla päivä ennen kahveja.

Mikäli kevätkaudella järjestettävillä kuukausikahveilla riittää osallistujia, tarkoituksena on järjestää niitä myös jatkossa kuukauden viimeisinä torstaipäivinä lukuun ottamatta kesä- ja joulutaukoja. Jokaisella kerralla on uusi aihe ja vetäjien lisäksi kahveille kutsutaan myös vierailijoita. Ehdotuksia mahdollisiksi teemoiksi voi lähettää kuukausikahvien vetäjille.

Tervetuloa mukaan kuukausikahveille OMM- eli Oma Muki Mukaan -periaatteella!

 

19.04.2021 Kirjan ja ruusun päivän kunniaksi Sukutarinat 2017, 2018 ja 2019 yhteishintaan 15 €!

Seura viettää Kirjan ja ruusun päivää 23.4.2021, minkä kunniaksi saat Sukutarinat 20172018 ja 2019 yhteishintaan 15 €. Saat kirjat yhteishintaa tekemällä tilauksen Tiedekirjasta puhelimitse (09-635 177) tai sähköpostitse (tiedekirja@tsv.fi), tai ostamalla ne Tiedekirjan myymälästä (Snellmaninkatu 13, Helsinki). Tarjous on voimassa 19.–25.4.2021.

 

13.04.2021 Teemalauantai: Isonvihan vuodet 1713–1721 sukututkijan silmin 24.4.

Kevään 2021 Teemalauantai järjestetään 24.4.2021 klo 10.00–12.15 etäyhteyden avulla. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistumiseen vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen Sukututkijan verkkokaupassa. Lue lisää ohjelmasta. Tervetuloa mukaan!

 

Maaliskuu 2021

29.03.2021 Nu distansutbildning även på svenska!

Genealogiska Samfundet i Finlands utbildningsprogram omfattar nu också distansutbildningsdagar på svenska. Under senvåren erbjuds två distansutbildningsdagen.

  1. Inleda din forskning och bli bekant med utbudet på internet. Den 21.4.2021 och 28.4.2021.
  2. Forska i kyrkoböcker på internet. Den 19.5.2021 och 26.5.2021.

Anmälan görs via Släktforskarens webbutikLäs mer om utbildningsdagarna. Genealogiska Samfundet erbjuder distansutbildningsdagar på svenska också under hösten 2021.

 

23.03.2021 Suku 2021 -tapahtuma keräsi valtavan yleisön

Suku 2021 -tapahtumaa vietettiin viikonloppuna 20. –21.3.2021. Valtakunnallisia sukututkimuspäiviä vietettiin nyt jo 43. kerran, mutta nyt ensimmäisen kerran tapahtumapaikkana oli verkko.

Tapahtuman avajaisissa julkistettiin – 30. kerran – Vuoden sukukirja, joka vuonna 2020 on Pärssisten sukuseuran kustantama teos Mitäs myö Pärssiset. Karjalaisen suvun 500 rauhan ja sodan vuotta. Lisäksi avajaisissa julkistettiin Suomalaisen sukututkimuksen kultaisen ansiomitalin saaja. Se myönnettiin diplomi-insinööri Jouni Maliselle, joka on luonut kirkonkirjojen historiakirjojen hakuohjelman HisKin.

Ohjelmassa oli kahdeksan asiantuntijaesitelmää, jotka tavalla tai toiselle liittyivät vuonna 1721 päättyneeseen isoonvihaan, jonka muistovuotta Seuran viettää tänä vuonna. Esitelmät käsittelivät paitsi venäläisten miehitysaikaa, myös suurta Pohjan sotaa sekä Suomen ja Inkerinmaan olojen järjestämistä venäläisten poistuttua. Tapahtuman osallistujat seurasivat esitelmiä tiiviisti ja jokainen niistä keräsi 400–500 kuulijaa.

Lauantaipäivän päätteeksi noin 150 kävijää tutustui Lottamuseon verkkonäyttelyyn Lotta Svärd 100 vuotta yhteiskuntavastuuta. Näyttely herättikin kierroksen jälkeen paljon kysymyksiä lottien toiminnasta ja tutkimisesta.

Tapahtumassa oli tarjolla sukututkimusneuvontaa eri aihepiireistä sekä tallenteina tietoiskuja sukututkimuksen lähteistä ja apuvälineistä. Virtuaalisessa messuhallissa tapahtuman osallistujat pääsivät tutustumaan 14 sukututkimusyhdistyksen tai muun tahon toimintaan esittelyvideoiden ja etäyhteyksien kautta. Messuhallissa vierailtiinkin ahkerasti, noin 1 400 kertaa viikonlopun aikana.

Suku 2021 -tapahtuma onnistui erinomaisesti. Ohjelma oli mielenkiintoista ja esitelmöitsijöille esitettiin kysymyksiä ruuhkaksi asti. Myös tekniikka toimi hyvin. Tapahtuma keräsi suuren yleisön. Kahden päivänä aikana osallistujia oli yhteensä kaikkiaan noin 2 200 aina Ruotsia, Iso-Britanniaa, Espanjaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Seura kiittää lämpimästi Suku 2021 -tapahtuman esitelmöitsijöitä, neuvojia ja näytteilleasettajia sekä runsasta yleisöä osallistumisesta!

 

23.03.2021 Tervetuloa kevätkokouspäivään!

Suomen Sukututkimusseuran kevätkokous pidetään lauantaina 17.4.2021 klo 10.00 alkaen Zoom-etäyhteydellä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 11 §:n mukaiset asiat. Kokouksen esityslista ja vuosikertomus ovat luettavissa verkkosivuston jäsensivuilla. Tilinpäätös tulee jäsensivuille tilintarkastuksen jälkeen 25.3.2021.

Heti kokouksen jälkeen kuullaan VTT, dosentti Kristiina Kalleisen esitelmä ”Eräs tapa kirjoittaa suvun historiaa — Nordenskiöld-suku Suomessa”. Siinä tarkastellaan, miten sukuhistoriaa voidaan kirjoittaa akateemista lähtökohdista. Dosentti Kristiina Kalleinen kertoo, kuinka hän rakensi Nordenskiöld-suvun historiaa teoksessaan Nils Gustaf Nordenskiöld – Vuorimiehen ja tiedemiehen elämä ilmestyi (2019). Kalleinen pohtii historiallisten faktojen merkitystä kertomuksessa, jolla on yksittäisiä osiaan suurempi merkitys osana vielä suurempaa kokonaisuutta historian jatkumossa.

Kevätkokoukseen on ilmoittauduttava osoitteella seura@genealogia.fi 15.4.2021 klo 16.00 mennessä.

 

20.03.2021 Pärssisten sukukirja Vuoden sukukirja 2020

Vuoden sukukirja 2020 julkistettiin tänään Suomen Sukututkimusseuran järjestämässä Suku 2021 -tapahtumassa. Vuoden sukukirjaksi valittiin Pärssisten sukuseuran kustantama teos Mitäs myö Pärssiset. Karjalaisen suvun 500 rauhan ja sodan vuotta.

Suomen Sukututkimusseura järjesti Vuoden sukukirja -kilpailun nyt 30. kerran. Kilpailun raatiin kuuluivat Christer Kuvaja (puheenjohtaja) sekä Eeva Hasunen, Tommy Koukka ja Elina Maaniitty.

Kilpailuun osallistui noin 30 teosta. Raati oli arvioissaan enimmäkseen yksimielinen ja piti pääosaa kirjoista mielenkiintoisina. Varsinaisten sukukirjojen lisäksi kilpailuun oli lähetetty elämäkertateoksia ja kaksi kaunokirjallista teosta.

Vuoden sukukirjaksi 2020 valittiin Kyösti Pärssisen toimittama kaksiosainen teos Mitäs myö Pärssiset. Karjalaisen suvun 500 rauhan ja sodan vuotta. Teoksessa on yli tuhat sivua. Sen ensimmäisessä osassa kuvataan suvun historiaa ja toisessa osaa julkaistaan sukutaulut.

Raadin mukaan teos on huolellisen työn tulos ja siinä on kiitettävästi kiinnitetty huomiota historialliseen kontekstiin. Sukutaulut ja lähdeluettelot ovat selkeitä. Taitto on ammattimaisesti toteutettu ja kirjojen kannet ovat onnistuneita. Monipuolinen ja kattava teos, jossa on hyödynnetty myös DNA-testaamista.

Raati päätti myöntää lisäksi kaksi kunniamainintaa:

– Tiina Jäger: Kasken kasvattamat. Iivar Piiraisen jälkipolvet Huhtilammelta Härmiin

– Kirsti Pasanen: Kukkoset Joensuun kylässä ja kaupungissa

 

20.03.2021 Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali Jouni Maliselle

Suomen Sukututkimusseuran hallitus on päättänyt myöntää Suomalaisen sukututkimuksen kultaisen ansiomitalin diplomi-insinööri Jouni Maliselle.

Jouni Malinen on luonut kirkonkirjojen historiakirjojen hakuohjelman HisKin, joka on suomalaisen sukututkimuksen keskeisin ja eniten käytetyin verkkopalvelu. Malinen koodasi HisKin hakualgoritmin vuonna 1996 sekä rakensi tietokantaohjelmiston ja käyttöliittymän. Hän on toiminut jo 25 vuoden ajan myös tietokannan ylläpitäjänä.

Suomen Sukututkimusseuran onnittelee Jouni Malista kultaisen ansiomitalin johdosta.

 

16.03.2021 Maaliskuun Jalmari on ilmestynyt 

Tässä numerossa: Etäyhteyksin eroon eristäytyneisyydestä, Tarinani sukututkijana, 10 kysymystä SukuHausta, Kuolemansyyntutkinta 1642, Keskeytynyt saarna, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!

Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea Jäsensivuilta. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

                       

09.03.2021 Suku 2021-tapahtuma 20.–21.3.2021 – tule mukaan sukututkimuksen virtuaaliseen suurtapahtumaan

Valtakunnalliset sukututkimuspäivät järjestetään tänä vuonna 43. kerran ja ne ovat maamme suurin sukututkimustapahtuma. Tapahtumassa vietetään tänä vuonna isonvihan ja sen päättymisen muistovuotta 1721. Vuonna 1721 päättynyt isoviha eli venäläismiehitys oli ankaraa aikaa esivanhemmillemme.

Luvassa on:

- Isoonvihaan liittyvää korkeatasoista esitelmäohjelmaa
- Sukututkimusneuvontaa eri teemosta 
- Tietoiskuja videotallenteina
- Virtuaalinen messuhalli, jossa sukututkimuskentän toimijat esittelevät toimintaansa videoiden ja reaaliaikaisten keskustelukanavien kautta 
- Opastus Lottamuseon verkkonäyttelyyn "Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta"

Tapahtuma on maksuton, mutta, mikäli haluat osallistua reaaliaikaiseen ohjelmaan (esitelmät, neuvonta, Lottamuseon opastus), ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Ilmoittautuminen tapahtuu Sukututkijan verkkokaupan kautta.

Tervetuloa mukaan!

 

Helmikuu 2021

17.02.2021 Genos 1/2021 on ilmestynyt! Numeron teemana on naimattomuus

Genos 1/2021 on ilmestynyt digitaalisena sekä paperisena. Kaikki Seuran jäsenet voivat lukea lehden SukuHaun kautta. Jotta pääset lukemaan lehden, sinun on ensin kirjauduttava SukuHakuun. SukuHaku-tunnukset ovat henkilökohtaiset ja ne on lähetetty sähköpostitse. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi.

Numeron teemana on tällä kertaa naimattomuus ja se sisältää seuraavat vertaisarvioidut artikkelit: Maija Ojala-Fulwood: "Nuoret, naimattomat ja liikkuvat. Kisällien työperäinen siirtolaisuus esimodernissa Ruotsissa", Eeva Kotioja: "Perintöosa, velkakirja, testamentti. Ehrnroothin sukuyhteisö luomassa taloudellista vakautta autonomian ajan Suomessa" ja Laika Nevalainen: "Kotoisuutta, valmiita aterioita ja huolenpitoa. Perhetalouden käytännölliset, taloudelliset ja emotionaaliset edut ja merkitykset keskiluokkaisille poikamiehille 1900-luvun alun Helsingissä".

 

17.02.2021 Helmikuun Jalmari on ilmestynyt

Tässä numerossa: Historian rajapinnoilla, Jäsenkyselyn tuloksia, Isän jäljillä, Suur-Ikaalisten Sukututkijat ry, Sukututkimusyhdistysten yhteistoiminnasta, HisKin täydentäminen uusilla tiedoilla, Isa von Troil ja aatelissukujen historia, Seuran verkkopalveluasiantuntija tentissä, Lyhytikäinen Ravattulan rälssisäteri Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!

Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea Jäsensivuilta. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

 

Tammikuu 2021

20.01.2021 Etäkoulutuksia, sukututkimusneuvontaa ja Genomitiedon iltakoulu etänä!

Tänä keväänä Seuran järjestää laajan valikoiman sukututkimuskoulutusta Zoom-etäyhteydällä. Etäkoulutustarjonnasta löytyy sopivia kursseja niin aloittelijoille kuin pidemmällekin ehtineille aina geneettisestä sukututkimuksestä sukutarinoiden kirjoittamiseen. Koulutuksiin osallistuminen on maksutonta, kiitos Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston tuen! Lue lisää etäkoulutuksista ja ilmoittaudu mukaan Sukututkijan verkkokaupassa.

Etäkoulutukset taltioidaan ja niiden tallenteet sekä muutamat muut etäluennot ovat tai tulevat katseltaviksi Seuran YouTube-kanavalle. Tallenteet ovat toistaiseksi maksuttomia, mutta katseluoikeus niihin täytyy hankkia Sukututkijan verkkokaupasta.

Etäkoulutusten lisäksi Seura järjestää jäsenille kerran kuukaudessa sukututkimus-neuvontaa niin perinteisistä sukututkimuksen lähteistä ja solmuista kuin tietosuoja-asioista. Lue lisää sukututkimus- ja tietosuojaneuvonnasta!

Keväällä jäsenille järjestetään myös Genomitiedon iltakoulu, tällä kertaa etäyhteydellä. Genomitiedon iltakoulussa pidetään ensin alustus johonkin geneettisen sukututkimuksen aiheeseen ja tämän jälkeen osallistujat voivat kysyä neuvoja joko omaan tutkimukseensa tai yleisesti geneettiseen sukututkimukseen liittyen. Lue lisää Genoitiedon iltakoulusta!

 

19.01.2021 Tammikuun Jalmari on ilmestynyt

Tässä numerossa: Kiitävi aika, vierähtävät vuodet…, Seuran verkkopalvelut, Salon Seudun Sukututkijat ry, Kerjäläispojan kevät vuoden 1697 Turussa, Kupittaan kylpylä, Kuulumisia meiltä ja maailmalta ja Uusia aineistoja SukuHakuun!

Tämä ja aikaisemmin ilmestyneet Jalmarit voit lukea Jäsensivuilta. Jäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista. Mikäli Jalmari ei ole tullut sähköpostiisi, vaikka olet jäsen, otathan yhteyttä Seuraan osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huom! Tarkista kuitenkin ensin roskapostikansiosi.

 

18.01.2021 Asiakaspalvelupuhelin palvelee 19.1.2021 poikkeuksellisesti klo 14.00–17.00

Seuran asiakaspalvelupuhelin 050 3733 715 palvelee huomenna tiistaina 19.1.2021 poikkeuksellisesti klo 14.00-17.00.

 

13.01.2021 Sukutarinakilpailu 2021

Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2021. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Osallistuminen

Sukutarinakilpailu 2021 on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan kuitenkin korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä, esimerkiksi keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä ei pidä käyttää.

Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 11.1.–29.8.2021 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu@genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erilisinä tiedostoina.

Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.

Voittajan valinta

Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7–10 tarinaa, jotka julkaistaan Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan Sukututkimusseuran syyskokouksessa marraskuussa 2021.

Suomen Sukututkimusseura julkaisee Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä kokoelman Sukutarinat 2021. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Sukututkimusseuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisussa. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.

 

11.01.2021  Jäsenmaksulaskutus on alkanut

Seuran jäsenmaksulaskutus vuodelle 2021 on alkanut viime viikon loppupuolella. Kaikkien jäsenten laskuja ei lähetetä samalla kertaa eli laskuja tipahtelee sähköposteihin ja postiluukkuihin ainakin ensi viikoon asti. Jäsenmaksu on tuttu 39 € Digi-Genoksella tai 39 € + 5 € elikkäs 44 € paperisella Genoksella.

Suurin osa jäsenmaksulaskuista tulee sähköpostitse, joten tarkkailethan sähköpostiasi ja myös sähköpostin roskapostikansiota, sillä laskuja päätyy aina sinne. Laskun lähettäjä on noreply@apix.fi ja viestin otsikko "Suomen Sukututkimusseura jäsenlasku" ja laskunnumero.

Jos sinulla on kysyttävää laskusta tai laskua ei kuulu, otathan yhteyttä osoitteella seura(a)genealogia.fi! Huomaathan, että voit myös tilata Seuran laskun e-laskuna suoraan verkkopankkiisi!

tiedekirja mainos (mainos 1 - Tiedekirja.png)