HisKi

Sukututkijan apuna on useita tietokantoja, joista voi hakea tietoa erilaisin hakuehdoin. Tietokannoista tärkein on HisKi-tietokanta. HisKi on kirkonkirjoihin kuuluvien kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloiden hakemistotietokanta. Tietokanta ei sisällä tietoja kaikista Suomen seurakunnista, koska kaikkia historiakirjoja ei ole vielä syötetty tietokoneelle. Uusia seurakuntia lisätään sitä mukaa, kun niitä saadaan valmiiksi. Hakuohjelma rajoittaa näkyvillä olevat tapahtumat 100 vuotta vanhempiin. Tarkempia tietoja käytettävissä olevista tiedoista saa tilastot-toiminnolla.

Historiakirjojen tiedot on tallennettu tietokoneelle ja normalisoitu sellaiseen muotoon, että tietohakujen teko niistä on mahdollista. Etunimien normalisointi on varsin pitkällä, mutta muiden kenttien tekstit ovat vielä suurilta osin normalisoimatta. Tiedot on tarkoitettu nimenomaan hakukäyttöön eikä korvaamaan alkuperäisiä historiakirjoja tai niistä tehtyjä kopioita (ns. mustat kirjat). Tietoja ei ole tarkistettu ja niissä voi olla virheitä, minkä vuoksi kaikki tiedot tulisi tarkistaa alkuperäisistä lähteistä.

Seurakuntaluettelo

Kun halutut seurakunnat on valittu hakuun, päästään kirjavalikkoon. Siitä voidaan valita, mistä kirjasta halutaan etsiä tietoja. Jos hakuun on valittu vain yksi seurakunta, näytetään ruudulla vain ne kirjat, joista on käytettävissä tietoja. Lisäksi tällöin näytetään painonapin alla ne vuodet, joilta tapahtumat ovat. Jos seurakunnasta on kirjoitettu tarkempia tietoja, näytetään nämä painonappien alapuolella.

Hakulomakkeet

Hakuehdot syötetään hakulomakkeeseen ja ne lähetetään palvelimelle, joka palauttaa tietokannasta löytyneet tiedot taulukossa. Kun halutut hakuehdot on syötetty lomakkeeseen, haku käynnistetään klikkaamalla lomakkeen Hae-näppäintä.

Eri kirjoissa olevista yhteisistä kentistä samoin kuin kastettujen, vihittyjen, haudattujen ja muuttaneiden luetteloista on omat ohjeensa.

Haun tekeminen

Historiakirjoissa olevat tekstit on pyritty normalisoimaan hakua varten nykyaikaiseen kirjoitusmuotoon. Esimerkiksi kirjoissa esiintyvät etunimet Henr., Henric, Hinric, jne. on normalisoitu muotoon Henrik. Sinänsä tällä normalisoidulla muodolla ei ole väliä, sillä sitä käytetetään vain haun apuna. Haun tulokset näytetään kuitenkin alkuperäisessä muodossa. Eli haettiinpa tietoja nimellä Henric, Henrik, Heikki yms. saadaan samat tulokset. Parhaiten haku onnistuu käyttämällä nykyaikaista nimen kirjoitusasua, tosin tiedot löytyvät useilla eri kirjoitusasuilla (esimerkiksi kaikilla historiakirjoissa esiintyneillä kirjoitusmuodoilla).

Normalisoinnissa ei ole haluttu ottaa kantaa siihen, mitä muotoa nimestä tulisi sukututkimuksessa käyttää, ja haun tulokset näytetäänkin siinä muodossa, kuin ne ovat alkuperäisessä lähteessä.

Jos tietojen löytymisessä on ongelmia, kannattaa lukea ohjeita hakutekstin syöttämisestä. Niistä selviää myös käytössä olevat jokerimerkit ja muut hakuteksteihin liittyvät erityiskomennot. Ohjeisiin on otettu myös muutama esimerkkihaku, jotka voivat auttaa haun käytön oppimista.

Palaute

Kaikki havainnot virheistä ja kommentit käytöstä yms. ovat tervetulleita. Palautteen ja ehdotuksia hakuohjelmaan kaivatuista uusista toiminnoista voi lähettää Jouni Maliselle.

 

Uudet Hiski-tallentajan ohjeet.

tiedekirja mainos (mainos 1 - Tiedekirja.png)