Kirjastopalvelut

Suomen Sukututkimusseuran kirjasto toimii Seuran tiloissa Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Liisankatu 16 A. Se on yleisölle avoin sukututkimuksen ja henkilöhistorian tieteellinen erikoiskirjasto, jonne aukioloaikoina kuka tahansa voi tulla tutustumaan kokoelmaan. Kirjastosta annetaan myös koti- ja kaukolainoja.

Kirjaston kokoelman kartuttaminen aloitettiin heti Seuran perustamisvuonna 1917. Vuonna 1931 kirjasto sai monien muiden tieteellisten kirjastojen kanssa asettua aiemmin eduskunnan käytössä olleeseen Säätytaloon. Vuosina 1988-97 kirjasto toimi Mariankatu 7:ssä ja vuodesta 1997 Seuran nykyisissä toimitiloissa Liisankatu 16:ssa.

Kokoelman laajuus on tällä hetkellä yli 40.000 nidettä eli noin 710 hyllymetriä. Kirjasto on Pohjoismaiden suurin suku- ja henkilöhistorian erikoiskirjasto.

Katso kirjaston esittelyvideo Kirjastokaistalla.

 

Kirjastotietokanta


Kirjaston kokoelma on valtaosin PrettyLib-kirjastotietokannassa
, jota voi käyttää Seuran verkkosivustolla tai kirjaston asiakaspäätteillä.

 

Lukusali


Kirjaston lukusalissa on 11 lukupaikkaa ja kaksi asiakaspäätettä internetin ja CD-ROM- ja DVD-levyjen käyttöä varten. Asiakaspääte on syytä
varata etukäteen. Kirjastossa on langaton verkko, jonka tunnuksen saa kirjastonhoitajalta. Kirjastossa saa käyttää kannettavaa tietokonetta ja digikameraa.

Osa kirjaston aineistosta on käytettävissä ainoastaan lukusalissa eikä sitä lainata. Seuraavaa aineistoa ei lainata:

Yrityshistoriikit sekä elämäkerrat ja muistelmat on sijoitettu varastoon ja ne on tilattava etukäteen.

 

Lainaaminen, uusiminen ja palautus


Kirjastolla on oma kirjastokortti. Kortti on Seuran jäsenille ilmainen, muille sen hinta on 8 €. Hakemus tehdään kirjastossa paikan päällä. Kotilainoja annetaan ainoastaan kirjastokortin haltijoille. Laina-aika on neljä viikkoa. Lainat palautetaan kirjaston aukioloaikoina.

Lainan voi uusia eräpäivään mennessä, mikäli siitä ei ole varauksia. Uusimisen voi tehdä myös sähköpostitse Seuran palvelusähköpostiin, mutta enintään viisi kertaa peräkkäin. Sen jälkeen kirja on tuotava kirjastoon uudelleen lainattavaksi. Mikäli lainasta on lähetetty myöhästymishuomautus, se voidaan uusia vain kirjastossa. Kirjastotietokannasta voi etukäteen tarkistaa, onko julkaisu paikalla ja lainattavissa. Tämä näkyy nimekkeen tarkemmista tiedoista, jotka saa esille klikkaamalla nimekettä hakutuloksessa.

 

Varaaminen


Lainassa olevaa aineistoa voi varata kirjastossa. Varatun aineiston saapumisesta ilmoitetaan postitse ja sähköpostitse. Varastosta tilatut julkaisut (yrityshistoriikit, elämäkerrat ja muistelmat) ovat paikalla kirjastossa seuraavana aukiolopäivänä tilauksesta. Mikäli julkaisu ei poikkeuksellisesti ole seuraavana aukiolopäivänä käytettävissä, siitä ilmoitetaan asiakkaalle sähköpostitse tai puhelimitse. Aineistoa pidetään varattuna kaksi viikkoa.

 

Kaukolainat


Kaukolainoja toimitetaan yleisölle avoimiin kirjastoihin ja arkistoihin, jotka käsittelevät kaukolainoja. Asiakas tekee kaukolainapyynnön käyttämäänsä kirjastoon tai arkistoon, joka tilaa kaukolainan. Seuran kirjastokorttia ei silloin tarvita. Asiakas maksaa tilaajakirjastolle tai -arkistolle kaukolainan kulut tai tilaajan hinnaston mukaisen kiinteän kaukopalvelumaksun. Seuran kirjaston palveluhinnastossa ilmoitetaan kaukopalvelun kulut, jotka Seura laskuttaa tilaavalta kirjastolta tai arkistolta.

Kirjastot ja arkistot lähettävät kaukolainatilauksensa Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon sähköpostitse. Tilauksessa ilmoitetaan tilaajakirjaston yhteystiedot, laskutusosoite, yhteyshenkilö sekä tilattavan julkaisun tekijä, nimeke, ISBN ja/tai ISSN, julkaisupaikka ja -vuosi sekä lähdeviite. Tarvittaessa voidaan lisätä Tarvitaan viimeistään -päivämäärä, jonka jälkeen tilaus peruuntuu.

 

Tietopalvelu

 
Kirjaston kopiokoneella asiakkaat voivat ottaa itsepalvelukopioita. Kirjasto toimittaa tilauksesta maksullisia jäljenteitä kokoelmissaan olevasta aineistosta tekijänoikeussäännösten puitteissa. Kopioitavasta aineistosta ilmoitetaan tekijän, nimekkeen ja lähdeviitteen lisäksi jatkuvan julkaisun nimeke, ISSN/ISBN, vuosikerta tai volyymi ja numero sekä kopioitavat sivut.

Kirjastosta voi tilata myös maksullisen tiedonhaun kokoelmaan kuuluvista julkaisuista, tietokannoista tai DVD- ja CD-ROM-levyiltä. Tutustu tietopalvelun maksuihin palveluhinnastossa.

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)