Kirjasto

 

Suomen Sukututkimusseuran kirjasto on Pohjoismaiden suurin sukututkimuksen ja henkilöhistorian erikoiskirjasto, jonka kokoelmaan kuuluu yli 40 000 nidettä eli noin 710 hyllymetriä. Kirjasto sijaitsee Helsingissä Kruununhaassa Seuran toimitiloissa osoitteessa Liisankatu 16 A 12. Kirjasto on kaikille avoin sen aukioloaikoina. Kirjastosta saa myös kotilainoja, mutta kaukolainoja ei lähetetä. Kirjaston esittelyvideo on katseltavissa Kirjastokanavalla ja verkosta löytyvät kirjaston käyttösäännöt. Seuran kirjasto on avoinna normaalisti torstaipäivinä klo 13–18. Kirjasto on myös avoinna yhtenä lauantaina kuukaudessa klo 11.00–15.00. Syksyllä 2021 aukiololauantait ovat: 4.9., 2.10., 30.10. ja 4.12.

Kirjaston kokoelmaa alettiin rakentaa jo 1917, Suomen Sukututkimusseuran perustamisvuonna. Vuonna 1931 Seuran kirjasto pääsi muuttamaan Säätytalolle monien muiden tieteellisten seurojen muassa. Vuosina 1988–1997 kirjasto toimi osoitteessa Mariankatu 7 ja nykyiset tilat kirjasto sai käyttöönsä vuonna 1997, kun Suomen Sukututkimusseura muutti Liisankadun huoneistoon.

 

Kirjasto korona-aikana

Kirjastossa noudatetaan Aluehallintoviraston ohjeistusta koronaepidemian aikana. Sisään pääsee kerrallaan korkeintaan neljä henkilöä ja suojamaskin käyttäminen on pakollista. Kirjastoon ei myöskään saa jäädä tekemään tutkimusta vaan se on avoinna ainoastaan kirjojen lainaamista ja palauttamista varten. Kirjoja ei kuitenkaan tarvitse varata etukäteen vaan ne voi hakea itse hyllystä. Voit sujuvoittaa kirjastokäyntiäsi tutustumalla kokoelmaan etukäteen kirjastotietokannassa. Koronaepidemian vuoksi kirjaston aukiolot ja käyttösäännöt voivat muuttua nopeasti, joten tarkistathan ne aina etukäteen Seuran verkkosivuilta.

Kirjaston säännöt

 

Kirjastotietokanta

Suurin osa kirjaston aineistosta on luetteloitu kirjaston PrettyLib-tietokantaan, jota voi käyttää Seuran verkkosivuilla ja kirjaston asiakaskoneilla. 

 

Lukusali

Kirjaston lukusalissa on 11 lukupaikkaa ja lisäksi kaksi asiakaskonetta internetin ja CD-ROM- ja DVD-levyjen käyttöä varten. Aika asiakaskoneelle on hyvä varata etukäteen sähköpostitse kirjasto@genealogia.fi. Asiakkaiden käytössä kirjastossa on maksuton langaton verkko, jonka salasanan saa kirjaston päivystäjältä. Kirjastossa voi käyttää kannettavaa tietokonetta ja digikameraa.

Osaa kirjaston aineistosta voi käyttää vain lukusalissa. Seuraavaa aineistoa ei lainata:

 

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Kirjastolla on oma lainauskortti. Kortti on ilmainen Seuran jäsenille ja ei-jäsenille lainausoikeus maksaa 8 €. Lainauskorttia haetaan paikan päällä kirjastossa. Kotilainoja annetaan niille, joilla on lainausoikeus, ja ne on palautettava kirjaston aukioloaikoina. Lainat voidaan uusia eräpäivään mennessä, mikäli aineistoon ei ole varauksia. Lainoja voi uusia myös sähköpostitse kirjasto@genealogia.fi. Uusimiskertoja voi olla viisi peräkkäin, sen jälkeen aineiston voi pyytää uusittavaksi paikan päällä. Mikäli lainasta on lähetetty muistutus, sen voi uusia vain kirjastossa.

Kirjastotietokannasta voi tarkistaa etukäteen, onko aineisto saatavissa ja lainattavissa. Tämä näkyy nimekkeen tarkemmista tiedoista, kun klikkaa haluamaansa nimekettä hakutuloksessa.  

 

Varaaminen

Lainassa olevaa aineistoa voi varata paikan päällä kirjastossa tai sähköpostitse kirjasto@genealogia.fi. Asiakkaalle ilmoitetaan postitse tai sähköpostitse, kun aineisto on noudettavissa. Mikäli aineisto ei poikkeuksellisesti ole saatavissa seuraavana aukiolopäivänä, tästä ilmoitetaan asiakkaalle sähköpostitse tai puhelimitse. Aineistoa pidetään varattuna neljä viikkoa. 

 

 

Kerro Seuran kirjastosta kaverille!

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
sharethis sharing button

tiedekirja mainos (mainos 1 - Tiedekirja.png)