Ajankohtaista

14.12.2017

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet

...

Tasavallan juuret – Suomen presidenttien esipolvet -juhlakirja on nyt myynnissä ja sopii mainiosti pukinkonttiin. Juhlakirjan hinta on 30 € ja sitä voi ostaa Tiedekirjasta ja Akateemisesta kirjakaupasta. Seuran jäsenet saavat Tiedekirjassa 30 % jäsenalennuksen. Jäsenalen saa Snellmaninkadun myymälästä sekä tekemällä tilauksen Tiedekirjaan sähköpostitse tai puhelimitse.

13.12.2017

Joulukuun Jalmari on ilmestynyt

Tieteiden yö 2017 (Tieteiden yo 2017.png)

Tässä numerossa: Hallituksen ääni: Juhlan jäkeen, Itsenäisyyssenaattoreiden suvut aikamatkalla, Tutkijajäsen Matti J. Kankaanpää kuollut, Seura Tieteiden Yössä, SukuHaku kasvaa ja kehittyy, Suku 2018 -tapahtuma Tampereella, Sukutarinakilpailun voittajat, Jokaisella on tarina - Gunilla Peräsalo, Seuran tulevat koulutuspäivät, Tasavallan juuret - Suomen presidenttien esipolvet, Karttakeskustarjoaa sukututkijoille jouluetuja, Apuvälineitä omiin ja muiden tutkimuksiin - Tommy Koukan teoksia verkkokaupasta, Huomionosoituksia vapaaehtoistoimijoille.

Tämän ja jo ilmestyneet Jalmarit voit lukea myös JäsensivuiltaJäsensivujen tunnukset löydät Genoksen osoitetarrasta tai Digi-Genoksen sähköpostista. Lue lisää Jalmarista.

Jalmarin toimitus toivottaa kaikille lukijoille mukavia lukuhetkiä ja hyvää joulua!

12.12.2017

Tutkijajäsen Matti J. Kankaanpää kuollut

...

VTK Matti J. Kankaanpää kuoli 7.12.2017. Vuonna 1943 Kokkolassa syntyneen Kankaanpään sukujuuret olivat vahvasti Virroilla. Valmistuttuaan vuonna 1972 valtiotieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta hän ryhtyi ammattisukututkijaksi ja perusti toiminimen Toiset Aijat. Kankaanpää on yksi maamme tunnetuimpia ja pitkäaikaisimpia ammattisukututkijoita.

Matti J. Kankaanpään kirjallinen tuotanto kattaa yli 50 nimekettä. Hän kirjoitti lähes 30 sukukirjaa ja useita yritys- ja yhdistyshistorioita sekä toimitti ja julkaisi puhtaaksikirjoitettuja kirkonkirjoja ja muita asiakirjoja.

Kankaanpään tuotannosta sukututkijoille on parhaiten tullut tunnetuksi Suomen Sukututkimusseuran vuonna 1999 kustantama käsikirja Sukututkimus askel askeleelta, josta otettiin useita painoksia.

1600-luvun sotahistoria ja ratsuväki oli Matti J. Kankaanpään erityinen kiinnostuksen kohde. Historiantutkimuksen saralla hänen päätöinään voidaan pitää teoksia Suuri Pohjansota, isoviha ja suomalaiset (2001) ja Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla (2016).

Suomen Sukututkimusseura kutsui Matti J. Kankaanpään tutkijajäsenekseen vuonna 1985.

12.12.2017

Genos 4/2017 on ilmestynyt!

...

Genos 4/2017 on lähtenyt tänään Digi-Genoksen tilaajille ja kolahtaa myös muiden jäsenten postiluukuun lähiaikoina. Uutena palveluna Digi-Genoksen tilaajille on mahdollisuus ladata ja arkistoida Genoksen tämän vuoden numerot omalle laitteelle. Tässä numerossa mm. FT Pirita Frigrenin artikkeli "Minä poltan koko kaupungin" merimiehen vaimon Maria Lindgrenin elämästä, FM Lauri Viinikkalan artikkeli Mynämäen paikallishallinnon poliittisista tiloista ja FT Heikki Vuorimiehen sukuselvitys Nils Haken sukua. Mukavia lukuhetkiä!

11.12.2017

Jokaisella on tarina - Gunilla Peräsalon videotarina nyt Seuran YouTube-kanavalla

...

Nyt Jokaisella on tarina -videosarjassa vuoron saa Ritarihuoneen amanuenssi, sukututkimusaktiivi ja Seuran entinen työntekijä Gunilla Peräsalo. Gunilla kertoo sukututkimusharrastuksestaan, monipuolisesta urastaan ja kiinnostuksestaan arkistoja kohtaan. Katso Gunillan tarina tästä

100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Seura julkaisee syksyn mittaan seitsemän  Jokaisella on tarina -videota, joissa tunnetut sukututkijat ja sukututkimuskentän aktiivit kertovat sukututkimusharrastuksestaan, sen alkuvaiheista ja suhteestaan Seuraan. Samalla tulee julkistettua Seuran uusi YouTube-kanava. Olemme jo kuulleet sukututkimuskentän moniosaajan Juha Vuorelan, Vuoden Sukukirja -kilpailun voittajan Jouni Kakkosen, pitkänlinjan sukututkijan Irma-Liisa Juutin, sukututkimusaktiivien Paula Liskolan ja Pirkko Karlssonin sekä Kansallisarkiston tutkijan Pertti Vuorisen tarinat. Katso tarinat ja seuraa Seuran YouTube-kanavaa tästä

Mukavia katseluhetkiä!

29.11.2017

Sukutarinakilpailun voittajat

...

Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi järjestämän sukutarinakilpailun voittaja on nimimerkki Pelleriinin tarina ”Orpopojasta Karjalan laulajaksi". Tarina keräsi 35% annetuista äänistä. Toiseksi tuli nimimerkki Mellan ”Fannyn tarina”, joka keräsi 16% äänistä, ja kolmanneksi nimimerkki Utria Lippon ”Kapinanuoret Lohjansaaressa 1917–1918” 15%:lla äänistä. Lisäksi äänestäneiden kesken arvottiin kolme lahjakorttia Tiedekirjaan. Voittajille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. 

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 40 tarinaa, joista esiraati valitsi 10 yleisöäänestykseen. Valinnassaan esiraati kiinnitti erityistä huomiota tarinallisuuteen, ts. siihen, että teksti on nimenomaan tarina, jossa on juoni ja punainen lanka. Lisäksi esiraati piti silmällä tarinoissa käytettyä lähdeaineistoa. Sukutarinakilpailun finalistit ovat luettavissa osoitteessa www.genealogia.fi/sukutarina-kilpailu.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille!

26.11.2017

Syyskokous valitsi uusia jäseniä hallitukseen

...

Suomen Sukututkimusseuran syyskokous pidettiin lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Seuran jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 39 €:ssa. Syyskokous myös päätti asettaa jäsenetuna jaettavalle paperiselle Genokselle 5 € vuosittaisen maksun, joka maksetaan jäsenmaksun yhteydessä. Maksu ei koske digitaalista Genosta.

Syyskokous valitsi Seuran hallitukseen kaksi uutta jäsentä, Riikka Piirosen ja Juha Vuorelan. Lempäälässä asuva taloushallinnon ammattilainen Riikka Piironen on sukututkimuskouluttaja ja sukututkimuksen tuntiopettaja. Piironen on pitänyt mm. Seuralle geneettisen sukututkimuksen koulutuspäiviä. Sukututkimusta 1990-luvun puolivälistä harrastanut Piironen toimii Vesilahden seudun sukututkimusseura ry:n ja Lohjelm-Palttu sukuseura ry:n puheenjohtajana sekä Lempäälä-Seuran varapuheenjohtajana. Riikka Piironen on Seuran geneettisen sukututkimuksen työryhmän puheenjohtaja.

Elektroniikan parissa pitkän työuran tehnyt Juha Vuorela vetää tätä nykyä omaa yritystä, Tmi Juha Sukua, jossa hän julkaisee kirjoja, kirjoittaa artikkeleita sekä tarjoaa sukututkimuspalveluja ja koulutusta. Liedossa asuva Vuorela on harrastanut sukututkimusta 30 vuoden ajan ja ollut Seuran toiminnassa mukana monissa vapaaehtoistehtävissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on toiminut mm. Suku Forumin ja Facebook-yhteisön moderaattorina.

25.11.2017

Huomionosoituksia vapaaehtoistoimijoille

...

Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotisjuhlavuoden syyskokous lauantaina 25.11.2017 Tieteiden talolla Helsingissä kokoontui tavallista juhlavammissa merkeissä, sillä kokouksessa huomioitiin Seuran aktiivisia ja pitkäaikaisia vapaaehtoistoimijoita. Syyskokous päätti kutsua Seuraan kaksi uutta kunniajäsentä, Marketta Kännön ja Terhi Nallinmaa-Luodon. Syyskokous kutsui Seuran uusiksi kirjeenvaihtajajäseniksi Raivo Mainen ja Jaan Tagavälin Virosta. Maine on Eesti Genealoogia Seltsin puheenjohtaja ja Tagaväli varapuheenjohtaja.

Seuran hallitus on myös päättänyt myöntää Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin VTM Kristian Stockmannille sukututkimuksen hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä. Stockmann toimi pitkään Seuran ja Helsingfors Släktforskare rf:n hallituksen jäsenenä ja on kummankin yhdistyksen kunniajäsen. Stockmann on myös julkaissut useita sukututkimusartikkeleita mm. Aikakauskirja Genoksessa.

Lisäksi Syyskokouksen yhteydessä 25.11.2017 luovutettiin kaikkiaan 35 kunniakirjaa Seuran aktiivisille ja pitkäaikaisille vapaaehtoistoimijoille. Lisäksi hallitus päätti erikseen myöntää Seuran pöytäviirin neljälle Seuran pitkäaikaiselle entiselle ja nykyiselle työntekijälle. Pöytäviirin saivat toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma ja toimitussihteeri Maria Vasenkari sekä entinen kirjastonhoitaja Vuokko Pärssinen-Tainio ja entinen toimistosihteeri Tarja Piitulainen. Lue koko tiedote tästä.

20.11.2017

Osallistu Vuoden Sukukirja-kilpailuun 2017

...

Vuoden 2017 Sukukirja-kilpailuun voi ilmoittaa vuonna 2017 ilmestyneen sukukirja, josta toimitetaan yksi kappale 14.2.2018 mennessä Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon osoitteella Liisankatu 16 A, 00170 Helsinki. Sukukirjan voi postittaa tai tuoda kirjastoon ennalta sovittuna aikana. Liitäthän kirjan mukaan yhteystietosi.

Suomen Sukututkimusseura on vuodesta 1991 lähtien vuosittain järjestänyt Vuoden Sukukirja -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on arvioida yhden kalenterivuoden aikana ilmestyneitä sukukirjoja sekä tehdä niitä tunnetuksi suurelle yleisölle. Kilpailun tulokset julkistettiin Suku 2018 -tapahtumassa Tampereella lauantaina 10.3.2017. Lisätiedot ja yhteydenotot osoitteella laura.aho(a)genealogia.fi.

17.10.2017

Kirjasto suljetaan toistaiseksi 27.10.2017 lähtien johtuen epäillyistä sisäilmaongelmista

...

Seuran kirjasto joudutaan sulkemaan toistaiseksi 27.10.2017 lähtien johtuen epäillyistä sisäilmaongelmista kirjaston ja toimiston tiloissa. Seura pahoittelee tästä mahdollisesti koituvaa harmia ja tiedottaa asian etenemisestä heti, kun siitä tiedetään lisää. Kirjastoon tai kotilainoihin liittyviin tiedusteluihin vastaa Seuran asiakaspalvelunumero 050 3733 715 ja -sähköposti seura(a)genealogia.fi. Kirjastoa lukuun ottamatta Liisankadun tilojen ongelmat eivät vaikuta millään tavalla Seuran muuhun toimintaan tai palveluihin. 

04.09.2017

Johdatus geneettiseen sukututkimukseen-opas julkaistu

Tieteiden yö 2017 (Tieteiden yo 2017.png)

Suomen Sukututkimusseura on julkaissut P. T. Kuusiluoman toimittaman vihkosen Johdatus geneettiseen sukututkimukseen (47 s.). Sen tarkoituksena on paikata suomenkielisen oppaan puuttumista. Vihkonen on Seuran geneettisen sukututkimuksen koulutuspäivien oheisaineistoa, jota voi lukea myös itsenäisenä oppaana.

Sukututkimuskouluttajat Riikka Piironen ja Sari Heimonen kertovat oppaassa maailman suurimman DNA-testejä kuluttajille tarjoavan yrityksen Family Tree DNA:n testitarjonnasta. Suomen Y-DNA R-haploryhmät -projektin administraattori Timo Rossi selostaa Y-kromosomin DNA-kartoituksessa syntyvää tietoa ja sen käyttöä oman sukulinjan rakentamisessa haplopuussa.

Opas on digitaalisena julkaisuna myynnissä Sukututkijan verkkokaupassa. Se tulee myöhemmin myös paperijulkaisuna myyntiin Tiedekirjaan

28.06.2017

Sukututkijan verkkokauppa avattu

Tieteiden yö 2017 (Tieteiden yo 2017.png)

Seuran verkkokauppa eli Sukututkijan verkkokauppa on avattu tänään. Verkkokauppa toimii suomeksi osoitteessa kauppa.genealogia.fi ja ruotsiksi osoitteessa butik.genealogia.fi sekä verkkosivujen linkeistä. Verkkokaupan kautta voi ostaa Seuran tuotteita, digijulkaisuja ja koulutuksia. Seuran koulutuspäiviin ilmoittaudutaan tästä lähtien ostamalle ne verkkokaupassa. Tutustu syksyn koulutustajontaan tästä. Seura toivottaa kaikille mukavaa kesän jatkoa!

25.04.2017

Tietosuojavaltuutetun esitys Suku 2017 -tapahtumassa

Uutiskuva Seuran lippu (Uutiskuva Seuran lippu.png)Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio piti Suku 2017 -tapahtumassa 18.3.2017 Espoossa aiheesta "Perusoikeudet sukututkimuksessa” ja toi sukututkijoille uusimmat kuulumiset tietosuojakentältä.  Tietosuojavaltuutetun esitelmä ja siihen liittyvä diaesitys ovat vapaasti katsottavissa Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolla. Katso esitelmä tästä ja diaesitys tästä. Mukavia katseluhetkiä!

Tiedekirja mainos 2016 (Tiedekirjan mainos 180px.png)