AJANKOHTAISTA

Jäsenmatka Uplantiin

Uppsala
Uppsala

Suomen Sukututkimusseura järjestää linja-automatkan Ruotsin Uplantiin. Matkan aikana tutustutaan Sveanmaan alueen kulttuurisesti tärkeimpään alueeseen, jolla on ollut tiiviit yhteydet myös nykyisen Suomen alueeseen. Matkan hinta on 585 euroa / henkilö. Yhden hengen huonelisä on 100 euroa. Hinta sisältää: bussimatkat, laivamatkat jaetussa sisähytissä (2 hlöä/hytti), ohjelmakokonaisuuden sisäänpääsyineen, ruokailuineen ja opastuksineen sekä meriaamiaisen paluumatkalla laivalla. Hintaa ei kuulu matkavakuutusta vaan se on lähtijöiden omalla vastuulla.

Matkalle on paikkoja rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu ostamalla matka Sukututkijan verkkokaupasta 26.4.2024 mennessä. Ilmoittautuminen on lähtökohtaisesti sitova. Kysymyksiin matkajärjestelyistä ja matkan ohjelmasta vastaa Seuran puheenjohtaja Jouni Elomaa (jouni.elomaa@genealogia.fi).

Ohjelma

Maanantai 3.6.2024

18.00 Lähtö Helsingistä Launokorven linja-autolla (Kiasman tilausajopysäkki). Ajo Salon Piihovin, Turun linja-auto- ja rautatieasemien kautta Naantaliin, josta Finnlinesin uusi alus lähtee klo 22.45 kohti Kapellskäriä. Laivalle pääsemme n. 1,5 tuntia ennen lähtöä. Laivalla sisähytit (kahden hengen hytit; vuoteet alatasolla).

Tiistai 4.6. 2024

6.15 Saapuminen Kapellskäriin. Ajo Norrtäljeen, jossa nautitaan kiireetön hotelliaamiainen. Matka jatkuu kohti Uppsalaa ja matkalla poiketaan Moran kivillä, keskiaikaisella kuninkaanvaalipaikalla.

10.30–12.30 Opastettu tutustuminen Uppsalan tuomiokirkkoon, Ruotsin kansallispyhäkköön, jossa näemme mm. Kustaa Vaasan, Juhana III:n ja monien muiden hautamonumentteja. Tutustuminen Uppsalan yliopiston kirjastoon Carolina Redivivaan vuodelta 1841. Täällä näemme joitain kirjaston aarteista kuten kuuluisan Hopearaamatun 500-luvulta. Jos Uppsalan yliopiston museo Gustavianumin remontti on valmis, käydään kirjaston sijasta siellä.

Uppsalan kiertoajelu paikallisoppaan johdolla. Näemme kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Ylhäältä Uppsalan linnalta on hieno näköala mm. kasvitieteellisen puutarhan alueelle. Ajettuamme uudempien kaupunginosien läpi päädymme Gamla Uppsalaan, josta Svean kuninkaat aikoinaan hallitsivat. Täällä käymme myös kirkossa, joka oli nykyisen tuomiokirkon edeltäjä jo 1100-luvulla ja sitä ennen esikristillinen temppeli.

12.45 Lounas tunnelmallisessa ravintola Odinsborgissa, jolla itselläänkin on pitkä historia.

13.45 Lyhyt kävely Gamla Uppsalan kirkkoon, opastettu tutustuminen kirkkoon.

14.30 Opastettu tutustuminen Gamla Uppsalan museoon ja sen vieressä sijaitseviin kuningaskumpuihin (merovingiaikaisia hautakumpuja).

16.00 Iltapäiväkahvit ja opastettu tutustuminen Hammarbyn tilaan, jonka kasvitieteilijä Carl von Linné osti vuonna 1758.

18.00 Sisäänkirjautuminen hotelli Arenaan. Yhteinen kahden ruokalajin illallinen hotellissa.

Gamla Uppsala
Gamla Uppsala

Keskiviikko 5.6.2024

9.00 Lähtö Uppsalasta (aamiaisen jälkeen).

10.00 Opastettu kierros linja-autolla Dannemoran kaivosalueella. Kuullaan oppaan kertomana kaivoksen historiasta, joka alkoi jo vuonna 1481. Kaivosmuseoon tutustutaan myös.

11.45 Lounas Österbybrukissa

12.30–13.45 Tutustuminen Österbybrukin ruukkiin. Täällä käymme myös vallonipajassa, ajamme Ruotsin suurimmassa tammimetsässä ja kuulemme rautaruukkien toiminnasta 1600-luvulta 1900-luvulle.

14.15–15.45 Örbyhus slott, opastettu kierros Erik XIV "tyrmässä".

Lähtö kohti Sigtunaa ja Tukholmaa. Sigtunassa pidetään pieni tauko, jonka aikana on mahdollista nauttia omakustanteiset kahvit.

19.00 Saavutaan Tukholmaan, Viking Linen laiva lähtee kohti Turkua klo 20.00. Laivalla Inside Four -hytit.

Torstai 6.6.2024

Meriaamiainen laivalla. Saapuminen Turkuun klo 7.50. Ajo Helsinkiin.

Örbyhus
Örbyhus