KOULUTUSPALVELUT

Teemalauantai

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt vuodesta 2012 alkaen Teemalauantai-nimisen seminaarin kaksi kertaa vuodessa, kevät- ja syyskaudella. Jokaisella Teemalauantailla on nimensä mukaisesti oma teema ja ohjelma koostuu sitä käsittelevistä asiantuntijaluennoista. Osallistuminen Teemalauantaihin on kaikille avointa ja maksutonta.


Teemalauantai syyskaudella 2023

SEMINAARI: Sukunimet ajan pyörteissä

Syksyn Teemalauantai järjestetään lauantaina 21.10.2023 kello 10.00–13.00 ja kaikki esitelmät striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle. Osallistuminen on kaikille maksuton, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista. 

Teemalauantain ohjelma koostuu seminaarin avaussanoista ja kolmesta esitelmästä, joista kukin kestää noin 45 minuuttia. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksiin ja keskusteluun enintään 15 minuuttia. Lisää tietoa tapahtumasta seura@genealogia.fi.

Lataa Teemalauantain mainos tästä


Teemalauantain ohjelma

10.00 

FT Heikki Vuorimies: Pohdintoja ja uusia näkökulmia suomenkielisten pitäjien maakuntakomppanioiden sotilasnimistöstä 1680–1809

Esityksessä pohditaan muun muassa sitä, olivatko sotilasrulliin 1680- ja 1690-luvuilla ilmestyneet suomenkieliset sukunimen kaltaiset sotilasnimet miesten oikeita sukunimiä, ja miksi ruotsinkieliset sotilasnimet syrjäyttivät ne.  

11.00 

FT Sirkka Paikkala: Amerikansuomalaiset sukunimet

Esityksessä käsitellään viime vuonna ilmestyneen teoksen Dictionary of American Family Names pohjalta Yhdysvaltain yleisimpiä suomalaistaustaisia sukunimiä, niiden lähtöseutuja ja muuntamista englanninkieliseen yhteiskuntaan.

12.00

OTM Joanna Grandell: Uudissukunimet nimilautakunnassa

Esityksessä käsitellään uudissukunimitrendejä nimilautakunnan arjen ja vuonna 2019 voimaan tulleen etu- ja sukunimilain näkökulmasta.  

Teemalauantain osallistujia kuuntelemassa 1600-luvun lähteistä ja niiden käytöstä sukututkimuksessa kertovaa luentoa Tieteiden talolla syksyllä 2014.


Teemalauantain mainokset

Jokaisesta Teemalauantaista ja sen ohjelmasta julkaistaan mainos. Kaikki mainokset ovat ladattavissa tällä sivulla PDF-muodossa. Tulevien Teemalauantaiden mainoksia saa vapaasti jakaa verkossa tai esimerkiksi kirjastojen ilmoitustauluilla.