KOULUTUSPALVELUT

Teemalauantai

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt vuodesta 2012 alkaen Teemalauantai-nimisen seminaarin kaksi kertaa vuodessa, kevät- ja syyskaudella. Jokaisella Teemalauantailla on nimensä mukaisesti oma teema ja ohjelma koostuu sitä käsittelevistä asiantuntijaluennoista. Osallistuminen Teemalauantaihin on kaikille avointa ja maksutonta.


Perhe-elämän eri muotoja

Syksyn 2024 Teemalauantai järjestetään 26.10.2024 klo 10.00–13.00. Sen teemana on "Perhe-elämän eri muotoja". Teemalauantai koostuu kolmesta asiantuntijaesitelmästä, joista kukin kestää noin 45 minuuttia, minkä jälkeen kysymyksille ja keskustelulle on varattu 15 minuuttia aikaa. Tilaisuus on maksuton ja siihen voi ilman ennakkoilmoittautumista osallistua Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla. Lisätietoja: seura@genealogia.fi.

Ohjelma

10.00 FT Veli-Pekka Toropainen: Porvariston avioliitto 1600-luvun Turussa

  • Turun oikeuslähteet sisältävät runsaasti tietoa kaupunkilaisten avioliitoista. Tässä esitelmässä tutustutaan eri sosiaalisessa asemassa olevien kaupunkilaisten avioitumisen edellytyksiin. Esitelmästä selviää avioliiton perusta, ideaali ja käytäntö, sekä eri sukupuolien odotukset ja käytäntö kotitaloudessa.


11.00 Tutkijatohtori Miia Kuha: Papiston avioliitot ja puolisoiden välinen suhde 1600-luvulla

  • Esitelmässä käsitellään pappissäädyssä solmittuja avioliittoja varhaismodernilla aikakaudella, erityisesti 1600-luvun loppupuolella Ruotsin valtakunnassa ja siihen kuuluneessa Suomessa. Lisäksi luodaan katsaus papiston avioliittojen erityispiirteisiin erityisesti pappien vaimojen näkökulmasta. Lisäksi käsitellään ruumissaarnojen käyttöä lähteenä ja tarkastellaan puolisoiden välisen suhteen esittämistä ruumissaarnojen elämäkertaosioissa.


12.00 Dosentti Anna Kuismin: "Nyt aivon minä sinua lähestyä rakas ystäväni." Kirjeet ja talonpoikainen kansa 1800-luvun Suomessa

  • Esitelmässä valotetaan vähän tai ei lainkaan kouluja käyneiden suomalaisten kirjeenvaihtoa ja erityisesti lemmenviestien maailmaa. Lähdeaineistona on mm. autenttisia kirjeitä, sanomalehtiuutisia ja kaunokirjallisuutta.
Cornelis de Vos: Taiteilijan omakuva perheensä kanssa, 1630-luku.
Cornelis de Vos: Taiteilijan omakuva perheensä kanssa, 1630-luku.

Teemalauantain esitelmät Videokirjastossa

Kevään 2024 Teemalauantai pidettiin 27.4.2024 ja sen teemana oli "Sukututkija ja vanhat kartat verkossa". Teemalauantain esitelmien videot ovat Seuran jäsenten katsottavissa SukuHaun Videokirjastossa. Katso kevään Teemalauantain ohjelma tästä.


Teemalauantain osallistujia kuuntelemassa 1600-luvun lähteistä ja niiden käytöstä sukututkimuksessa kertovaa luentoa Tieteiden talolla syksyllä 2014.


Teemalauantain mainokset

Jokaisesta Teemalauantaista ja sen ohjelmasta julkaistaan mainos. Kaikki mainokset ovat ladattavissa tällä sivulla PDF-muodossa. Tulevien Teemalauantaiden mainoksia saa vapaasti jakaa verkossa tai esimerkiksi kirjastojen ilmoitustauluilla.