VERKKOPALVELUT

Vapaaehtoistoiminta

Suomen Sukututkimusseuralla on pitkä historia joukkoistetuista tallennustoiminnasta ja vapaaehtoisten aktivoinnista. Esimerkiksi Seuran tunnetuin verkkopalvelu HisKi pohjautuu 1920-luvulla aloitetulle seurakuntien historiakirjojen kopiointityölle, jonka seurauksena syntyivät niin kutsutut mustat kirjat. HisKi-tallennuksen lisäksi Seurassa on käynnissä muitakin jatkuvia tallennushankkeita ja määräaikaisia tallennusprojekteja.


Vapaaehtoistoiminna infotilaisuudet

Seura järjestää kevätkaudenaikana tiistaina 21.3.2023 kello 14–15 ja keskiviikkona 31.5.2023 kello 18–19 infotilaisuudet Seuran vapaaehtoistoiminnasta. Tilaisuudessa Seuran palveluvastaava Juha Vuorela kertoo esimerkiksi HisKi-tallennuksesta, SukuTopoteekin täydentämisestä sekä käynnissä olevista tallennusprojekteista, joista on kerrottu alempana tarkemmin. 

Infotilaisuus on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Osallistumuslinkki tilaisuuteen julkaistaan myöhemmin tällä sivulla, Seuran toimintakalenterissa ja Facebook-tapahtumassa.


HisKi-tallennus

HisKin täydentäminen perustu vapaaehtoiseen tallennukseen ja kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua siihen. Tallennus tapahtuu omatoimisesti verkossa toimivan tallennusalustan kautta. Tallennukseen liittyen on erityisen tärkeää, että kaikki noudattavat tarkasti tallennusohjeita ja sovittuja periaatteita. Omalla panoksella tallennukseen voi vaikuttaa siihen, mitä tietoja HisKissä on sukututkijoiden käytettävissä.

Kaikkien tallentajien on suositeltavaa liittyä Facebookissa HisKi-tallentajien omaan keskusteluryhmään, jossa jaetaan neuvoja ja vastataan tallennuksessa mahdollisesti eteen tuleviin ongelmatilanteisiin. Vapaaehtoista HisKi-tallennusta koordinoi Kati Ahopelto, joka vasta kaikkiin HisKi-tallennukseen liittyviin kysymyksiin ja ongelmatilanteisiin. Kaikkien Seuran toimijoiden yhteystiedot löydät täältä.


Henkikirjojen indeksointi

Seura etsii vapaaehtoisia indeksoimaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880-1920. Indeksoinnissa henkikirjoista kirjataan ennalta määritellyt tiedot Kansallisarkiston digitoimista henkikirjoista valmiiseen Excel-pohjaan. Aineistot julkaistaan myöhemmin Seuran uudessa Henkikirjahaku-verkkopalvelussa, joka julkaistaan vuonna 2023.

Henkikirjojen indeksoinnista järjestetään seuraava infotilaisuus perjantaina 31.3.2023 kello 14-15. Tilaisuus on tarkoitettu uusille vapaaehtoisille. Tilaisuudessa perehdytetään uudet vapaaehtoiset indeksointiin, käydään läpi ohjeet sekä annetaan käytännön esimerkkejä ja vinkkejä. Lisää tietoja Henkikirjahausta ja infotilaisuudesta löydät täältä.


Tallennusprojektit

Seurassa käynnistetään aika ajoin määräaikaisia tallennusprojekteja, joissa esimerkiksi indeksoidaan arkistoaineistoja tai painettua kirjallisuutta. Projekteissa luodaan sukututkimusta helpottavia ja aineistojen käytettävyyttä parantavia hakemistoja, jotka julkaistaan SukuHaussa. Tällä hetkellä käynnissä on painettujen upseeriluetteloiden indeksointi, josta on kerrottu tarkemmin alempana. 

Vastaavia projekteja on toteutettu aiemminkin. Esimerkiksi toukokuussa 2022 päättyneessä tallennusprojektissa useat vapaaehtoiset indeksoivat Seuran digitoimien Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön matkustajaluettelot, ja nyt SukuHaussa pystyy tekemään luetteloihin hakuja sukunimillä sekä etu- ja sukunimien yhdistelmillä. Haettavissa olevia Indeksoituja nimiä on yhteensä yli 300 000. Matkustajaluetteloiden tietoja voidaan käyttää esimerkiksi suomalaisten siirtolaisten tutkimuksessa.


Projekti: Upseeriluettelot

Upseeriluetteloissa julkaistiin Suomen puolustusvoimien vakinaisen väen upseerit palvelusvuosijärjestyksessä vuosina 1927-1991. Projektissa suomenkielisistä luetteloista indeksoidaan eli poimitaan taulukkotiedostoon niissä esiintyvien henkilöiden etu- ja sukunimet, sotilasarvot, nimitys- ja ylennyspäiväykset sekä palveluspaikat eli joukko-osastot. Upseeriluetteloiden tietoja voidaan käyttää esimerkiksi henkilöhistorialliseen tutkimukseen sekä apuna itsenäisyydenajan sotilaslähteiden tutkimisessa. Indeksoinnin pohjalta SukuHaussa julkaistava hakemisto tulee sisältämään tietoja vain yli 100 vuotta sitten syntyneistä upseereista.

Mikäli olet kiinnostunut upseeriluetteloiden vapaaehtoiseksi indeksoijaksi, ilmoittaudu mukaan ja jätä vapaamuotoinen viesti Seuran verkkopalveluasiantuntija Mikko Kuitulalle, joka vastaa Seuran tallennusprojekteista. Vapaaehtoisille indeksoitava aineisto toimitetaan sähköpostitse ja heidät perehdytetään tehtävään. Erityistä osaamista ei vaadita, mutta Excelin aiemmasta käytöstä on hyötyä indeksoinnissa. Seuran kaikkien toimijoiden yhteystiedot löydät täältä.