KOULUTUSPALVELUT

Sukututkimusseuran kuukausikahvit

Sukututkimusseuran kuukausikahvit on Suomen Sukututkimusseuran jäsenille tarkoitettu verkossa järjestettävä tilaisuus, jossa kuullaan ja keskustellaan sukututkimukseen liittyvistä aiheista. Jokaisella tapaamiskerralla on uusi vierailija, teema ja juontaja. Kahveilla on tarkoituksena saada aikaan keskustelua ja ajatustenvaihtoa osallistujien kesken. 


Osallistuminen kuukausikahveille

Kuukausikahveille kokoonnutaan tammi–toukokuussa ja elo–marraskuussa etäyhteydellä Zoom-palvelussa alle ilmoitettuna torstaipäivinä kello 18.00–19.00. Tilaisuuksia ei tallenneta, joten ne eivät ole katseltavissa jälkikäteen. Kuukausikahvit ovat vain Seuran jäsenille. Voit liittyä Seuraan osoitteessa liity.genealogia.fi. Kuukausikahveille ilmoittaudutaan alla olevista linkeistä.

Kuukausikahvien juontajina toimii Seuran eri toimihenkilöitä. Voit lähettää ehdotuksia mahdollisista teemoista ja vierailijoista Seuralle osoitteeseen seura@genealogia.fi.


Kuukausikahvit syyskaudella 2023


FM Mikko Kuitula: Tietoja Suomen seurakunnista 

Torstaina 21.9.2023 klo 18–19

Tietoja Suomen seurakunnista on Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämä tietokanta (seurakunnat.genealogia.fi), joka sisältää tietoja Suomen luterilaisten ja ortodoksisten seurakuntien historiasta, papistosta ja arkistoista. Lisäksi tietokannassa on mukana Suomen rajaseurakuntia Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta sekä Inkerin luterilaiset seurakunnat Venäjältä. Seurakuntatietokanta on apuväline sukututkimukseen ja kirkollisten lähdeaineistojen löytämiseen.

Kahvien alustuksessa käydään läpi seurakuntatietokannan sisältöjä ja toiminnallisuuksia. Kahveilla puhutaan ja keskustellaan myös siitä, miten tietokantaa tullaan kehittämään ja täydentämään jatkossa. Samalla osallistujien on mahdollista kertoa omista käyttökokemuksia ja ideoita.

Juontaja: P. T. Kuusiluoma


VTM Pekka Valta: Hiskipuut 

Torstaina 19.10.2023 klo 18–19

Hiskipuut on Isotammi-tiimin kokeilu HisKi-aineiston tehostamiseksi ja uusiin käyttötarpeisiin. Perhekokonaisuuksien kerääminen ja henkilön elinkaaren koostaminen vaatii nykyisellään lukuisia kyselyitä palvelussa ja alkuperäisen aineiston kirjavan kirjoitusasun vuoksi kyselyt eivät löydä kaikkia yhteenkuuluvia tietoja.

Hiskipuut ovat seurakunnittaisia. Niissä on valmiina tekoälyllä kootut perheperheet ja henkilöiden HisKi-elinkaaret syntymästä hautaan ja muutoissa näkyvät omaissuhteetkin on huomioitu. Isotammen vetäjä Pekka Valta kertoo alustuksessaan, miten sukututkija ja eräs väitöskirjatutkija hyödyntää Hiskipuita. Ennen alustusta Isotammessa julkaistaan selattavaksi muutaman seurakunnan hiskipuut.

Juontaja: Mikko Kuitula


FM Tomi Ahoranta: Paikallishistoriaa kodeista ja kauempaakin – topoteekit sukututkijan työvälineinä 

Torstaina 23.11.2023 klo 18–19

Eurooppalainen pienyhteisöjen paikallis-, harrastus- tai vaikka yrityshistorian keräämiseen, esittämiseen ja säilyttämiseen tarkoitettu topoteekki-alusta (topoteekki.fi) on levinnyt Suomeenkin. Topoteekkeja on Suomessa jo pian parikymmentä, ja paikallistoimijat ovat koonneet niihin jo kymmeniä tuhansia kotien ja julkisten toimijoiden säilyttämää kulttuuriperintöobjektia. Euroopan tasolla topoteekkeihin on koottu jo toista miljoonaa kuvaa, asiakirjaa, videota ja äänitallennetta.

Kahvien alustuksessa käydään läpi topoteekkien vaiheita tähän päivään, niiden saapumista Suomeen ja hankkeita, joita topoteekkien avulla on toteutettu. Puhutaan ja keskustellaan myös siitä, mitä topoteekki voi tarjota sukututkijalle ja muille käyttäjilleen.

Juontaja: P. T. Kuusiluoma


Seuran koulutuspäivät

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt laadukkaita sukututkijoille suunnattuja koulutuspäiviä vuodesta 2014 lähtien. Koulutuspäivien aiheet käsittelevät sukututkimuksen lähdeaineistojen käyttöä ja kirjoittajakoulutusta. Osa koulutuspäivistä järjestetään etäyhteydellä ja osa lähiopetuksena eri puolilla Suomea.