KOULUTUSPALVELUT

Seuran koulutuspäivät

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt laadukkaita sukututkijoille suunnattuja koulutuspäiviä vuodesta 2014 lähtien. Koulutuspäivien aiheet käsittelevät sukututkimuksen lähdeaineistojen käyttöä ja kirjoittajakoulutusta. Osa koulutuspäivistä järjestetään etäyhteydellä ja osa lähiopetuksena eri puolilla Suomea. Osallistuminen Seuran koulutuspäiviin on maksullista.


Koulutuspäivät syyskaudella 2022


ETÄKOULUTUSPÄIVÄ: Opi käyttämään kirkonkirjoja

Mitä ne kirkonkirjat oikein ovat? Miten sieltä löytää oikean henkilön? Kannattaako alkuperäisiä kirkonkirjoja edes tutkia? Tässä käytännönläheisessä etäkoulutuksessa opetellaan tekemään sukututkimusta kirkonkirjoista esimerkkien avulla. Koulutus keskittyy evankelisluterilaisten seurakuntien asiakirjoihin ja se soveltuu erityisesti sukututkimusta aloitteleville. Etäkoulutus koostuu kolmesta peräkkäisillä viikoilla pidettävistä Zoom-tapaamisesta. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kouluttajalle aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

 • Aika: Torstai 1.9., 8.9. ja 15.9.2022 klo 18.00-19.30
 • Paikka: Zoom-etäyhteys
 • Kouluttaja: FM Mervi Lampi on Hämeeseen arkistoitunut karjalainen sukututkija ja sukututkimusopettaja, joka on perehtynyt erityisesti arkisto- ja asiakirjalähteisiin. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus sukututkimuksen opettamisesta, alkeista syventäviin kursseihin.
 • Katso Videokirjastossa.


ETÄKOULUTUSPÄIVÄ: Sukututkimuksen lähteillä

Etäkoulutuksessa tutustutaan sekä tuttuihin että tuntemattomampiin sukututkimuksen lähteisiin 1500-luvulta 2000-luvulle. Teemme matkaa voudintileistä kirkonkirjojen kautta aina Geniin ja Katihaan. Sen yhteydessä pohditaan yhdessä, millaisissa tilanteissa mitäkin lähdettä voi ja kannattaa hyödyntää omassa tutkimuksessa. Periaate on, että huonoja sukututkimuksen lähteitä ei ole olemassa, on vain tunnettava erilaiset lähteet! Pohdimme, mikä on erilaisten asiakirjasarjojen, kirjojen ja nettikantojen arvo ja käytettävyys lähdekriittisestä näkökulmasta. Etäkoulutus koostuu kolmesta peräkkäisillä viikoilla pidettävistä Zoom-tapaamisesta. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kouluttajalle aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

 • Aika: Tiistai 4.10., 11.10. ja 18.10.2022 klo 18.00-19.30
 • Kouluttaja: FT Tiina Miettinen on historiantutkija Tampereen yliopistossa, jonka erityisalana on Hämeen talonpoikaisväestön historia Ruotsin ajalla. Hän on kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita mm. naisten ja perheiden historiasta sekä kartanohistoriasta.
 • Osallistumismaksu: Ei osallistumismaksua.
 • Katso Videokirjastossa.


ETÄKOULUTUSPÄIVÄ: Sukututkimusta ja kadonneiden esivanhempien etsintää Hämeessä

Etäkoulutuksessa keskitytään sukututkimukseen Hämeessä ja sen lähialueilla (Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pohjois-Häme). Mitä erityispiirteitä liittyy Hämeen alueen sukututkimukseen 1500-luvulta 1900-luvulle? Millaisia ongelmia tulee vastaan tutkittaessa tilattomia perheitä, piikoja ja renkejä. Syvennymme alueen väestöä koskevien asiakirjojen lisäksi Hämeen alueen väestön sosiaaliseen rakenteeseen ja siihen, miten se heijastuu muuttoliikkeeseen, yksilöihin ja perheisiin. Hämeen paikallishistorian erityispiirteiden tuntemus auttaa myös kadonneiden esivanhempien etsinnässä. Etäkoulutus koostuu kolmesta peräkkäisillä viikoilla pidettävistä Zoom-tapaamisesta. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kouluttajalle aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

 • Aika: Tiistai 1.11., 8.11. ja 15.11.2022 klo 18.00-19.30
 • Kouluttaja: FT Tiina Miettinen on historiantutkija Tampereen yliopistossa, jonka erityisalana on Hämeen talonpoikaisväestön historia Ruotsin ajalla. Hän on kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita mm. naisten ja perheiden historiasta sekä kartanohistoriasta.
 • Osallistumismaksu: 33 € (jäsenhinta 23,10 €)
 • Katso Videokirjastossa.


Osallistuminen koulutuspäiviin

Seuran koulutuspäiviin ilmoittaudutaan Sukututkijan verkkokaupassa. Koulutuksen ostamisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, jossa on linkki tarkempiin osallistumisohjeisiin. Eteläkoulutusten osallistumislinkki löytyy ladattavasta tiedostosta.  Mikäli sinulla on kysyttävää koulutuksista tai ongelmia osallistumisessa, voit lähettää viestin Seuran sähköpostiosoitteeseen seura@genealogia.fi.


Koulutuspäivien ehdot

Ostamalla Seuran koulutuksen samalla ilmoittaudut siihen. Koulutuksiin ilmoittautumista ja osallistumismaksua ei voi lähtökohtaisesti perua, eikä koulutukseen tulematta jättäminen ei oikeuta osallistumismaksun palauttamiseen. Osallistumismaksu voidaan kuitenkin palauttaa, mikäli peruutuksen syy on sairaus, josta ilmoittautunut esittää lääkärintodistuksen, tai ylivoimainen ennalta-arvaamaton este, kuten julkisen liikenteen lakko tai luonnonmullistus.

Seura pidättää oikeuden perua koulutuksen, jolloin osallistumismaksut palautetaan maksaneille. Peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan henkilökohtaisesti kaikille ilmoittautuneille. Maksamalla osallistumismaksun sitoudut mainittuihin ehtoihin.  


Etäkoulutuspäivien tallenteet

Seuran kaikkien etäyhteydellä järjestetyt koulutuspäivät tallennetaan ja ne tulevat viikon sisällä koulutuksen päättymisestä jäsenten vapaasti katseltaviksi Seuran videokirjastoon. Videokirjaston hakemisto löytyy SukuHausta ja sen käyttö vaatii kirjautumisen SukuHakuun. Seuran etäkoulutusten tallenteisiin videokirjastossa pääset klikkaamalla tästä.

Opastusvideo: Seuran koulutuksiin ilmoittautuminen

Alla olevalla opastusvideolla Seuran palveluvastaava Juha Vuorela kertoo miten ilmoittaudut Seuran koulutuksiin Sukututkijan verkkokaupassa. Seuran kaikki opastusvideot löydät Seuran YouTube-kanavalta.