KOULUTUSPALVELUT

Seuran koulutuspäivät

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt laadukkaita sukututkijoille suunnattuja koulutuspäiviä vuodesta 2014 lähtien. Koulutuspäivien aiheet käsittelevät sukututkimuksen lähdeaineistojen käyttöä ja kirjoittajakoulutusta. Osa koulutuspäivistä järjestetään etäyhteydellä ja osa lähiopetuksena eri puolilla Suomea. Osallistuminen Seuran koulutuspäiviin on maksullista.


Koulutuspäivät kevätkaudella 2024


ETÄKOULUTUS: Opi käyttämään kirkonkirjoja

Mitä ne kirkonkirjat oikein ovat? Miten sieltä löytää oikean henkilön? Kannattaako alkuperäisiä kirkonkirjoja edes tutkia? Tällä käytännönläheisellä kurssilla opetellaan tekemään sukututkimusta kirkonkirjoista esimerkkien avulla. Koulutus keskittyy evankelis-luterilaisten seurakuntien asiakirjoihin ja se soveltuu erityisesti sukututkimusta aloitteleville. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kouluttajalle aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

 • Aika ja paikka: Kolme koulutuskertaa klo 18.00–19.30 torstaina 4.1.2024, 11.1.2024 ja 18.1.2024 Zoom-etäyhteydellä.
 • Kouluttaja: FM Mervi Lampi.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 32,10 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 47 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


LÄHIKOULUTUS: Johdatus ortodoksisukujen tutkimukseen

Kurssi johdattaa ortodoksisen sukututkimuksen perusteisiin. Kurssilla käydään läpi lähteistön, erityisesti kirkonkirja-aineiston, erityispiirteitä sekä tutustutaan lähteissä käytettyyn kirjaimistoon ja kirjojen kieleen niiltä osin kuin sukututkijalle on tarpeellista. Esitietoja kyrillisistä kirjaimista tai venäjän kielestä ei tarvita. Kurssilla käydään läpi myös muita lähteitä, jotka ovat hyödyllisiä sukututkijoille ortodoksisukuja tutkittaessa, esimerkiksi Karjalan historian eri lähteitä.

 • Aika ja paikka: Lauantaina 20.1.2024 klo 10–16 Helsingissä (Tieteiden talo, sali 504, Kirkkokatu 6).
 • Kouluttaja: Santeri Palviainen.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 39,20 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 56 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


ETÄKOULUTUS: Isälinjatutkimuksia DNA-testien avulla

DNA-testejä hyödyntäen voi olla mahdollista selvittää tuntemattomia esi-isiä läheltä ja kaukaa. Kurssilla selvitetään autosomaali- ja Y-DNA-testien ominaisuuksia ja soveltuvuutta eri tutkimustilanteisiin, olipa sitten kyse tuntemattomasta isoisästä tai esi-isästä ajalta, jolta asiakirjat puuttuvat.

 • Aika ja paikka: Kolme koulutuskertaa klo 18.00–19.30 torstaina 1.2.2024, 8.2.2024 ja 15.2.2024 Zoom-etäyhteydellä. Koulutuksen tallenne on osallistujien katseltavissa kolme viikkoa viimeisen koulutuskerran jälkeen.
 • Kouluttaja: Sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 32,10 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 47 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


ETÄKOULUTUS: Tietosuoja sukututkimuksessa

Kurssilla perehdytään erilaisiin sukututkimukseen liittyviin käytännön tilanteisiin, joissa tietosuojalainsäädäntö on huomioitava ja mitä toimenpiteitä lainsäädäntö sukututkijalta vaatii.


ETÄKOULUTUS: Sukututkija siirtolaisten jäljillä

Kurssilla paneudutaan aluksi siirtolaisuuden syihin ja siirtolaisten matkaan. Sitten käydään kädestä pitäen läpi sekä digitaalisia että analogia lähteitä, joiden avulla voidaan selvittää etsittävän siirtolaisen lähtötiedot Suomessa, matkan varrella ja saapumistiedot kohdemaassa. Lopuksi perehdytään siirtolaisten elämään kohdemaassa ja heidän jälkeläistensä jäljittämiseen.

 • Aika ja paikka: Kolme koulutuskertaa klo 18.00–19.30 torstaina 7.3.2024, 14.3.2024 ja 21.3.2024 Zoom-etäyhteydellä. Koulutuksen tallenne on osallistujien katseltavissa kolme viikkoa viimeisen koulutuskerran jälkeen.
 • Kouluttaja: KTL Jouni Korkiasaari.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 32,90 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 47 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


ETÄKOULUTUS: Palkollisten perässä rippikirjoista henkikirjoihin

"Niin renki kuokkii kuin isäntä ruokkii", sanotaan sananlaskussa ja "särki ei ole kala eikä piika ihminen". Piiat ja rengit ovat sukututkijallekin tuttuja, mutta mitä heistä oikein tiedetään? Kurssilla tutustutaan palkollisia koskevaan lainsäädäntöön ja sen vaikutuksiin piikojen ja renkien elämässä. Millainen oli palkollisen työvuosi? Koska piti etsiä palveluspaikka ja koska sanoutua irti? Entä paljonko saatiin palkkaa? Lisäksi tarkastellaan miten ja minne palkollisia merkittiin asiakirjoissa ja miten sukututkija pysyy heidän jäljillään 1700-luvulta 1900-luvulle.

 • Aika ja paikka: Lauantaina 6.4.2024 klo 9–12 Zoom-etäyhteydellä. Koulutuksen tallenne on osallistujien katseltavissa kolme viikkoa.
 • Kouluttaja: FT Tiina Miettinen.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 19,60 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 28 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


ETÄKOULUTUS: Miten käytän tuomiokirjoja sukututkimuksen lähteenä?

Kurssilla tutustutaan tuomiokirjojen syntyyn, kehitykseen, sisältöön ja erityispiirteisiin. Lisäksi kurssilla selviää, mistä ja miten löytää oikeat tuomiokirjat. Tuomiokirjat ovat paljon muutakin kuin kihlakunnanoikeuksien pöytäkirjoja. Osallistujat tutustuvat eri viranomaisten ja korporaatioiden laatimiin tuomiokirjoihin. Kurssilla tutustutaan myös Kansallisarkiston tuomiokirjahaun käyttöön.

 • Aika ja paikka: Kolme koulutuskertaa klo 18.00–19.30 torstaina 18.4.2024, 25.4.2024 ja 2.5.2024 Zoom-etäyhteydellä. Koulutuksen tallenne on osallistujien katseltavissa kolme viikkoa viimeisen koulutuskerran jälkeen.
 • Kouluttaja: FT Veli Pekka Toropainen.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 19,60 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 28 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


ETÄKOULUTUS: Karjalaisten sukujen tutkiminen

Koulutuksessa perehdytään luovutetun Karjalan sukujen tutkimiseen. Historian eri vaiheet ovat jättäneet jälkensä karjalaisiin asiakirjalähteisiin, ja sukututkijan on hyvä tuntea niiden erityispiirteet. Millaisia lähteitä on säilynyt, missä niitä säilytetään ja miten niitä käytetään?

Luterilaisten ja ortodoksisten kirkonarkistojen lisäksi kurssin aikana tutustutaan erilaisiin viranomaisaineistoihin, joita sukututkija voi hyödyntää tutkiessaan luovutetun Karjalan sukuja maaseudulla ja kaupungeissa. Koulutuksen jälkeen osallistujat tuntevat karjalaisen sukututkimuksen keskeisimmät lähteet ja osaavat etsiä niistä tietoa.

Kurssi sopii myös sukututkimusta aloitteleville. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kouluttajalle aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

 • Aika ja paikka: Kolme koulutuskertaa klo 18.00–19.30 torstaina 16.5.2024, 23.5.2024 ja 30.5.2024 Zoom-etäyhteydellä. Koulutuksen tallenne on osallistujien katseltavissa kolme viikkoa viimeisen koulutuskerran jälkeen.
 • Kouluttaja: FM Mervi Lampi.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 32,10 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 47 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


LÄHIKOULUTUS: Sukutarinan kirjoittaminen

Juuria tutkiessaan sukututkija tulee nimien, päivämäärien ja paikkakuntien lisäksi keränneeksi sukutarinoiden aineksia. Menneet polvet eivät itse voi tarinaansa kertoa, joten se jää sukututkijan tehtäväksi. Sukutarina on kertomus todellisista henkilöistä ja tapahtumista. Se perustuu esimerkiksi asiakirja-aineistoon, muistitietoon, valokuviin tai omakohtaisiin kokemuksiin. Mutta miten kirjoittaa lukijoita kiinnostava kertomus? Siihen etsitään vastauksia tässä työpajassa.

Yksipäiväisessä työpajassa perehdytään sukutarinan kirjoittamiseen ja rakenteeseen käytännön esimerkkien ja kirjoitusharjoitusten avulla. Työpaja on tarkoitettu sukututkijoille, jotka haluavat muokata tutkimustensa tuloksia sukutarinoiksi.

 • Aika ja paikka: Lauantaina 18.5.2024 klo 10–16 Helsingissä (HUOM! Paikka vaihtunut! Meeting Park Kamppi, Salomonkatu 5, 00100 Helsinki ).
 • Kouluttaja: FM Mervi Lampi.
 • Osallistumismaksu: Suomen Sukututkimusseuran jäsenille 39,20 € alennuskoodilla Jäsenalennus, muille 56 €.
 • Ilmoittautuminen: Sukututkijan verkkokauppa.


Osallistuminen koulutuspäiviin

Seuran koulutuspäiviin ilmoittaudutaan Sukututkijan verkkokaupassa. Koulutuksen ostamisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, jossa on linkki tarkempiin osallistumisohjeisiin. Eteläkoulutusten osallistumislinkki löytyy ladattavasta tiedostosta.  Mikäli sinulla on kysyttävää koulutuksista tai ongelmia osallistumisessa, voit lähettää viestin Seuran sähköpostiosoitteeseen seura@genealogia.fi.


Koulutuspäivien ehdot

Ostamalla Seuran koulutuksen samalla ilmoittaudut siihen. Koulutuksiin ilmoittautumista ja osallistumismaksua ei voi lähtökohtaisesti perua, eikä koulutukseen tulematta jättäminen ei oikeuta osallistumismaksun palauttamiseen. Osallistumismaksu voidaan kuitenkin palauttaa, mikäli peruutuksen syy on sairaus, josta ilmoittautunut esittää lääkärintodistuksen, tai ylivoimainen ennalta-arvaamaton este, kuten julkisen liikenteen lakko tai luonnonmullistus.

Seura pidättää oikeuden perua koulutuksen, jolloin osallistumismaksut palautetaan maksaneille. Peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan henkilökohtaisesti kaikille ilmoittautuneille. Maksamalla osallistumismaksun sitoudut mainittuihin ehtoihin.  


Etäkoulutuspäivien tallenteet

Seuran kaikkien etäyhteydellä järjestetyt koulutuspäivät tallennetaan ja ne tulevat viikon sisällä koulutuksen päättymisestä jäsenten vapaasti katseltaviksi Seuran videokirjastoon. Videokirjaston hakemisto löytyy SukuHausta ja sen käyttö vaatii kirjautumisen SukuHakuun. Seuran etäkoulutusten tallenteisiin videokirjastossa pääset klikkaamalla tästä.


Opastusvideo: Seuran koulutuksiin ilmoittautuminen

Alla olevalla opastusvideolla Seuran palveluvastaava Juha Vuorela kertoo miten ilmoittaudut Seuran koulutuksiin Sukututkijan verkkokaupassa. Seuran kaikki opastusvideot löydät Seuran YouTube-kanavalta.