SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA

Käsikirjasto

Suomen Sukututkimusseuran käsikirjasto sijaitsee Seuran toimitilassa Tieteiden talolla Helsingissä. Käsikirjaston kokoelma koostuu suurelta osin sukukirjakokoelmasta, joka käsittää noin 60 hyllymetriä. Sukukirjojen lisäksi käsikirjaston kokoelmaan kuuluu sukututkimusoppaita, kotimaisia sarjajulkaisuja sekä jonkin verran Ruotsia koskevaa aineistoa. Kokonaisuudessaan kokoelma käsittää noin 100 hyllymetriä. Toimitilassa on myös mahdollisuus käyttää digitoitua kirjallisuutta SukuHaun avulla. Käsikirjastosta ei voi lainata kirjoja, mutta paikan päällä voi ottaa aineistosta kopioita maksua vastaan.


Aukiolo ja lukupaikat

Käsikirjasto on asiakkaiden vapaasti käytettävissä Seuran toimitilan aukioloaikoina, maanantaisin kello 13.00-18.00 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 12.00-17.00. Lisäksi toimitila on avoinna kerran kuukaudessa lauantaina klo 10.00-14.00. Lauantaiaukiolot voit tarkistaa täältä.

Asiakkaiden käytössä toimitilassa on neljä lukupaikkaa ja tietokonetta sekä tulostin ja valokuvaskanneri. Asiakaspäätteillä on vapaasti käytettävissä Seuran kaikki verkkopalvelut, kuten aineistopalvelu SukuHaku, sekä kotimaisia ja ulkomaisia tietokantapalveluja.


Digitaaliset aineistot

Osa käsikirjaston kokoelmasta on digitoitu ja kokoelmaan kuuluviin paikallishistorioihin ja matrikkeleihin on laadittu sähköisiä henkilöhakemistoja. Digitoidut kirjat ja hakemistot ovat Seuran jäsenten käytettävissä ja haettavissa SukuHaussa. Seuran toimitilan asiakaspäätteillä SukuHaku on kaikkien vapaasti käytettävissä. Digitoituihin kirjoihin SukuHaussa voi tutustua palvelun etusivun painikkeen Näytä kaikki aineisto kautta.

Siirry SukuHakuun


Käsikirjaston hakemisto

Käsikirjaston kokoelman hakemisto julkaistaan SukuHaussa syksyllä 2022. Hakemiston kautta on mahdollista hakea kokoelmaan sisältyviä teoksia esimerkiksi nimikkeellä tai tekijän nimellä.


Toimitilan tietokantapalvelut

Käsikirjaston asiakkaiden vapaasti käytettävissä ovat seuraavat tietokantapalvelut: Seuran jäsenpalvelu SukuHaku, Siirtolaisuusinstituutin Siirtolaisrekisteri, Sveriges Dödbok -tietokanta sekä amerikkalaiset sukututkimussivustot Ancestry ja FamilySearch.

Suomen Sukututkimusseuran SukuHaku sisältää laajan kirjon erilaista sukututkimukselle hyödyllistä aineistoa. SukuHakuun on tallennettu yli 4 miljoonaa riviä hakemistoja, ja kirjoja on palveluun digitoitu noin 250 000 sivua. SukuHausta löytyy runsaasti suku- ja henkilöhistoriallista kirjallisuutta, hakemistoja sekä tietokantoja. SukuHausta voi etsiä tiettyjä henkilöitä tai sukuja.

Sukukirjojen lisäksi SukuHaussa on paljon esimerkiksi matrikkeleita ja topografista kirjallisuutta. SukuHaussa voi lisäksi lukea vaikkapa digitoitua Suomen Sukututkimusseuran Aikakauskirja Genosta sekä muita Seuran julkaisuja. Suosituimpia tietokantoja SukuHaussa ovat Hautakivitietokanta, katselmus- ja matkustajaluettelot sekä Nimenmuutostietokanta.

Ancestry ja FamilySearch ovat amerikkalaisia sukututkimuspalveluja, jotka tarjoavat kattavan lähdemateriaalin sekä monia eri työkaluja sukututkijalle. Erityisen suositeltavia nämä sivut ovat sellaisille sukututkijoille, jotka tutkivat Yhdysvaltoihin muuttaneita siirtolaisia.

Ancestry on maailman suurin kaupallinen sukututkimukseen keskittyvä verkkopalvelu. Siellä on jopa 30 biljoonaa lähdedokumenttia sekä digitoituna että hakemistomuodossa. Ancestryssä voi esimerkiksi luoda ja selata sukupuita sekä etsiä henkilöitä ja sukuja erilaisista lähdekokoelmista. Lisäksi palvelu tarjoaa paljon muuta sukututkimukseen liittyvää materiaalia, kuten omia DNA-tutkimuksia sekä kattavan hautakivitietokannan nimeltä Find a Grave.

FamilySearch on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon tarjoama voittoa tavoittelematon sukututkimuksen verkkopalvelu. FamilySearchissa on lukuisia lähdeaineistoja sukututkimuksen tekemistä varten. FamilySearchissa voi etsiä tietoa suvuista tai henkilöistä, tehdä sukupuita sekä jakaa ja tallentaa suvun muistoja. FamilySearch tarjoaa työkaluja oman sukututkimuksen täydentämiseen, kuten esimerkiksi muistitiedon keräämiseen sekä oman elämän dokumentointiin.

Siirtolaisuusinstituutin Siirtolaisrekisteri on palvelu, johon on tallennettu satojen tuhansien ulkomaille muuttaneiden suomalaisten tietoja. Siirtolaisrekisteristä voi hakea tietoa henkilöistä nimen, ajankohdan tai paikkakunnan perusteella. Rekisterissä on käytettävissä muun muassa seuraavia tietokantoja: Matkustajaluettelo, Passiluettelo, Australiansuomalaisten tietokanta, Venäjänsuomalaiset vainonuhrit 1930-1950 -tietokanta sekä paljon muuta.

Sveriges Dödbok 8 -tietokanta käsittää vuodet 1830-2020 ja se sisältää yli 15 miljoonaa tietuetta. Tietokantaan on tallennettu Ruotsissa kirjoilla olleiden menehtyneiden henkilöiden tietoja. Kannasta voi hakea henkilöitä esimerkiksi nimen, paikkakunnan, ammatin tai ajankohdan perusteella.


Kopio- ja tulostushinnasto

Kopiot ja tulosteet maksetaan paikan päällä käteiselle. Laitteista johtumattomista epäonnistuneista ja turhista kopioista ja tulosteista peritään myös maksu. Skannaaminen toimitilassa on maksutonta.

  • A4 (mustavalkoinen) 0,20 €/sivu
  • A4 (värillinen) 0,40 €/sivu
  • A3 (mustavalkoinen) 0,50 €/sivu
  • A3 (värillinen) 1,00 €/sivu

Tietopyynnöt

Käsikirjaston kokoelmaan on mahdollista tehdä maksutta pieniä tietopyyntöjä. Tietopyyntö voi koskettaa esimerkiksi tiettyä tietoa tai lähdetietoa tietystä sukukirjasta. Tietopyyntöihin vastataan sähköpostitse.

Tietopyyntöihin voi sisältyä myös muutaman sivun skannaus esimerkiksi sukukirjasta. Skannaukset toimitetaan vain sähköpostitse. Tietopyynnön tulee koskea ainoastaan Suomen Sukututkimusseuran käsikirjaston kokoelmaan kuuluvia kirjoja ja se tulee esittää mahdollisimman selkeästi sisältäen kaikki tiedossa olevat ennakkotiedot (kirjan koko nimi, kirjan tekijän nimi, sivu tai osio, josta tieto löytyy, jos tiedossa). Myös jäsenpalvelu SukuHakuun digitoitujen aineistojen osalta on mahdollista esittää pieniä tietopyyntöjä.

Tietopyynnön voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen seura@genealogia.fi. Tietopyyntöihin vastataan asiakaspalvelutyön lomassa mahdollisuuksien mukaan pikaisesti.


Sisäänkäynti toimitilaan Tieteiden talon sisäpihalla