SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA

Käsikirjasto

Suomen Sukututkimusseuran käsikirjasto sijaitsee Seuran toimitilassa Tieteiden talolla Helsingissä. Käsikirjasto on avoin kaikille sukututkimuksesta kiinnostuneille. Käsikirjaston kokoelma koostuu suurelta osin sukukirjakokoelmasta, joka käsittää noin 60 hyllymetriä. Sukukirjojen lisäksi käsikirjaston kokoelmaan kuuluu sukututkimusoppaita, kotimaisia sarjajulkaisuja sekä jonkin verran Ruotsia koskevaa aineistoa. Kokonaisuudessaan kokoelma käsittää noin 100 hyllymetriä. Toimitilassa on myös mahdollisuus käyttää digitoitua kirjallisuutta SukuHaun avulla. Käsikirjastosta ei voi lainata kirjoja, mutta paikan päällä voi ottaa aineistosta kopioita maksua vastaan.


Aukiolo ja lukupaikat

Käsikirjasto on asiakkaiden vapaasti käytettävissä Seuran toimitilan aukioloaikoina, maanantaisin kello 11.00–16.00, tiistaisin kello 9.00–14.00 ja torstaisin kello 12.00–17.00. Käynti kirjastoon tapahtuu Tieteiden talon sisäpihan puolelta.

Asiakkaiden käytössä toimitilassa on neljä lukupaikkaa ja tietokonetta sekä tulostin ja valokuvaskanneri. Asiakaspäätteillä on vapaasti käytettävissä Seuran kaikki verkkopalvelut, kuten aineistopalvelu SukuHaku, sekä kotimaisia ja ulkomaisia tietokantapalveluja, joista on kerrottu tarkemmin alla.


Käsikirjaston hakemisto

Seuran käsikirjaston kokoelman hakemisto on käytettävissä SukuHaussa. Hakemisto on kaikille avoin eikä sen käyttö vaadi kirjautumista SukuHakuun. Hakemiston kautta on mahdollista hakea kokoelmaan sisältyviä teoksia esimerkiksi päänimikkeellä eli teoksen nimellä, tekijän nimellä, asiasanoilla tai pääsanalla.

Hakutermin edessä kannattaa käyttää katkaisumerkkinä toimivaa asteriskia (*), jolloin haku kohdistuu myös niihin sanoihin, jotka ovat esimerkiksi otsikoiden ja asiasanalistausten keskellä. Esimerkiksi hakutermi *sursill päänimikkeenä tuottaa hakutuloksen, jossa on mukana Elias Robert Alceniuksen teos Genealogia Sursilliana

Sukukirjoja etsiessä kannattaa hakea sukunimi päänimikkeenä. Tiettyä paikkakuntaa käsitteleviä sukukirjoja voi puolestaan hakea esimerkiksi paikkakunnan nimen ja hakutermin suvut yhdistelmällä. Esimerkiksi hakutermi *suvut*kiuruvesi asiasananahakuna tuottaa tuloksen, jossa mukana on Kiuruveden sukuja käsitteleviä kirjoja. 

Seuran käsikirjaston kokoelmasta ja sen hakemistosta vastaa käsikirjastovastaava Jukka Partanen. Kaikkien Seuran toimijoiden yhteystiedot löydät täältä.

Siirry hakemistoon


Digitaaliset aineistot

Osa käsikirjaston kokoelmasta on digitoitu ja kokoelmaan kuuluviin paikallishistorioihin ja matrikkeleihin on laadittu sähköisiä henkilöhakemistoja. Digitoidut kirjat ja hakemistot ovat Seuran jäsenten käytettävissä SukuHaussa. Seuran toimitilan asiakaspäätteillä SukuHaku on kaikkien vapaasti käytettävissä. Digitoituihin kirjoihin SukuHaussa voi tutustua palvelun etusivun painikkeen Näytä kaikki aineisto kautta.

Siirry SukuHakuun


Toimitilan tietokantapalvelut

Käsikirjaston asiakkaiden vapaasti käytettävissä toimitilassa on Seuran jäsenpalvelu SukuHaku, Siirtolaisuusinstituutin Siirtolaisrekisteri, Sveriges Dödbok -tietokanta sekä amerikkalaiset sukututkimussivustot Ancestry ja FamilySearch.

Suomen Sukututkimusseuran SukuHaku sisältää laajan kirjon erilaista sukututkimukselle hyödyllistä aineistoa. SukuHakuun on tallennettu yli 4 miljoonaa riviä hakemistoja, ja kirjoja on palveluun digitoitu noin 250 000 sivua. SukuHausta löytyy runsaasti suku- ja henkilöhistoriallista kirjallisuutta, hakemistoja sekä tietokantoja. SukuHausta voi etsiä tiettyjä henkilöitä tai sukuja.

Sukukirjojen lisäksi SukuHaussa on paljon esimerkiksi matrikkeleita ja topografista kirjallisuutta. SukuHaussa voi lisäksi lukea vaikkapa digitoitua Suomen Sukututkimusseuran Aikakauskirja Genosta sekä muita Seuran julkaisuja. Suosituimpia tietokantoja SukuHaussa ovat Hautakivitietokanta, katselmus- ja matkustajaluettelot sekä Nimenmuutostietokanta.

Ancestry ja FamilySearch ovat amerikkalaisia sukututkimuspalveluja, jotka tarjoavat kattavan lähdemateriaalin sekä monia eri työkaluja sukututkijalle. Erityisen suositeltavia nämä sivut ovat sellaisille sukututkijoille, jotka tutkivat Yhdysvaltoihin muuttaneita siirtolaisia.

Ancestry on maailman suurin kaupallinen sukututkimukseen keskittyvä verkkopalvelu. Siellä on jopa 30 miljardia lähdedokumenttia sekä digitoituna että hakemistomuodossa. Ancestryssä voi esimerkiksi luoda ja selata sukupuita sekä etsiä henkilöitä ja sukuja erilaisista lähdekokoelmista. Lisäksi palvelu tarjoaa paljon muuta sukututkimukseen liittyvää materiaalia, kuten omia DNA-tutkimuksia sekä kattavan hautakivitietokannan nimeltä Find a Grave.

FamilySearch on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon tukema sukututkimuksen verkkopalvelu. FamilySearch koonnut lukuisia lähdeaineistoja maailmanlaajuisesti, myös Suomesta. Palvelussa voi etsiä tietoa suvuista tai henkilöistä, osallistua maailmanlaajuisen sukupuun rakentamiseen sekä jakaa ja tallentaa suvun muistoja. FamilySearch tarjoaa työkaluja oman sukututkimuksen täydentämiseen, esimerkiksi muistitiedon keräämiseen sekä oman elämän dokumentointiin. Verkkopalvelun osoite: FamilySearch.org/fi. Suomenkielisen tuen sähköpostiosoite: Suomi-tuki@familysearch.org.

Siirtolaisuusinstituutin Siirtolaisrekisteri on palvelu, johon on tallennettu satojen tuhansien ulkomaille muuttaneiden suomalaisten tietoja. Siirtolaisrekisteristä voi hakea tietoa henkilöistä nimen, ajankohdan tai paikkakunnan perusteella. Rekisterissä on käytettävissä muun muassa seuraavia tietokantoja: Matkustajaluettelo, Passiluettelo, Australiansuomalaisten tietokanta, Venäjänsuomalaiset vainonuhrit 1930-1950 -tietokanta sekä paljon muuta.

Sveriges Dödbok 8 -tietokanta käsittää vuodet 1830-2020 ja se sisältää yli 15 miljoonaa tietuetta. Tietokantaan on tallennettu Ruotsissa kirjoilla olleiden menehtyneiden henkilöiden tietoja. Kannasta voi hakea henkilöitä esimerkiksi nimen, paikkakunnan, ammatin tai ajankohdan perusteella.


Kopio- ja tulostushinnasto

Kopiot ja tulosteet maksetaan paikan päällä käteiselle. Laitteista johtumattomista epäonnistuneista ja turhista kopioista ja tulosteista peritään myös maksu. Skannaaminen toimitilassa on maksutonta.

  • A4 (mustavalkoinen) 0,20 €/sivu
  • A4 (värillinen) 0,40 €/sivu
  • A3 (mustavalkoinen) 0,50 €/sivu
  • A3 (värillinen) 1,00 €/sivu

Tietopyynnöt

Käsikirjaston kokoelmaan on mahdollista tehdä maksutta pieniä tietopyyntöjä. Tietopyyntö voi koskettaa esimerkiksi tiettyä tietoa tai lähdetietoa tietystä sukukirjasta. Tietopyyntöihin vastataan sähköpostitse.

Tietopyyntöihin voi sisältyä myös muutaman sivun skannaus esimerkiksi sukukirjasta. Skannaukset toimitetaan vain sähköpostitse. Tietopyynnön tulee koskea ainoastaan Suomen Sukututkimusseuran käsikirjaston kokoelmaan kuuluvia kirjoja ja se tulee esittää mahdollisimman selkeästi sisältäen kaikki tiedossa olevat ennakkotiedot (kirjan koko nimi, kirjan tekijän nimi, sivu tai osio, josta tieto löytyy, jos tiedossa). Myös jäsenpalvelu SukuHakuun digitoitujen aineistojen osalta on mahdollista esittää pieniä tietopyyntöjä.

Tietopyynnön voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen seura@genealogia.fi. Tietopyyntöihin vastataan asiakaspalvelutyön lomassa mahdollisuuksien mukaan pikaisesti.


Sisäänkäynti toimitilaan Tieteiden talon sisäpihalla