Suomen Sukututkimusseuran toimintasuunnitelma 2025

08.11.2024

Koulutustoiminta

Seuran koulutustoiminnan tärkeimpänä tehtävänä on opastaa sukututkijoita käyttämään monipuolisesti primäärilähteitä ja luotettavia sekundaarilähteitä sekä soveltamaan niihin lähdekritiikkiä. Lisäksi Seura edistää sukututkijoiden koulutuspalvelujen saavutettavuutta tarjoamalla sekä lähitilassa että etäyhteydellä järjestettäviä koulutustilaisuuksia.

Maaliskuussa 2025 Seura järjestää Suku 2025 -tapahtuman Turussa yhteistyössä Turun Seudun Sukututkijat ry:n kanssa. 48. kerran pidettävien valtakunnallisten sukututkimuspäivien teemana on "Raastuvassa tavataan! Mitä lähteet kertovat tavallisen kansan elämästä kaupungissa". Kupittaan kampuksen ICT-Cityssä järjestettävään tapahtumaa on yleisöllä vapaa pääsy, mutta esitelmäohjelma on etäyhteydellä ainoastaan jäsenten katseltavissa.

Seura järjestää vuonna 2025 etäyhteydellä Teemalauantain huhtikuussa ja lokakuussa sekä ruotsinkielisen seminaarin syyskuussa, jotka ovat jäsenten katseltavissa etäyhteydellä. Lisäksi Seura jatkaa etäyhteydellä kerran kuukaudessa jäsenille tarkoitettuja keskustelutilaisuuksia Sukututkimusseuran kuukausikahveja.

Seura järjestää vuonna 2025 lauantaisin maksullisia koulutuspäiviä, joista kymmenen on koko päivän lähikoulutustilaisuutta ja kuusi lyhyempiä etäkoulutuspäiviä. Seuran järjestämien etäkoulutuspäivien ja etäluentojen tallenteet ovat ainoastaan jäsenten katseltavissa Videokirjastossa. Seura järjestää elokuussa 2025 jäsenmatkan Ahvenanmaalle.

Seura toteuttaa 34. kerran Vuoden sukukirja -kilpailun ja kahdeksannen kerran Sukutarinakilpailun. Vapaaehtoisista koostuva vastaajaverkosto vastaa Seuralle sähköpostitse saapuneisiin sukututkimustiedusteluihin. Neuvontapalvelu on jäsenetu. Lisäksi Seuran asiantuntijat tarjoavat maksullista julkaisumentorointia.

Vastuuhenkilöiden lisäksi koulutustoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu koulutustoimikunta sekä omalta osaltaan Teemalauantai-työryhmä.

Verkkopalvelut

Seuran verkkopalvelujen keskeisimpänä tarkoituksena on tuottaa sukututkijoiden käyttöön laadukkaita digitaalisia lähdeaineistoja ja tallentaa niitä kotimaisiin verkossa käytettäviin palveluihin. Verkkopalvelut toteuttavat Seuran muistiorganisaatiotehtävää ja niitä kehitetään, suunnitellaan ja tuotetaan kokonaissuunnitelman mukaisesti.

HisKi-tietokannan, SukuHaun, Hautakivitietokannan, Henkikirjahaun, SukuTopoteekin ja Seurakuntatietokannan aineistoja kartutetaan vuoden 2025 aikana pääosin joukkoistamalla aineistokohtaisissa indeksointi- ja tallennusprojekteissa. HisKiä ja SukuTopoteekkia lukuunottamatta verkkopalvelut ovat Seuran jäsenetuja. Seura järjestää kuukausittain joukkoistetusta tallentamisesta kiinnostuneille verkkopalvelujen kartuttamisen infotilaisuuksia.

Vastuuhenkilöiden lisäksi verkkopalveluiden suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu verkkopalvelutoimikunta.

Julkaisutoiminta

Seuran julkaisutoiminnan keskeisenä tarkoituksena on tuoda esille sukututkimuksen uusia näkökulmia ja kertoa uudistuvista toimintatavoista. Lisäksi Seura julkaisutoiminnallaan edistää sekä analogisen että digitaalinen sukutiedon tunnettuutta ja sen hyödyntämistä erilaisissa käyttötarkoituksissa.

Seura julkaisee vuonna 2025 96. vuosikertaa Aikakauskirja Genosta, joka ilmestyy neljänä 64-sivuisena numerona. Genoksen digiversio on jäsenetu. Jäsenet voivat halutessaan saada printtiversion kotiin kannettuna vuotuisella omakustannusmaksulla. Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirja 51 julkaistaan syksyllä 2025 avoimena verkkojulkaisuna.

Suomen Sukututkimusseuran oppaita -sarjassa julkaistaan alkuvuodesta 2025 Sirkka Paikkalan kirjoittama Sukututkijan nimiopas.

Kuukausittain ilmestyvä digijulkaisu Jäsenviesti Jalmari on jäsenetu, jossa julkaistaan ajankohtais- ja sukututkimusartikkeleita sekä kerrotaan Seuran tapahtumista ja palveluista. Lisäksi Seura julkaisee yhdeksän kertaa vuodessa sähköpostitse lähetettävää Uutiskirje Osmoa, jossa tiedotetaan Seuran toiminnasta ja joka on vapaasti tilattavissa. Seuran blogissa julkaistaan teksti kerran viikossa.

Seuran kustantamia printtijulkaisuja myydään Tiedekirjassa sekä Seuran kirjastossa ja tapahtumissa, joihin Seura osallistuu. Seuran kustantamien julkaisujen varastoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisuvarasto. Seuran digijulkaisuja myydään Sukututkijan verkkokaupassa. Jäsenet saavat Seuran julkaisuista 30 prosentin alennuksen. Lisäksi verkkokaupassa on välitysmyynnissä tarjolla muiden tahojen julkaisemia printti- ja digijulkaisuja.

Vastuuhenkilöiden lisäksi Seuran julkaisutoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu julkaisutoimikunta sekä omalta osaltaan Aikakauskirja Genoksen toimitusneuvosto.

Edunvalvonta

Seuran edunvalvonnan tärkeimpiä tehtäviä on seurata suku- ja henkilöhistorian tutkimukseen vaikuttavaa viranomaistoimintaa ja lainsäädännön muutoshankkeita sekä tarvittaessa vaikuttaa monikanavaisesti sukututkijamyönteisten käytäntöjen ja säännösten syntymiseen. Seura myös edistää sukututkimusaineistojen laillista ja eettisesti kestävää käyttöön samoin kuin tutkimuskohteiden tietosuojaa.

Seura antaa sukututkijoille ohjeita tietosuojalainsäädännön soveltamisesta ja suosituksia hyvästä ja laillisesta henkilötietojen käsittelystä sukututkimuksessa. Seuran henkilökohtainen juridinen neuvonta on jäsenetu.

Seura edistää sukututkimusopetuksen korkeaa tasoa ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan tarjomaan täydennyskoulutusta sukututkimusopettajien verkoston puitteissa.

Valtioneuvosto on nimittänyt Seuran esittämän ehdokkaan oikeusministeriön nimilautakuntaan sekä opetusministeri Kansallisarkiston neuvottelukuntaan.

Vastuuhenkilöiden lisäksi Seuran edunvalvonnan suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu juridinen toimikunta sekä omalta osaltaan Sukututkimusopettajien verkoston johtoryhmä.

Asiakasneuvonta

Seuran sukututkimuskäsikirjasto on avoinna on kolmena päivänä viikossa Tieteiden talolla osoitteessa Kirkkokatu 6, Helsinki. Käsikirjastossa annetaan myös sukututkimusneuvontaa ja kerrotaan Seuran toiminnasta. Puhelmitse ja sähköpostitse annettava sukututkimusneuvonta on jäsenetu.


Toiminnanohjaus

Hallinto

Seuran kevätkokous pidetään 12.4.2025 ja syyskokous 22.11.2025, kumpikin Tieteiden talolla Helsingissä. Hallitus kokoontuu säännönmukaisesti neljä kertaa vuodessa. Työvaliokunta pitää noin kuusi kokousta tarpeen mukaan.

Varainhankinta

Seuran rahoituksesta suurin osaa tulee jäsenmaksuista. Seuran jäsenmäärään arvioidaan vuonna 2025 pysyvän ennallaan noin 8.300 jäsenessä. Seura on eriyttänyt maksullisen julkaisu- ja koulutustoiminnan kokonaan omistamaansa tytäryhtiöön Suomen Sukututkimusvalistus Oy:öön. Seura hakee avustuksia tiedettä ja kulttuuria tukevilta säätiöiltä.

Henkilöstö, vapaaehtoiset ja ostopalvelut

Seuran palveluksessa on vuonna 2025 kokoaikainen toiminnanjohtaja, palvelukoordinaattori ja asiakasneuvoja. Aikakauskirja Genoksella on vastaava päätoimittaja ja toimitussihteeri. Seuralla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi atk-tallentajina kuntouttavassa työtoiminnassa olevia henkilöitä. Vapaaehtoiset toimivat myös Seuran toimikunnissa ja työryhmissä sekä julkaisutoiminnan asiantuntijoina. Seura hankkii ostopalveluna mm. verkkopalveluiden teknisen toteutuksen, palvelintilan ja taloushallinnon.

Viestintä

Viestinnän tavoitteena on tehdä tunnetuksi Seuran toimintaa sekä sukuharrastajien että suuren yleisön keskuudessa ja tiedottaa sukututkijoille sukututkimuksen ajankohtaisasioista. Viestintä tapahtuu erillisen viestintäsuunnitelman mukaisesti monikanavaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Seura viettää 10.4.2025 kansallista Sukututkimuksen päivää.

Toimitilat

Seuran toimitila on Tieteiden talon siipirakennuksessa osoitteessa Kirkkokatu 6, Helsinki. Seuran kustantamien julkaisujen varastoinnista huolehtii Tieteellisten seurain valtuuskunnan Julkaisuvarasto (Marjaniementie 74, Helsinki). Tilat Seuran kokouksia ja koulutustilaisuuksia varten vuokrataan eri tahoilta.

Yhteistoiminta

Seura on läheisessä yhteistoiminnassa strategisten kumppaneittensa kanssa, joista keskeisimmät ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Kansallisarkisto ja Kansalliskirjasto. Muita merkittäviä yhteistoimintatahoja ovat Museovirasto, Sukuseurojen Keskusliitto, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry, Tilaushistoriakeskus, Svenska Litteratursällskapet i Finland ja Suomen Hostellijärjestö ry. Seuran kansainvälisistä yhteistoimintatahoista tärkein on virolainen Eesti Genealoogia Selts.

Seura osallistuu vuonna 2025 omalla osastolla Sampolan Sukututkimuspäivään tammikuussa Tampereella, Valtakunnallisille Kotiseutupäiville elokuussa Valkeakoskella ja Kuulutko sukuuni -tapahtumaan lokakuussa Vantaalla.

Seura on yksi Tilaushistoriakeskuksen taustaorganisaatioista ja nimennyt jäsenen sen hallitukseen. Seura on Suomen Hostellijärjestö ry:n jäsen ja nimennyt edustajan sen edustajistoon. Lisäksi Seura on Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Palvelualojen työnantajan PALTA ry:n, Suomen tiedekustantajien liitto ry:n ja Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto ry:n jäsen.