DIGITAALISEN SUKUTUTKIMUKSEN OPAS

Sukututkimuksen alkulähteillä

Sukututkijan tärkein tutkimusaineisto koostuu verkossa saatavilla olevista digitoidusta alkuperäisasiakirjoista. Niitä on saatavilla usealla eri sivustolla, joista sukututkijan kannalta tärkeimmät ovat Kansallisarkiston Astia-palvelu, Digihakemisto ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) Digiarkisto.


Kansallisarkisto ja Astia-palvelu

Kansallisarkiston tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja saatavuus sekä edistää niiden tutkimuskäyttöä. Kansallisarkistossa säilytetään paikallis- ja aluehallinnon viranomaisten arkistoja sekä yksityisarkistoja alueellisesti yhdeksässä eri toimipisteessä. Suurinta osaa sukututkimuksen peruslähteistä, kuten vanhimpia kirkonkirjoja sekä henki- ja tuomiokirjoja, säilytetään Kansallisarkistossa.

Astia-palvelussa voi tarkastella Kansallisarkiston digitoimia aineistoja, tilata aineistoja tutkijasaliin tai kaukolainaksi, hakea käyttöoikeuksia sekä tehdä tietopyyntöjä verkkolomakkeella. Uusi Astia-palvelu otettiin käyttöön maaliskuussa 2022, jolloin se korvasi aiemmin käytössä olleen Kansallisarkiston Digitaaliarkiston.

Ohjeita Astian käyttöön löytyy palvelun omasta käyttöliittymästä. Kansallisarkisto on lisäksi julkaissut ohjevideoita muun muassa aineistojen hakemisesta, haun rajaamisesta sekä digitaalisten aineistojen tarkastelusta.


Kansallisarkiston Astia-palvelun etusivu


Digihakemisto

Digihakemisto on Kari Kujansuun yksityisesti luoma palvelu, joka koostuu hakemistoista ja linkeistä Kansallisarkiston Astia-palvelussa julkaisemiin digitaalisiin aineistoihin. Palvelun ideana on ollut joukkoistamalla nopeuttaa ja yksinkertaistaa hakemistojen laatimista aineistoihin, jotta niiden käyttö olisi helpompaa. Digihakemisto on Kansallisarkistosta riippumaton palvelu. Suomen Sukututkimusseura ja Kujansuu ovat solmineen yhteistyösopimuksen, jonka mukaisesti Seura tarjoaa Digihakemiston palvelintilan ja Kujansuu toimii verkkopalvelun ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Digihakemistossa haku kohdistuu aineistokokonaisuuksiin, toisin sanoen arkistojen nimiin. Hakutuloksista siirrytään arkistoyksikköjen tasolle, josta löytyvät linkit kuviin ja mahdolliset hakemistot. Palvelun etusivulta löytyy valmiina usein käytettyjä hakuja pikahakupainikkeina. Omia hakuja voi myös tallentaa pihahauiksi, jolloin ne tallentuvat selaimen muistiin, eivätkä näy muille Digihakemiston käyttäjille. Tarkemmat ohjeet palvelun käytöstä on julkaistu sen etusivulla.


SSHY ja Digiarkisto

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) vuonna 2004 avattu Digiarkisto on kirkonkirjojen digitoinnin pioneerihanke Suomessa. Järjestö on yksityinen yhdistys, joka on suorittanut kirkonkirjojen digitointia talkootyönä mikrokuvatuista ja alkuperäisistä kirkonkirjoista. Sivusto on maksutta käytettävissä yli 125 vuotta vanhemman kirkonkirja-aineiston osalta, mutta yhdistyksen jäsensivut tarjoavat useamman seurakunnan osalta jäsenistön käyttöön myös seurakuntien uudempia materiaaleja aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Sivuston valtti on sen helppokäyttöisyys ja selkeä rakenne; suuri osa keskeisestä aineistosta on myös yksityiskohtaisesti indeksoitu, mikä helpottaa halutun tiedon löytymistä.


Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen Digiarkisto


Sivuston keskeinen ongelma on, ettei sen ole tasalaatuinen. Koska kirkonkirjoja on usein digitoitu suoraan arkistolaitoksen mikrofilmien kuluneista käyttökopioista, kuvat ovat toisinaan heikkotasoisia. Digitoinnin vapaaehtoisluonteesta johtuen sivuston kirkonkirjamateriaali ei myöskään kata kaikkia Suomen seurakuntia, vaan siinä missä osasta seurakuntia käytännössä koko väestörekisteriarkisto on digitoitu 1900-luvun alkuun asti, osasta seurakuntia keskeisimmätkin aineistot puuttuvat tyystin. Yhdistys suorittaa digikuvauksia myös suoraan alkuperäisistä asiakirjoista.

Yhdistyksen jäsenten käytössä on kirkonkirjojen lisäksi myös sellaista materiaalia, jota ei muilta suomalaisilta sivuilta ole saatavissa, kuten Ruotsin sota-arkiston suomalaisten joukko-osastojen katselmus- ja palkkaluetteloita, Länsipohjan läänin henkikirjoja, Vienan Karjalan ortodoksiseurakuntien ja Inkerin seurakuntien kirkonkirjoja, rautatiehallituksen matrikkeleja sekä piirilääkärien, poliisilaitosten, vankiloiden ja oppilaitosten arkistojen aineistoja.

Jäsensivuilla on myös valikoima voudintilejä, henkikirjoja ja tuomiokirjoja. Savon voutikuntien materiaalien joukossa on digitoituna Pohjois-Savon Sukututkimusharrastajien Tavinsalmen pitäjän voudintileistä koostama laaja henkilökortisto Asutustutkimus Tavinsalmen pitäjästä vuosina 1548-1600. Oikeuden pöytäkirjojen lisäksi tuomioistuinten arkistoista on digitoitu myös hajanainen joukko muita asiakirjoja, kuten perukirjoja ja konkurssiasiakirjoja.