DIGITAALISEN SUKUTUTKIMUKSEN OPAS

Johdanto


Suomen Sukututkimusseura

Suomen Sukututkimusseuran kotisivut on monipuolinen sukututkimuksen tietosivusto, josta löytyy järjestötietojen, kuten Seuran toiminnan, tapahtumien ja koulutusten, lisäksi runsaasti tietoa myös itse sukututkimukseen liittyen.

Seuran verkkosivuille on koottu Mitä sukututkimus on? ja Sukututkijan lähteet -kokonaisuudet. Ensiksi mainitusta löytyy tietoa esimerkiksi siitä, miten sukututkimus aloitetaan ja mitä perinteinen, geneettinen ja ortodoksinen sukututkimus ovat. Sukututkijan lähteistä puolestaan löytyy tietoja ja linkkejä sukututkijalle hyödyllisiin aineistoihin. Kokonaisuus on järjestetty temaattisesti ja sivuilla on tietoa siirtolaisuuteen, henkilönimiin, henkilöhistoriaan, sotilaisiin ja paikallishistoriaan liittyen sekä erilaisia sanastoja ja sanakirjoja.

Seuran ja sukututkimuskentän kuulumisia voi seurata Suomen Sukututkimusseuran Facebook-sivuilta ja Suomen Sukututkimusseuran blogista. Sivustolta löytyy myös Suomen suurin moderoitu sukututkijoiden keskustelupalsta Suku Forum. Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä Facebookissa toimii sukututkijoiden yhteisenä sosiaalisen median foorumina, jossa pyytää neuvoa, jakaa omia tutkimuksia ja keskustella kaikista sukututkimuskentän asioista.


Suomen Sukututkimusseuran kotisivujen etusivu


Seuran verkkopalvelut

Suomen Sukututkimusseura tarjoaa erilaisia verkkopalveluita, joita sukututkijat voivat hyödyntää tehdessään omaa sukututkimustaan. Palveluista tunnetuin on HisKi eli seurakuntien historiakirjojen hakutietokanta, joka esitellään tarkemmin jäljempänä tässä oppaassa. Lisäksi Seuran palveluihin kuuluu hakemistoja ja digitoitujen aineistoja sisältävä SukuHaku sekä Omat Juuret tutkimukseen ja tulosten esittämiseen.

SukuHaku on jäsenpalvelu, joka avattiin Seuran 100-vuotispäivänä vuonna 2017. Palvelu toimii porttina suomalaisen sukututkimuksen aineistoihin ja se sisältää muun muassa digitoitua kirjallisuutta sekä hakemistoja erilaisiin arkistoaineistoihin ja julkaisuihin, esimerkiksi pitäjänhistorioihin. Palvelusta löytyy esimerkiksi digitoituina kaikki Suomen Sukututkimusseuran julkaisut eli kaikki tähän mennessä ilmestyneet Aikakauskirja Genoksen numerot, Jäsenviesti Jalmarit ja Suomen Sukututkimusseurojen Vuosikirjojen vuosikerrat. Uutta aineistoa lisätään palveluun jatkuvasti sen mukaan kuin materiaalia saadaan digitoiduksi ja hakemistoja laadituiksi. Seuran verkkosivujen jäsensivuilta aiemmin löytyneet tietokannat, kuten kuolleeksi julistetut, merimiehet ja nimenmuutokset löytyvät SukuHausta.

SukuHaun etusivulle avautuvasta näkymästä kohdasta Normaali haku pääsee ensisijaisesti hakemaan tallennettuja hakemistoja. Digitoitujen kirjojen tekstien sisältä pääsee hakemaan klikkaamalla kohta Vapaatekstihaku. Palvelun aineistoa voi selata hakulomakkeen oikean laidan Rajaa hakua aineiston mukaan -pudotusvalikon ja sen alle avautuvien valikkojen kautta.

Omat Juuret on uudenlainen, suomalainen verkkopalvelu suku- ja paikallishistorian tutkimukseen ja esittämiseen. Palvelussa jokainen voi synnyttää omannäköisensä kokonaisuuden omista juuristaan. Kokonaisuutta voi ajan oloon täydentää ja muokata haluamallaan tavalla. Omat Juuret on kaikille avoin ja maksuton palvelu. Lisää ohjeita ja vinkkejä Omien Juurien ja SukuHaun käyttöön saa Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla julkaistuista opastusvideoista.

Seuran verkkopalveluihin lukeutuu myös vapaaehtoisvoimin toteutettava Isotammi, joka nojaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja on täysin epäkaupallinen. Taustalla toimivien vapaaehtoisten tavoitteena on luoda Isotammesta verkkopalvelu, joka huomioi suomalaisen sukututkimuksen erityispiirteet, ja jonka sisältämä tietovaranto on niin korkeatasoista, että sitä voidaan hyödyntää yhteiskunnallisessa ja historiallisessa tutkimuksessa. Palvelu tarjoaa käyttäjilleen myös laatuohjeita, suosituksia ja työkaluja oman sukututkimusaineiston laadun nostoon.