DIGITAALISEN SUKUTUTKIMUKSEN OPAS

Keskustelupalstoja ja -ryhmiä


Suku Forum

Suku Forum on Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämä moderoitu keskustelupalsta, joka on maksuton, mutta keskusteluihin osallistuminen vaatii kirjautumisen. Suku Forum on jaettu useaan alafoorumiin, mikä helpottaa keskustelujen seuraamista esimerkiksi maantieteellisen alueen perusteella. Kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää toisilleen yksityisviestejä sekä tehdä hakuja foorumin keskusteluihin, jotka sisältävät runsaasti arvokasta tutkimustietoa vuosien varrelta. Suomen Sukututkimusseura tiedottaa toiminnastaan myös Suku Forumilla.

Verkossa on muitakin keskustelupalstoja, jolla käydään keskustelua sukututkimuksesta. Monen palstan ongelma on kuitenkin, että ne ovat täysin anonyymejä ja vetävät siten puoleensa helposti myös asiatonta keskustelua. Aiemmin verkossa toiminut SukuJutut-sukututkimusohjelman ylläpitämän SukuHakurin ylläpito on lopetettu, mutta sen viestiarkisto vuosilta 2007-2018 on edelleen käytettävissä.


Anbytarforum

Anbytarforum on Sveriges Släktforskarförbundin eli Ruotsin sukututkimusseuran ylläpitämä sukututkimusaiheinen keskustelupasta, joka vastaa Suomen Sukututkimusseuran Suku Forumia. Keskusteluja voi seurata kuka tahansa, mutta niihin osallistuminen edellyttää maksuttoman käyttäjätunnuksen luomista.


Ruotsalaisen Anbytarforumin etusivu


The Finlander Forum

The Finlander Forum on The Swedish-Finn Historical Societyn ylläpitämä keskustelupalsta, jonka tarkoituksena on rakentaa siltoja emigranttien jälkeläisten ja Suomeen jääneiden sukulaisten välille. Palsta toimii myös Suomeen liittyvän englanninkielisen sukututkimuskeskustelun areenana erityisesti siirtolaiskysymyksissä. Keskustelupalstan sivuilla voi osallistua myös laajaan DEE-projektiin (Documenting Every Emigrant).


Sukututkimus Facebookissa

Sukututkimuskeskustelu on vuosien aikana siirtynyt suureksi osaksi sosiaaliseen mediaan ja erityisesti Facebookin ryhmiin, jotka ovat korvanneet sukututkijoiden menneinä vuosina käyttämät sähköpostilistat. Nykyisin erilaisia ryhmiä on tarjolla huomattava määrä, osa yleiseen keskusteluun tarkoitettuja ja osa temaattisesti tai maantieteellisesti rajattuja. Osa ryhmistä on keskustelujen asiallisuuden varmistamiseksi suljettu ja niihin pitää anoa pääsyä moderaattorilta.

Suosituimpia keskusteluryhmiä Facebookissa ovat esimerkiksi seuraavat ryhmät:

Useat paikalliset sukututkimusyhdistykset ja sukuseurat toimivat myös aktiivisesti Facebookissa, mutta niiden lisäksi sukututkijoille hyödyllisiä saattavat olla myös paikallishistoriaan ja vanhoihin valokuviin keskittyneet sivut ja ryhmät. Facebookin ryhmät ja sivut ovat erinomainen kanava kohdata muita sukututkijoita ja saada esimerkiksi lukuapua digitoitujen lähteiden tulkintaan. Varjopuolena Facebookissa on tosin se, että päätyttyään keskustelut hukkuvat nopeasti muiden viestiketjujen joukkoon. Näin ollen kiinnostaviin keskusteluihin saattaa olla vaikea palata jälkikäteen uudelleen Facebookin hakuominaisuuksista huolimatta.