DIGITAALISEN SUKUTUTKIMUKSEN OPAS

Siirtolaisuus ja sukututkimus ulkomailla


Siirtolaisten jäljillä

Suomalaisia siirtolaisia ulkomailla voidaan jäljittää useammankin verkkosivuston avulla. Suomesta lähtenyttä siirtolaista voi hakea Siirtolaisuusinstituutin Siirtolaisrekisteristä, joka sisältää matkustaja- ja passiluetteloiden ohella muun muassa eri maiden ja eri aikojen suomalaissiirtolaisista koostettuja tietokantoja. Palvelun täysversio on maksullinen, mutta rekisterin nimitiedot ovat haettavissa ilmaiseksi rajoitetussa haussa.

Pohjois-Amerikkaan lähteneitä suomalaisia voi hakea myös aikanaan hyvin keskeisen Ellis Islandin vastaanottokeskuksen sivuilta sekä aiemmin tässä oppaassa esitellystä FamilySearch-palvelusta.

Keskustelua suomalaissiirtolaisista käydään muun muassa englanninkielisellä The Finlander Forumilla ja Facebookin lukuisissa keskusteluryhmissä. Lisäksi siirtolaisista on koostettu erilaisia verkkosivuja ja blogikirjoituksia. Esimerkiksi Merja Syrjämäki on koostanut laajan sivuston Parkanon siirtolaisista Siirtolaisia Parkanosta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.


Siirtolaisrekisterin hakusivu


Ancestry.com

Ancestry.com on maailman suurin kaupallinen sukututkimusalan toimija, joka tarjoaa maksullisella sivustollaan sukututkimusaineistoja, historiallisia asiakirjoja sekä geneettisen sukututkimuksen palveluja. Sukututkijalle sivuston keskeisintä antia ovat indeksoidut ja helppohakuiset alkuperäisaineisto, ennen muuta väestöluettelot (United States Federal Census Records), mutta sivusto sisältää myös syntyneiden, vihittyjen ja kuolleiden luetteloita, sotilasluetteloita sekä siirtolaisuuteen liittyvää aineistoa. Aineiston pääosa on Yhdysvalloista, mutta sivusto sisältää varsin runsaasti materiaalia muistakin englanninkielisistä maista ja Euroopasta.


Riksarkivet: Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen on palvelu, jonka kautta on vapaasti tutkittavissa Ruotsin valtionarkiston eli Riksarkivetin digitoimia alkuperäisaineistoja. Aineiston joukossa on mm. Ruotsin seurakuntien arkistot sekä väestöluettelot, henkikirjat, tuomioistuinten arkistot ja sotilasrullat. Haun lisäksi digitoituja aineistoja voi etsiä ja selata teemoittain tai aakkosellisen luettelon avulla. Palvelu sisältää myös erilaisia tietokantoja (esim. perukirjat) ja muita laajoja henkilöhistoriallisia aineistoryhmiä.


Riksarkivetin Digitala forskarsalenin etusivu


ArkivDigital

ArkivDigital on ruotsalainen maksullinen sivusto, joka tarjoaa sukututkimuksen keskeisiä aineistoja digitoituina sekä henkilörekisterejä erilaisiin aineistoihin. ArkivDigital suorittaa myös pienestä maksusta tilauskuvauksia sellaisista arkistoniteistä, jotka muutenkin sisältyvät sen kuvausohjelmaan.


Arkivverket: Digitalarkivet

Digitalarkivet on Norjan kansallisarkistolaitoksen eli Arkivverketin digitaaliarkisto. Sivusto on maksuton, eikä sen käyttö vaadi kirjautumista. Kirkonkirjojen lisäksi sivustolla on tutkittavissa digitoituina esimerkiksi vero-, väestönlasku- ja manttaaliluetteloita sekä siirtolaisuuteen liittyviä aineistoja, kuten emigrantti- ja passiluetteloita.


Rahvusarhiiv: Saaga

Saaga on Viron kansallisarkiston eli Rahvusarhiivin digitaaliarkisto. Sivusto on maksuton, mutta aineistojen tutkiminen vaatii kirjautumisen. Seurakuntien arkistojen ohella sivusto käsittää monenlaisia muitakin aineistoja, kuten sieluveroluetteloita, oikeusistuintein asiakirjoja sekä eri kaupunkien käsityökiltojen arkistoja aina keskiajalta alkaen. Sivustolla pääsee myös selaamaan Virossa 1600-luvulla painettua kirjallisuutta. Sivustolla on tekeillä tietokantamuotoinen nimirekisteri luterilaisiin kirkonkirjoihin (personaalraamat).