SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA

Sukutarinakilpailu 2024

Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja valitsee itse tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. 


Kilpailun julistus

Sukutarinakilpailu 2024 on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan mutta kuitenkin korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä, esimerkiksi keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä ei pidä käyttää. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 12.2.–1.9.2024 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu@genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erillisinä tiedostoina.

Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.


Voittajan valinta

Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7–10 tarinaa, jotka julkaistaan Seuran kotisivuilla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan Seuran syyskokouksessa marraskuussa 2024.

Seura julkaisee osan Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä verkkosivuilla ja Jäsenviesti Jalmarissa. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Seuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.



Sukutarinakilpailun voittajat


2023 (lue tiedote)

  1. sija: Heinärikki eli Juha Jyrkäs, Ken lienet sä, tuhari?
  2. sija: Samaasukua eli Sisko Toppinen, Mietteitä isomummuni, Anna Lithoviuksen, elämästä
  3. sija: Tarjanne eli Riikka Vauhkonen, Riikka

2022 (lue tiedote)

  1. sija: Saaga eli Satu Riikonen, Tänään hän joutuisi kulkemaan kotiin yksin
  2. sija: Rannaton eli Hannu Tervo, Enoni Jukka Ranta, jota en koskaan tavannut
  3. sija: Olavi eli Antti Okko, Eräänlainen sotasankari

2021

  1. sija: Juhannusruusu eli Eija Hirvimäki, Sylvi - Karjalan neito
  2. sija: Kerppu eli Minna Heikkilä, Rakas rötiskö
  3. sija: Sotilaiden jälkeläinen eli Eliina Saarinen, Erkki Juhonpoika ruotuarmeijassa

2020

  1. sija: Vaarinpoika eli Kaisla Savola, Kaksivooninkisen suojissa
  2. sija: Eeli eli Vesa Ämmälä, Fredrik Jalmar
  3. sija: Lo Farnedal, Amerikankirje

2019

  1. sija: Karoliinan pojantytär eli Marjatta Kemppainen, Karoliinan kasvunvuodet
  2. sija: Juuret Karjalassa eli Eija Hirvimäki, Kerro minulle, äiti
  3. sija: Mummon kainalossa eli Reetta Väänänen, Matkat mummolaan

2018

  1. sija: Serafiina eli Anita Hoppendorff, Isovanhempieni perhe-elämän ristiaallokossa
  2. sija: Pelleriini eli Leena Linhola, All Hands and Feet
  3. sija: Pojantytär eli Asta Ihamäki, Kirje Toivo-ukille

2017

  1. sija: Pelleriini eli Leena Linhola, Orpopojasta Karjalan laulajaksi
  2. sija: Mella eli Merja Aaltonen, Fannyn tarina
  3. sija: Utria Lippo eli Rauno Sarantaus, Kapinanuoret Lohjansaaressa 1917-1918

Sukutarinat

Sukutarinakilpailuun osallistuneita tarinoita julkaistiin vuosina 2017–2021 Suomen Sukututkimusseuran sukutarinoita -sarjassa. Ensimmäinen sukutarinoiden antologia julkaistiin vuonna 2017 ja sarjan kaikki painettuna ilmestyneet antologiat ovat saatavilla Tiedekirjasta. Vuoden 2021 digitaalisen antologian voi ladata maksutta Sukututkijan verkkokaupasta


2021

2020

2019

2018

2017

Vuoden sukukirja -kilpailu

Seura on järjestänyt vuodesta 1991 alkaen vuosittain Vuoden sukukirja -kilpailun, jonka tarkoituksena on arvioida yhden kalenterivuoden aikana ilmestyneitä sukukirjoja sekä tehdä niitä tunnetuksi suurelle yleisölle. Kilpailun tulokset julkistetaan maaliskuussa valtakunnallisten sukututkimuspäivien avajaistilaisuudessa.